Det tredje ögat är ett mystiskt och esoteriskt begrepp som kan referera till ajna chakra inom olika andliga traditioner från öst och väst. Det sägs även vara en dörr som leder in till inre världar och stadier av högre medvetande. Inom New Age kan tredje ögat symbolisera upplysning eller framkallandet av mentala bilder med djupt spirituella eller psykologiska innebörder.
Det tredje ögat associeras ofta med uppenbarelser, klärvoajans (vilket även innefattar förmågan att observera chakra och auror), spådom och utomkroppsliga upplevelser. En person som anses ha utvecklat en förmåga att använda sitt tredje öga kallas ibland synsk. Det tredje ögat associeras även med den egyptiske guden Horus öga där tallkottkörteln avbildas. Tallkottkörteln som på rent biologiska premisser mycket liknar det vanliga ögats anatomi, men som istället för synen, styr de mer drömliknande upplevelsefunktionerna samt även reglerar sömn och dygnsrytm. Att via droger manipulera tallkottkörteln har därför blivit en metod för att framkalla och förstärka det som nämns ovan, såsom t.ex. drömliknande- eller utomkroppsliga upplevelser.
Tallkottkörteln
Tallkottkörteln – Pineal gland – epifysen (latin Corpus pineale) är en endokrin körtel i hjärnan. Epifysen producerar hormonet melatonin, som bidrar till regleringen av kroppens dygnsrytm. Den konformade körteln väger 0,1–0,2 gram och utgör en utväxt stor som en halv ärta på mellanhjärnans tak, belägen vid bakre kanten av tredje ventrikeln.
Baserat på obduktionsfynd tror man att 21–40 procent av befolkningen under sin livstid utvecklar en cysta i anslutning till körteln, en så kallad pinealecysta. Denna är godartad och alltså inte relaterad till cancer. De upptäcks oftast av en slump i samband med röntgenundersökningar och betraktas i de flesta fall som bifynd. Orsaken till cystan är inte klarlagd.
De flesta cystor är små (80% är mindre än 10 mm) och ger inte upphov till symtom. Större cystor (över 15 mm) kan ibland orsaka tryck på omgivande vävnad eller störa cirkulationen av cerebrospinalvätska (hydrocephalus). Symptom på detta är i första hand huvudvärk, men även yrsel, synpåverkan, ljuskänslighet, sömnstörningar finns beskrivna. I sådana fall kan kirurgisk operation bli nödvändig för att hämma cystans tillväxt. Av denna anledning görs ofta en upprepad CT eller MRI för att avgöra om cystan växer eller inte.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar