söndag, december 13, 2020

Ibn rushd – islamismens spjutspets

 

SvT

Fuskfakta

Låt inte misstänkta kriminella nätverk utreda sig själva!
PUBLICERAT DEN 13 DECEMBER

Nyligen har en extern granskning beställd av Göteborgs stad visat att Ibn Rushd sysslar med ekonomiska oegentligheter. Cirkelledare har fått ersättning för studiecirklar som inte verkar ha ägt rum. Pengar har också betalats ut för saker som inte borde ha ersatts, som Ipads för 42 000 och arvoden har betalats ut för tveksamma uppdrag, som ”korrekturläsning” av texter om samhällskunskap. Ordföranden för Ibn Rushd hävdade igår, 11-12-2020 till SVT att: ”Det är ett demokratiskt haveri” att utredningen inte publiceras och att förbundets revisionsbyrå nu gör en egen utredning baserat på uppgifter från SVT.

Anklagelser om ekonomiska oegentligheter mot, det till Muslimska Brödraskapet knutna studieförbundet Ibn Rushd, är inget nytt. Rebecca Weidmo Uvell skrev en lysande artikel om Ibn Rushd redan 2017. Artikeln visar på hur Ibn Rushd under sina första självständiga verksamhetsår fick ihop hela 11 miljoner kronor, medan alla andra studieförbund fick kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Uvell krävde att “skattebetalarnas pengar på 11 miljoner kronor som försnillats till hotellverksamhet med spa återkrävs.” Ibn Rushd besvarade Uvell med Goddag yxskaft på sin egen hemsida.

I min bok, Holy White Lies har jag ägnat ett kapitel åt Ibn Ruhsd, där jag även ifrågasatt hur Ibn Rushd med sin ideologiska värdegrund kunde få tillgång till allmänna medel. Istället för att bemöta kritiken skapade Ibn Rushd en debattpanel om min bok på den arabiska bokmässan (som nyligen anklagats för att sprida antisemitism.) I den debatten skriver Zana Muhammad i Dagens samhälle, 2 maj 2019,”Angående Samehs kommentar om Islamiska Förbundets stiftelses årsredovisning: att den andra delägaren har lånat pengar för sin del av köpet till Granhedsgården betyder inte att de lånat dem av oss. Dessa uppgifter är ganska tydliga i bland annat våra egna redovisningar, men Egyptson fabulerar alltså uppgifter och antyder att vi begår brott.”

Märkligt nog har Ibn Rushd lånat ut över 6 miljoner sedan man delade äganderätten med Islamiska Förbundets stiftelse. Här kan man se det i Ibn Rushds årsredovisning för 2014-2015.

Islamiska Förbundets stiftelse som har ett kapital på 167 tusen får samma år ett lån på 5 miljoner 844 tusen utan garantier. Vem ger en sådan stiftelse ett sådant lån? I nyckel position sitter samma personer i ledningen av Ibn Rushd och Islamiska Förbundets styrelsen.

Det hade varit enkelt för ordföranden att svara om det var Ibn Rushd som lånade ut pengarna eller ej. Men ett uteblivet svar är också ett svar och Ekobrottsmyndigheten bör ge det slutgiltiga svaret. Om det var Ibn Rushd som lånade ut summan bör man också få svar på om de enligt stadgarna har rätt att göra det. En motsvarande affär gjord av systerorganisation Al-Azar -stiftelsen ledde till att styrelsen dömdes för grovt ekobrott.

Under den senaste tiden har SVT avslöjat att Ibn Rushd sysslar med ekonomiska oegentligheter. Folkbildningsrådets ledning skriver som kommentar om det i Expressen 17 sep 2020:

”Vi står inför nya utmaningar där kriminella nätverk medvetet tar sig in i folkbildningen för att komma åt statsbidragen. Det handlar om en organiserad brottslighet som parallellt utnyttjar flera system och flera myndigheter. I denna fråga samarbetar vi aktivt med Polisens nationella operativa avdelning, Noa.”

Det som jag anser är ett demokratihaveri är att Ibn Rushds ledning fått behålla sina positioner hittills. Nu är det dags att min uppmaning i Expressen 17 okt 2020 tas på allvar,

”Att dessa nätverk som nu är anklagade för ekonomisk brottslighet fortsätter utreda sig själva och fortsätter sitta på sina positioner är anmärkningsvärt. Detta visar på ett förakt mot skattebetalarna och kommer att tära på den tillit som präglar det svenska samhället. För att kunna reda ut detta missförhållande ber jag politiker att tvinga ledningen i Folkbildningsrådet och Ibn Rushd att avgå. Någon förmåga att rädda sitt anseende och organisationens rykte finns inte längre.

Kriminella nätverk ska inte hindra Ekobrottsmyndigheten och Polisens nationella operativa avdelning, Noa, att göra sitt uppdrag och återskapa förtroendet för samhällsinstitutioner. Ett nytt Folkbildningsråd bör ges rollen som offentlig myndighet med insyn från medborgarna.”

Sameh Egyptson


Dagens Nyheter 20201217

Studieförbundet Ibn Rushd får en ny chans av Göteborgs kommun till att få utbetalat ekonomiskt stöd även för år 2020.

Beslutet fattades av en oenig politisk nämnd efter rapporter om brister i bokföringen och medlemsföreningar vars verksamhet inte bedöms leva upp till de demokratiska kraven.

Det var också den styrande Alliansens linje när nämnden på onsdagseftermiddagen satte sig för att fatta beslut.

I nämnden har partiet Demokraterna sedan i somras drivit linjen om att stödet skulle dras in. SD saknar ledamot i nämnden men har föreslagit detsamma i andra forum.

Vänster- och Miljöpartiet har dock inte ansett att bristerna är så pass stora att de motiverar ett nej redan nu.

– Man är rädd och orolig för islam helt enkelt, har MP:s ledamot Stig Andersson sagt till SVT Väst.

Inför social resursnämnds möte stod det klart att V och MP fick medhåll av Socialdemokraterna för en så kallad återremiss, alltså att frågan ska utredas vidare.

Social resursnämnd är en så kallad niomannanämnd där de rödgröna partierna V, MP och S, om de går samman, får majoritet med fem röster mot fyra. Detta blev alltså vad som blev resultatet när Ibn Rushd-frågan skulle avgöras, efter att nämnden 19 oktober beslutat om en särskild granskning.

Social resursnämnds ordförande Nina Miskovsky, Moderaterna, säger i en kommentar:

– S backade i sista sekund för att ge Ibn Rushd mer tid för att svara, trots att ärendet redan bordlagts en gång. Jag hade hoppats på ett beslut i dag eftersom utredningarna ger svart på vitt att Ibn Rushd har samröre med företrädare som bryter mot demokratiska värderingar. Dessutom finns allvarliga brister i föreningens ekonomi. Vi reserverade oss mot beslutet.

Socialdemokraternas företrädare Marina Johansson reagerar mot Nina Miskovskys beskrivning.

– Jag tycker att det är så desperat av henne att uttala sig så. Det är vi i S som har tagit initiativet till både att utreda en ny modell för hur medel ska fördelas till studieförbunden och att frysa utbetalningarna för 2020 till Ibn Rushd. Skälet till att vi ville ha en återremiss är att klara ut de frågetecken som uppstått de senaste dagarna.

Bakgrunden till politikens inblandning handlar dels om rimligheten i förslaget till bidrag för år 2020 om 1,8 miljoner kronor, dels om tveksamheter kring några av de 22 medlemsföreningar och partners som Ibn Rushd samverkar med.

Partiet Demokraterna gick i augusti in med en begäran till nämnden om att stoppa stödet bland annat med hänvisning till att en av studieförbundets nya samverkanspartners anlitar föreläsare som förkunnar att 12–13-åriga flickor som inte täcker sitt huvud kommer till helvetet.

Kommunen valde att lägga ut granskningen på revisionsbyrån KPMG som 3 december avgav rapport. Där skrev man bland annat att ”de löner och ersättningar som har redovisats till Skatteverket avseende inkomstår 2019 överensstämmer inte med bokförda kostnader för löner och arvoden (...). Det kan inte uteslutas att den oredovisade lönesumman uppgår till närmare en halv miljon kronor.” Även tveksamheter kring studiecirklar samt brister vid utbetalningar av kostnadsersättningar”.

KPMG anmärkte också på vad de såg som märkligheter i antalet studiecirklar respektive cirkelledare och utbetalningar av arvoden till dessa liksom oklarheter kring vissa inköp.

Med KPMG-rapporten som grund föreslog förvaltningen att politikerna skulle avslå ansökan om volym- och målgruppsbidrag. Men man sa också följande: ”Ibn Rushd spelar en viktig roll i områden och miljöer där tillit till det offentliga är låg och delaktighet i ett organiserat civilsamhälle är lägre än genomsnittet i staden. Om Ibn Rushd genom utebliven finansiering förlorar möjligheten att driva folkbildning bland dessa grupper och i dessa områden, förlorar staden en samverkanspart i det gemensamma arbetet att bryta segregation och nå ökad jämlikhet.”

Social resursförvaltning har granskat Ibn Rushds medlemsföreningar och partners och funnit flera tveksamheter.

Om en av dessa skriver utredaren: ”Det kan ifrågasättas om föreningen uppfyller Göteborgs Stads demokrativillkor. Det är oklart på vilket sätt föreningen nu har ett samarbete med företrädare som uttrycker homofoba och antidemokratiska åsikter.”

I flera fall uppmanas kommunen göra fortsatta granskningar där man tvekar om föreningar lever upp till kraven för bidrag.

Så skriver utredaren om medlemsföreningar
Om en av Ibn Rushd Västs medlemsföreningar skriver Göteborgs kommuns utredare: ”Enligt den sammanställningen har föreningen haft verksamhet i bland annat ämnen såsom Islams grundpelare, i Profeten Mohammeds biografi, konsten att läsa koranen (...). Enligt Göteborgs Stads riktlinje kan inte bidrag beviljas för verksamhet/aktivitet som består av bland annat religiöst arbete.”

Om en annan förening noteras: ”Av det som framkommit i studier, artiklar och Ibn Rushd egna granskning har kontroversiella föreläsare bjudits in och verkat på moskén. Moskén förespråkar Sharialagarna på sin hemsida.”

Social resursförvaltning har haft en löpande dialog med studieförbundet om granskningen, men revisionsrapporten som sådan har nämnden hållit sekretessbelagd fram till onsdagens beslut.

Ibn Rushd har på förhand försökt bemöta rapporterna genom att bland annat hänvisa till vad deras egen revisions byrå PWC kommit fram till. På sin egen sajt skriver man att ”Ibn Rushd ser att social resursnämnd riskerar att fatta ett beslut som inte är grundat i fakta. Vi ser också att man genomfört en granskning som utgått från felaktiga premisser och som innebär att ett av de tio studieförbunden särbehandlas.”

Vidare anser man sig ha kunnat visa att ”centrala delar av kritiken är grundlös och bygger på missuppfattningar som hade kunnat undvikas genom en bättre granskningsprocess.”

I en kommentar till SVT Väst tidigare i veckan sa Ibn Rushds förbundschef Alve Högman:

– Vi är ytterst oroade över de metoder som Göteborgs stad nu använder. Att det kommer fram ett underlag med så stora brister och där man ska ta ett demokratiskt beslut.

Socialdemokraternas Marina Johansson säger till DN att orsaken till att de ville ha ett omtag på frågan var att nämnden fick ett mail från Ibn Rushds ledning i måndags kväll.

– Där påstods en hel del som väckte frågor, som varför KPMG:s uppgifter om brister i redovisningen inte stöds av Ibn Rushds egna revisorer hos PWC. Därför vill vi låta förvaltningen titta även på PWC-rapporten och reda ut för oss vad som egentligen gäller. Det är ju två tunga revisionsbyråer det handlar om.

– Det handlar alltså inte om att vi skulle ha bytt åsikt, att vi inte ser allvarligt på de kopplingar till antidemokratiska krafter som det faktiskt finns belägg för.

Hur ser du på den granskning av medlemsföreningarna som kommunen själv gjort?

– Som väldigt allvarlig. Den beskriver många föreningar som bjudit in föreläsare med antisemitiska eller antidemokratiska värderingar. Vi vill nu bara veta vad som är sant och falskt om ekonomin.

Från 1 januari gäller en ny nämndorganisation i Göteborg. Det blir Socialnämnd Centrum som får ta över ärendet.

Inga kommentarer: