MP röstade emot uppehållstillstånd för ensamkommande
V röstade, som enda parti, för att ge ensamkommande uppehållstillstånd. Men det var inte de själva som lagt motionen. Det var Miljöpartiet – som alltså gick emot sitt eget förslag.
”Värna asylrätten” och inför ”permanenta uppehållstillstånd”. Det är två av Miljöpartiets mest upprepade krav. Men när riksdagen idag skulle rösta om att just införa permanenta uppehållstillstånd för ensamkommande barn och ungdomar var det endast Vänsterpartiet som röstade för.
Miljöpartiet – vars före detta språkrör Gustav Fridolin stod bakom motionen som det röstades om – tillhörde partierna som röstade emot.
– Vi bedömde inte att det skulle gagna sakfrågan. Vi arbetar hårt för att få till en förändring i gymnasielagen, eftersom förutsättningarna har ändrats så radikalt. Miljöpartiet försöker nå en majoritet för det genom det samarbete vi har mellan januaripartierna, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Problemet för de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen är att coronakrisen försvårat för dem att dels gå klart sina utbildningar, dels få det jobb som kan leda till just ett permanent uppehållstillstånd.
Kan det inte uppfattas som ideologiskt svajigt att rösta emot sin egen motion?
– Jag är övertygad om att de allra flesta vet Miljöpartiets inställning, att vi velat ha permanenta uppehållstillstånd och att fler skulle omfattas. Nu blev det en kompromiss, som var långt ifrån perfekt men som inneburit att omkring 8 000 ensamkommande fått stanna som annars hade utvisats, säger han.
– Men jag är också glad att Vänsterpartiet, som har en annan roll som oppositionsparti, driver på. Jag tror båda arbetssätten behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar