tisdag, juni 30, 2020

Kvinnokroppen i islam




Cecilia Blomberg

KVINNOKROPPEN ÄR DET MEST NATURLIGA I VÄRLDEN!

Sverige sägs ofta vara ett av världens mest jämställda länder. Det är något vi måste värna.

Slöja, burka, burkini och hijab är inte vilka plagg som helst. På DN Debatt 28/8 2019 förklarar Omar Makram, projektledare och debattör på GAPF: "Hijab är först och främst en religiös symbol som har en betydelse och ett syfte inom en religiös kontext inom vilken en kvinnas hår och kropp anses vara ”awrah”, ett arabiskt ord som ordagrant betyder att något är ”defekt” eller ”bristfälligt”. 

Detta ”något” är kvinnokroppen som anses bringa skam eller leda till frestelse och synd. Ordet hijab på arabiska betyder ”barriär” eller ”sköld” och syftar på isolering och segregering av kvinnor gentemot män.

Detta koncept återspeglar en strävan efter ”sexuell puritanism” på religiös grund, en ultrakonservativ syn på kvinnors kroppar och sexualitet och på sex i allmänhet. Det representerar en översexualisering av kvinnor som behandlas som sexobjekt som under alla omständigheter måste skylas för att inte väcka mäns begär."

Att kvinnans kropp skulle vara något skamligt som måste döljas från mäns blickar är en medeltida syn som inte får tillåtas få fäste i Sverige.

I helgen gjorde samhällsdebattören Jenny Piper ett inlägg på Facebook där hon uttryckte kritik mot kvinnoförtryck på en badstrand i Ystad. På bilderna syntes en kvinna bada iklädd hijab och heltäckande abaya i gassande sol hållandes en man endast iklädd badshorts i handen.

Det dröjde inte länge innan Piper överöstes med mängder av hatiska och hotfulla kommentarer. Någon hotar med att hon borde "brännas på bål", en annan hoppas att hon ska få cancer. Andra menar att hon är en avskyvärd rasist och har en fruktansvärd människosyn. En användare skriver att "en muslimsk kvinna är en drottning, ren och en dyrbar juvel".

Man kan tycka att andra ska strunta i hur en kvinna väljer att klä sig, men heltäckande religiösa plagg är som sagt inte som vilka andra plagg som helst. De signalerar en kvinnosyn och värderingar som inte hör hemma i vår tid. De vittnar också om en obehaglig syn på de kvinnor som inte väljer att bära dessa plagg. Om nu en muslimsk kvinna är en "ren och dyrbar juvel", vad är då en ickemuslimsk kvinna? 

Just därför måste dessa religiösa plagg som gör sitt intåg på svenska badplatser gå att diskutera och debattera, annars är vår demokrati inte mycket värd. Men den störtflod av misstänkliggörande och hat som möter dem som försöker lyfta frågan vittnar om att starka krafter inte vill tillåta att den ens ska vara öppen för debatt. Det är en farlig utveckling som skakar yttrandefriheten och demokratin i grunden. Inget får vara så heligt att det inte får diskuteras. Om denna debatt inte får föras riskerar kvinnors frihet att inskränkas även här. 
Kvinnokroppen är det mest naturliga i världen. I Sverige ska alla kvinnor som så önskar fortsatt kunna känna vinden i håret och solen på kroppen utan att ses som orena. Den svenska jämställdheten får inte vika en millimeter för medeltida värderingar.


Inga kommentarer: