Det blir stolligare och stolligare!
Uniti vill rekonstruera sig ur krisen – med annonstavlor
2020-04-08 15:11Johan Kristensson
Planen var att rädda elbilstillverkaren Uniti med hjälp av annonstavlor på bilar och laddare. Men Covid-19 kom emellan.
Uniti grundades 2016 med målet att bygga en liten elbil för urbana persontransporter. I november stod det klart att företaget hamnat i rejäl ekonomisk knipa sedan det egna kapitalet förbrukats och revisorn valt att kliva av efter en ”kundutvärdering”.
Nu rapporter Breakit att Uniti har ansökt om företagsrekonstruktion. Om tingsrätten godkkänner åtgärden blir det möjligt för företaget att bland annat söka nytt kapital utan att riskera konkurs.
Annonstavlor ska finansiera utvecklingen av Uniti One
I rekonstruktionsansökan inlämnad till tingsrätten framgår att företaget har långt framskridna planer på ett helt nytt sätt att finansiera den fortsatta utvecklingen av fordonet. Det handlar inte om att sälja fordon utan annonsutrymme.
Företaget har utvecklat en annonstavla som ska kunna monteras på taket på egentillverkade fordon, på en egenutvecklad laddare alternativt vilken bil som helst.
Uniti har redan fått en laddare levererad men eftersom effekten av annonsering är liten i rådande coronaläge vill företaget vänta med att sätta upp den. Om annonstavlorna, både fasta och sådana som kan vara rörliga i trafiken, kan levereras i slutet av april räknar bolaget med att intäkterna från annonseringen ska täcka verksamhetens löpande kostnader i maj eller juni, står det i ansökan.
– På det här sättet kan vi vinna tid för att komma igång med produktionen av bilen, säger Lewis Horne.
Tror att Uniti One kan levereras i slutet av året
Han tror fortfarande att bilen kan börja levereras i slutet av året, men påpekar att det i så fall kommer att ske med rejäl förlust per enhet. Utvecklingsteamet i Storbritannien har signalerat att bilen så som den är tänkt att byggas just nu är alldeles för dyr. Bilen ska kosta från 224 000 kronor. Men tillverkningskostnaden i rådande läge ligger på omkring 600 000 kronor.
– Det vi nu gör är en plan för volymtillverkning och att skapa en bättre finansiell grund så att vi kan ta en ekonomisk smäll för de första leveranserna, säger Lewis Horne.
Vissa har köpt bilen genom en förhandsorder, andra har betalt en mindre summa för att ställa sig i kö. Det huvudsakliga målet är att fordonen ska användas "on-demand" för exempelvis matleveranser inom gig-ekonomin, enligt ansökan.
Enligt vd Lewis Horne finns det omkring 6–7 miljoner kronor i depositioner och köavgifter. Men de hålls separerade och påverkas inte av rekonstruktionen, lovar han.
– Jag har fått rådet och känt trycket att använda de pengarna. Jag vet andra företag som har tagit den risken. Men sådan är inte jag, säger han till Ny Teknik.
Finansieringsrunda gick i stöpet
Under sista kvartalet i fjol jobbade Uniti på en finansieringsrunda på cirka 6 miljoner pund (motsvarande 75 miljoner kronor) tillsammans med en brittisk investmentbank. Men i samband med att coronaviruset utvecklades till en pandemi så drog sig banken ur, enligt Lewis Horne.
– Den rundan var tänkt att utgöra basen för en ännu större finansieringsrunda med syftet att minska kostnaderna för de ingående komponenterna, säger han.
Hans förhoppning är nu att kunna göra rundan i augusti i stället.
I rekonstruktionsansökan står att bolaget har vidtagit flera åtgärder för att förbättra sin lönsamhetspotential men att det nu står klart att de löpande skulderna inte kan hanteras. Därför har företaget ställt in sina betalningar från den 1 april.
Har du funderat på om det är värt att fortsätta?
– Tanken finns i bakhuvudet. Men Elon Musk, Steve Jobs och Jeff Bezos säger alla samma sak: Det som skiljer dem som lyckas från dem som inte gör det handlar endast om uthållighet. Jag lägger gärna tio år på att lyckas. Visst hade det varit enklare med venturebolag som finansiärer. Men jag har 3 500 personer som tror på bolaget och på mig. Så nej, jag är fortsatt optimistisk och tänker fortsätta att kämpa, säger han.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar