Alla ser hotet men ingen vågar prata om det.
Pusslet är klart utom den sista biten men den vågar ingen stoppa dit eftersom det är politiskt och socialt självdestruktivt. Den politiska korrektheten regerar!
De organiserar Malmös mordpatruller
Under flera år ska en brödratrio ha tagit uppdrag att organisera och utföra mord – utan att rättsväsendet lyckats stoppa dem.
En källa menar att de ligger bakom Malmös mordpatruller.
Aftonbladet har granskat brödernas framfart och hittat kopplingar till några av de brutalaste dåden – mordet på läkaren Karolin Hakim och 16-årige Ahmed Obaid.
Den 30 mars 2017 åker en 23-årig man till Rosengård. Mannen har levt under dödshot en tid. Han har retat upp ett tungt namn i Malmös undre värld.
23-åringen träffar några vänner vid sopsorteringen på Ramels väg. En plats unga brukar hänga på. Vid 19-tiden har vännerna gett sig av. 23-åringen står kvar och väntar – han ska möta ytterligare en kompis.
Plötsligt kommer två mörkklädda personer i motorcykelhjälmar fram runt husknuten. Den ene döljer ett automatgevär bakom sitt ben. De närmar sig 23-åringen bakifrån. Mannen med automatgeväret öppnar eld.
Kompisen som ska träffa 23-åringen befinner sig i närheten. Han hör skotten och ser hur skyttarna springer från platsen. Men en av dem vänder om – för att avsluta jobbet.
Skytten riktar en pistol mot 23-åringen. Tre-fyra skott avlossas. Sedan ger de sig av på en moped.
”Hjälp, han är död. Hjälp, han är död!”
Chockad släpar kompisen runt på 23-åringen. Han har greppat tag i hans jacka och försöker få fram honom till en bil som står parkerad vid infarten. Flera andra boende, som hört skotten, försöker hjälpa till.
Föraren vägrar ta in den skottskadades i sin bil. Man baxar ändå in honom baksätet. Då vägrar mannen köra. Någon blir så desperat att denne slår honom. En annan man sträcker in sin fot och trycker på gaspedalen. Mannen kör då i hög hastighet mot till sjukhuset.
Den äldsta brodern hade bilder på vapen i sin mobiltelefon efter mordet på 23-åringen. Polisen misstänker att han försåg skytten med vapen.
Polisen misstänker att man även spanade efter 23-åringen från en bil som stod parkerade vid bensinmacken. Den röda pilen visar platsen där mordet ägde rum.
Den 7 november 2019 döms 28-årige Ahmad Jawad till 18 års fängelse för mordet på Ramels väg. Två andra män döms till sju respektive fyra års fängelse för medhjälp till mord.
Men fallet är ändå långt ifrån löst.
Bakom den brutala avrättningen ligger månader av planering och ett stort antal personer är involverade för att mordplanen ska gå i lås. Det inser polisen när man lyckas avkryptera en Blackberry-telefon som Ahmad Jawad hade när han greps.
Malmös mordpatruller
Polisen anar att det rör sig om ett beställningsmord där uppdragsgivarna har anlitat flera kriminella. Och man misstänker att några av dem försörjer sig på att organisera mord i Malmö.
Det är en löst sammansatt grupp men tre bröder – samtliga i 20-årsåldern – dyker upp i flera olika mordutredningar.
En källa menar att bröderna och deras kontakter organiserar och deltar i ”mordpatruller” i Malmö och att de mot betalning åtagit sig olika morduppdrag.
Mordpatrullerna består, enligt uppgift, ofta av en handfull – ibland ett tiotal – personer. Någon fixar vapen, bilar och mopeder. Andra förvarar och transporterar vapnen. Några spanar på måltavlan för att kartlägga dennes rutiner. Och till slut är det någon eller några som skjuter.
Aftonbladets granskning visar att bröderna förekommer i utredningar om flera mord eller mordförsök som tycks vara beställningsjobb. I utredningarna återfinns även olika tyngre kriminella namn – ett tecken på att de samarbetat med andra.
– Det har inte förekommit något som tyder på att de har en legal inkomst att tala om. De är vad polisen brukar benämna som livsstilskriminella, säger kammaråklagare Lisa Åberg.
Aldrig dömda för mord
Bröderna har själva aldrig dömts för inblandning i något mord men de har varit misstänkta och häktade flera gånger, bland annat för grovt rån, grovt vapenbrott och övergrepp i rättssak.
I början av 2020 åtalades den yngsta brodern för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Åklagare Lotten Paulsson ansåg att han hade tagit ett uppdrag att mörda en person i Limhamn.
– Det var ganska tydligt med tanke på den berättelse som vi fick av medåtalad att det rörde sig om en beställning, säger Lotten Paulsson.
Mannen hade skaffat fram vapen och nu ville han att två andra personer skulle hjälpa till. Men en av dem ville inte, utan larmade 112.
– Om man lyssnar på 112-samtalet så framkommer det att han är rädd för honom. Det har han nog anledning att vara, säger Lotten Paulsson.
Mannen fälldes för grovt vapenbrott men friades för mordplanerna. Bevisningen räckte inte.
– Det var en medmisstänkts uppgifter som låg till grund för mycket av den information vi hade. Det betraktas med stor försiktighet av tingsrätten, säger Lotten Paulsson.
Efter mordet på Karolin Hakim publicerade polisen en bild på den misstänkte. Nu har den yngsta brodern i trion – en 22-åring – häktats för mordet.
Häktad för mordet på Karolin
Nu kan rättsväsendet vara på väg mot ett genombrott mot bröderna. Den yngsta brodern har häktats misstänkt för mordet på läkaren Karolin Hakim.
Den 31-åriga läkaren sköts ihjäl i stadsdelen Ribersborg i Malmö den 26 augusti 2019. Polisen tror att barnets pappa, som var i närheten, var den egentliga måltavlan.
Fallet har gäckat polisen länge. I ett försök att få fast mördaren offentliggjordes bilder som ett vittne tagit. De visar en svartklädd man med luva – enligt polisens misstankar är det den yngsta brodern.
En halv miljon för mord
Även de två äldre bröderna är frihetsberövade. De har åtalats för mordet på 23-åringen på Ramels väg 2017. Kammaråklagare Lisa Åberg anser att de har varit viktiga aktörer i mordplanerna. Hon skriver att:
”XX har haft omfattande kontakter med medverkarna rörande planeringen och utförandet av mordet. Kontakterna har bl.a. rört var och hur mordet skulle genomföras, kartläggning av offret, såsom var han befann sig och skulle befinna sig vid vissa tidpunkter, samt införskaffande och hantering av hjälpmedel.”
Bröderna ska ha spanat på måltavlan, den mördade 23-åringen, under flera månader och vidarebefordrat information till Ahmad Jawad och andra inblandade.
Åtal har också väckts mot mannen som ska ha beställt mordet. Det är en Malmöbo som tidigare varit internationellt efterlyst för anstiftan till mord. Mannen greps i Barcelona och har utlämnats till Sverige. Lisa Åberg menar att han lejde de inblandade personerna för att döda 23-åringen. Han ville döda 23-åringen på grund av en tjej. Mannen ska ha dejtat 23-åringens före detta flickvän och det ledde till en upptrappad konflikt.
Den misstänkte erbjöd då 50 000 euro för att få rivalen mördad. Polisen tror att pengarna fördelades inom mordpatrullen.
Teori: Mördade 16-åring av misstag
Mellanbrodern har suttit häktad misstänkt för inblandning vid det uppmärksammade mordet av 16-årige Ahmed Obaid. Han sköts ihjäl vid en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö i januari 2017, ett mord som väckte stor avsky hos allmänheten. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 23-åringen ha varit måltavlan. En av polisens teorier är att jakten på honom redan var igång och den aktuella kvällen lockades han ut av mordpatrullen.
– Jag menar att mellanbrodern har bestämt träff med 23-åringen där i syfte att han skulle dödas då – den 12 januari, säger Lisa Åberg.
23-åringen har uppgett i förhör att han trodde sig vara den egentliga måltavlan. Han befann sig så nära att han var först på plats när Ahmed Obaid skjutits. 23-åringen gjorde hjärt-lungräddning på pojken och tog även en bild innan han chockad lämnade platsen.
16-åriga Ahmed stod vid busshållplatsen på Amiralsgatan när han sköts.
Många samlades på Amiralsgatan för att sörja 16-årige Ahmed.
Mellanbrodern och 23-åringen hade ätit på en restaurang i närheten. De stod utanför när de hörde skotten. 23-åringen ha sagt i förhör att de båda sprang mot smällarna och hittade den skjutne 16-åringen.
Åklagaren menar att det inte var någon tillfällighet att mellanbrodern bjudit med 23-åringen på restaurang.
– Det är en del av den brottsplan som håller på från januari fram till den 30 mars. Det framkom i Blackberryn som vi kom in i, säger Lisa Åberg.
Mellanbrodern häktades av tingsrätten misstänkt för inblandning i mordet på Ahmed Obaid. Det överklagades och hovrätten beslutade att häva häktningen. Mordet är fortfarande olöst och polisen är förtegen.
– Jag vill inte lämna ut några uppgifter eftersom ärendet är öppet. Det är en pågående förundersökning, säger David Sjöman, utredningsenheten polisregion Syd.
Polisen misstänker att den äldsta brodern kartlade 23-åringens rutiner innan denne mördades. Mannen har fångats på övervakningskamera vid en bensinmack nära mordplatsen. Här träffar han en person, som polisen, tror hjälpte till att hålla utkik efter måltavlan.
Svåra att fälla
Den äldsta brodern har varit misstänkt för inblandning i ett mord på en man på von Rosens väg i juli 2019. Där dömdes en bekant till honom, en man från Gävle, till 12,5 års fängelse. Åklagaren ville ha brodern häktad men tingsrätten tyckte inte att bevisen mot honom räckte.
Åklagare Lisa Åberg, som har hållit i flera förundersökningar mot bröderna, konstaterar att de inte har fällts för så många brott. Och att det har varit svårt att bevisa deras skuld.
– Överlag har de varit misstänkta för brott som ofta är svåra att utreda – gängrelaterad brottslighet. Där är det få som vill berätta vad de vet. Jag tycker vi åklagare och polis saknar många av de verktyg som behövs för att bedriva effektiva utredningar i de här miljöerna.
Under flera år ska en brödratrio ha tagit uppdrag att organisera och utföra mord – utan att rättsväsendet lyckats stoppa dem.
En källa menar att de ligger bakom Malmös mordpatruller.
Aftonbladet har granskat brödernas framfart och hittat kopplingar till några av de brutalaste dåden – mordet på läkaren Karolin Hakim och 16-årige Ahmed Obaid.
Den 30 mars 2017 åker en 23-årig man till Rosengård. Mannen har levt under dödshot en tid. Han har retat upp ett tungt namn i Malmös undre värld.
23-åringen träffar några vänner vid sopsorteringen på Ramels väg. En plats unga brukar hänga på. Vid 19-tiden har vännerna gett sig av. 23-åringen står kvar och väntar – han ska möta ytterligare en kompis.
Plötsligt kommer två mörkklädda personer i motorcykelhjälmar fram runt husknuten. Den ene döljer ett automatgevär bakom sitt ben. De närmar sig 23-åringen bakifrån. Mannen med automatgeväret öppnar eld.
Kompisen som ska träffa 23-åringen befinner sig i närheten. Han hör skotten och ser hur skyttarna springer från platsen. Men en av dem vänder om – för att avsluta jobbet.
Skytten riktar en pistol mot 23-åringen. Tre-fyra skott avlossas. Sedan ger de sig av på en moped.
”Hjälp, han är död. Hjälp, han är död!”
Chockad släpar kompisen runt på 23-åringen. Han har greppat tag i hans jacka och försöker få fram honom till en bil som står parkerad vid infarten. Flera andra boende, som hört skotten, försöker hjälpa till.
Föraren vägrar ta in den skottskadades i sin bil. Man baxar ändå in honom baksätet. Då vägrar mannen köra. Någon blir så desperat att denne slår honom. En annan man sträcker in sin fot och trycker på gaspedalen. Mannen kör då i hög hastighet mot till sjukhuset.
Den äldsta brodern hade bilder på vapen i sin mobiltelefon efter mordet på 23-åringen. Polisen misstänker att han försåg skytten med vapen.
Polisen misstänker att man även spanade efter 23-åringen från en bil som stod parkerade vid bensinmacken. Den röda pilen visar platsen där mordet ägde rum.
Den 7 november 2019 döms 28-årige Ahmad Jawad till 18 års fängelse för mordet på Ramels väg. Två andra män döms till sju respektive fyra års fängelse för medhjälp till mord.
Men fallet är ändå långt ifrån löst.
Bakom den brutala avrättningen ligger månader av planering och ett stort antal personer är involverade för att mordplanen ska gå i lås. Det inser polisen när man lyckas avkryptera en Blackberry-telefon som Ahmad Jawad hade när han greps.
Malmös mordpatruller
Polisen anar att det rör sig om ett beställningsmord där uppdragsgivarna har anlitat flera kriminella. Och man misstänker att några av dem försörjer sig på att organisera mord i Malmö.
Det är en löst sammansatt grupp men tre bröder – samtliga i 20-årsåldern – dyker upp i flera olika mordutredningar.
En källa menar att bröderna och deras kontakter organiserar och deltar i ”mordpatruller” i Malmö och att de mot betalning åtagit sig olika morduppdrag.
Mordpatrullerna består, enligt uppgift, ofta av en handfull – ibland ett tiotal – personer. Någon fixar vapen, bilar och mopeder. Andra förvarar och transporterar vapnen. Några spanar på måltavlan för att kartlägga dennes rutiner. Och till slut är det någon eller några som skjuter.
Aftonbladets granskning visar att bröderna förekommer i utredningar om flera mord eller mordförsök som tycks vara beställningsjobb. I utredningarna återfinns även olika tyngre kriminella namn – ett tecken på att de samarbetat med andra.
– Det har inte förekommit något som tyder på att de har en legal inkomst att tala om. De är vad polisen brukar benämna som livsstilskriminella, säger kammaråklagare Lisa Åberg.
Aldrig dömda för mord
Bröderna har själva aldrig dömts för inblandning i något mord men de har varit misstänkta och häktade flera gånger, bland annat för grovt rån, grovt vapenbrott och övergrepp i rättssak.
I början av 2020 åtalades den yngsta brodern för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Åklagare Lotten Paulsson ansåg att han hade tagit ett uppdrag att mörda en person i Limhamn.
– Det var ganska tydligt med tanke på den berättelse som vi fick av medåtalad att det rörde sig om en beställning, säger Lotten Paulsson.
Mannen hade skaffat fram vapen och nu ville han att två andra personer skulle hjälpa till. Men en av dem ville inte, utan larmade 112.
– Om man lyssnar på 112-samtalet så framkommer det att han är rädd för honom. Det har han nog anledning att vara, säger Lotten Paulsson.
Mannen fälldes för grovt vapenbrott men friades för mordplanerna. Bevisningen räckte inte.
– Det var en medmisstänkts uppgifter som låg till grund för mycket av den information vi hade. Det betraktas med stor försiktighet av tingsrätten, säger Lotten Paulsson.
Efter mordet på Karolin Hakim publicerade polisen en bild på den misstänkte. Nu har den yngsta brodern i trion – en 22-åring – häktats för mordet.
Häktad för mordet på Karolin
Nu kan rättsväsendet vara på väg mot ett genombrott mot bröderna. Den yngsta brodern har häktats misstänkt för mordet på läkaren Karolin Hakim.
Den 31-åriga läkaren sköts ihjäl i stadsdelen Ribersborg i Malmö den 26 augusti 2019. Polisen tror att barnets pappa, som var i närheten, var den egentliga måltavlan.
Fallet har gäckat polisen länge. I ett försök att få fast mördaren offentliggjordes bilder som ett vittne tagit. De visar en svartklädd man med luva – enligt polisens misstankar är det den yngsta brodern.
En halv miljon för mord
Även de två äldre bröderna är frihetsberövade. De har åtalats för mordet på 23-åringen på Ramels väg 2017. Kammaråklagare Lisa Åberg anser att de har varit viktiga aktörer i mordplanerna. Hon skriver att:
”XX har haft omfattande kontakter med medverkarna rörande planeringen och utförandet av mordet. Kontakterna har bl.a. rört var och hur mordet skulle genomföras, kartläggning av offret, såsom var han befann sig och skulle befinna sig vid vissa tidpunkter, samt införskaffande och hantering av hjälpmedel.”
Bröderna ska ha spanat på måltavlan, den mördade 23-åringen, under flera månader och vidarebefordrat information till Ahmad Jawad och andra inblandade.
Åtal har också väckts mot mannen som ska ha beställt mordet. Det är en Malmöbo som tidigare varit internationellt efterlyst för anstiftan till mord. Mannen greps i Barcelona och har utlämnats till Sverige. Lisa Åberg menar att han lejde de inblandade personerna för att döda 23-åringen. Han ville döda 23-åringen på grund av en tjej. Mannen ska ha dejtat 23-åringens före detta flickvän och det ledde till en upptrappad konflikt.
Den misstänkte erbjöd då 50 000 euro för att få rivalen mördad. Polisen tror att pengarna fördelades inom mordpatrullen.
Teori: Mördade 16-åring av misstag
Mellanbrodern har suttit häktad misstänkt för inblandning vid det uppmärksammade mordet av 16-årige Ahmed Obaid. Han sköts ihjäl vid en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö i januari 2017, ett mord som väckte stor avsky hos allmänheten. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 23-åringen ha varit måltavlan. En av polisens teorier är att jakten på honom redan var igång och den aktuella kvällen lockades han ut av mordpatrullen.
– Jag menar att mellanbrodern har bestämt träff med 23-åringen där i syfte att han skulle dödas då – den 12 januari, säger Lisa Åberg.
23-åringen har uppgett i förhör att han trodde sig vara den egentliga måltavlan. Han befann sig så nära att han var först på plats när Ahmed Obaid skjutits. 23-åringen gjorde hjärt-lungräddning på pojken och tog även en bild innan han chockad lämnade platsen.
16-åriga Ahmed stod vid busshållplatsen på Amiralsgatan när han sköts.
Många samlades på Amiralsgatan för att sörja 16-årige Ahmed.
Mellanbrodern och 23-åringen hade ätit på en restaurang i närheten. De stod utanför när de hörde skotten. 23-åringen ha sagt i förhör att de båda sprang mot smällarna och hittade den skjutne 16-åringen.
Åklagaren menar att det inte var någon tillfällighet att mellanbrodern bjudit med 23-åringen på restaurang.
– Det är en del av den brottsplan som håller på från januari fram till den 30 mars. Det framkom i Blackberryn som vi kom in i, säger Lisa Åberg.
Mellanbrodern häktades av tingsrätten misstänkt för inblandning i mordet på Ahmed Obaid. Det överklagades och hovrätten beslutade att häva häktningen. Mordet är fortfarande olöst och polisen är förtegen.
– Jag vill inte lämna ut några uppgifter eftersom ärendet är öppet. Det är en pågående förundersökning, säger David Sjöman, utredningsenheten polisregion Syd.
Polisen misstänker att den äldsta brodern kartlade 23-åringens rutiner innan denne mördades. Mannen har fångats på övervakningskamera vid en bensinmack nära mordplatsen. Här träffar han en person, som polisen, tror hjälpte till att hålla utkik efter måltavlan.
Svåra att fälla
Den äldsta brodern har varit misstänkt för inblandning i ett mord på en man på von Rosens väg i juli 2019. Där dömdes en bekant till honom, en man från Gävle, till 12,5 års fängelse. Åklagaren ville ha brodern häktad men tingsrätten tyckte inte att bevisen mot honom räckte.
Åklagare Lisa Åberg, som har hållit i flera förundersökningar mot bröderna, konstaterar att de inte har fällts för så många brott. Och att det har varit svårt att bevisa deras skuld.
– Överlag har de varit misstänkta för brott som ofta är svåra att utreda – gängrelaterad brottslighet. Där är det få som vill berätta vad de vet. Jag tycker vi åklagare och polis saknar många av de verktyg som behövs för att bedriva effektiva utredningar i de här miljöerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar