måndag, december 14, 2020

Fredrick Federley del 3

Ursula


Intervjun med Federley väcker fler frågor än den ger svar på
Europaparlamentarikern Fredrick Federley, C, har nu börjat kommunicera med sin omvärld. Men en kommunikation som resulterar i fler frågor än vad den ger svar på.

Helgens största inrikespolitiska nyhet kom att bli när den blivande f.d europaparlamentarikern Fredrick Federley, C, nu börjat ge sin version av det händelseförlopp som Stoppa pressarna avslöjat. Ett händelseförlopp som till slut ledde till att Federley aviserat att han lämnar alla sina uppdrag.

Federley har nu börjat kommunicera för att räta ut frågetecken och bemöta påståenden men kommunikationen väcker fler fler frågor än den ger svar. Stoppa pressarna gick under söndagen i en artikel i genmäle och pekade på några av anomalierna i Federleys version.

Att Federley väljer två lokala tidningar, Dalarnas Tidningar och Avesta Tidning, och inte någon av de större redaktionerna är i detta fall naturligt. Bägge varumärkena som idag ägs av Bonnierkoncernen står Centerrörelsen nära som tidigare tillhörde koncernen Mittmedia vilken i sin tur tidigare ägdes av Centerpartiet. Ansvarig utgivare för Avesta Tidning är Gabriel Ehrling Perers som även är politisk redaktör för Dalarnas Tidningar som även genomförde intervjun med Federley.

(Den som är konspiratoriskt lagd kan rota lite i C-Stockholm: Guy Ehrling och Karin Perers 80-90-talet. Anm. GA)

Ehrling Perers har tidigare varit redaktör för Vuxenskolans idéskrift ”En liten bok om framtiden” tillsammans med Vuxenskolans grundorganisationer Centerpartiet, Liberalerna och LRF samt varit vice ordförande Förbundet Vi Unga, Studieförbundet Vuxenskolan och aktiv i LSU – Sveriges ungdomsorganisationer. Studieförbundet Vuxenskolan grundades ursprungligen av Centerpartiets Ungdomsförbund föregångare.

Intervjuerna med Federley som publicerats bör dock inte betraktas som att de på något sätt sätter punkt för Centerpartiet eller Federleys vidkommande nu när den senare börjat kommunicera med omvärlden. Federleys beskrivning är inte så pass heltäckande och då Ehrling Perers inte ställer några följdfrågor eller täcker upp de tomrum som skapas väcks fler frågor än vad Federley ger svar på.

Federley menar i intervjun att – Det finns en otrolig drift kring renhet och puritanism kring politiker. Samtidigt har jag alltid haft ett hem som är öppet för allt och alla, och det gör också att jag träffar en del människor som är mer eller mindre trasiga.

En naturlig följdfråga borde ha varit vad Federley menar med puritanism. Om det finns en politisk dimension i det begreppet. Federley har i dessa sammanhang en starkt liberalt präglgad grundposition där han som riksdagsledamot 2009 ville avkriminalisera prostitution.

Federley drev även bland annat frågan om att legalisera månggifte när han ansvarade för 2013 års idéprogram för Centerpartiet. Ungdomsförbundet CUF, där han tidigare varit ordförande, drev dessutom nyligen igenom ett borttagande av skyddsålern på 15 år för sexuell debut. Den biologiska åldern är lagreglerad i syfte att skydda unga mot sexuella övergrepp av olika slag.

En annan naturlig och direkt följdfråga bör ha varit om varför så många trasiga personer som Federley släpper in nära har pedofila intressen. Federley berör i sin första egna återgivning av händelseförloppet endast en av de tre personer, alla med pedofila intressen som han det senaste året haft en nära relation med. Samtliga dömda för sexualbrott varav minst två fortfarande är under straffutmätning.

Frågor om säkerhetsrisk obesvarade

Inte heller ger Ehrling Perers intervju några svar på frågorna om hur det inträffade kunde ses som ett säkerhetsproblem. Federley har tidigare beskrivit sin position som europaparlamentariker en blandning av minister och riksdagsledamot och i mötet med Kriminalvården som ”en viktig person” enligt Aftonbladet och att han riskerade att förlora jobbet om relationen blev allmänt känd.

Enligt uppgift till Aftonbladet medverkade Federley redan i september i ett möte med Kriminalvården och mannen, något Expressen också har rapporterat. Syftet var att upplysa mannen om myndighetens beslut att informera andra i hans närhet om de brott han begått. Detta eftersom det rör sig om brott mot barn.

Federley ger därmed uttryck för att han var medveten om att han försatt sig i en situation där han kunde riskerat att utsättas för utpressning. Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger till DN att den folkvalde politikerns relation till en dömd brottsling kan vara en säkerhetsrisk.

– Detta är en klassisk säkerhetsrisk eftersom det öppnar för olika slags utpressningssituationer.

Några frågor om detta perspektiv ställdes aldrig.

Men det som överskuggar blottorna och informationsunderskottet i intervjuerna är valet av tidpunkt för publicering. Artiklarna publicerades av Avesta Tidning och Dalarnas Tidningar en lördag, lördagen innan Sverige inleder Luciafirandet och därmed de sista förberedelserna innan jul, vid en tidpunkt då ingen av de stora redaktionerna hade sina ordinarie redaktioner fullbemannade. Med fullbemannade redaktioner hade sannolikt ansträngningar gjorts för att besvara de frågor som Avesta Tidning och Dalarnas Tidningar inte ställde.

De redaktioner som gjorde enklare ”re-writes” eller sammanfattningar kom därmed att bidra till bilden som satts av Avesta Tidning och Dalarnas Tidningar.

Som intervju och reportage finns det med andra ord fortfarande en hel del frågetecken kring hela händelseförloppet kring en folkvald företrädare i Europaparlamentet i egenskap av Fredrick Federley som avslöjades av Stoppa pressarna. Resultatet av intervjun resulterar i fler frågetecken än tidigare nu när Federley börjat kommunicera.

Men som ett PR-trick, att förflytta fokus och sätta en annan bild och med Federley som offer så var det med timing och vinkel i det närmaste perfekt genomfört.

Publicerad lördagen innan Lucia då ingen annan redaktion har kapacitet nog att följa upp utan nöjer sig med enklare sammanfattningar med samma vinkel och samma brister. Sammanfattningar utan tillägg eller med öppna följdfrågor för att reservera sig.


När Centerpartiet blev till offer och de riktiga brottsoffren försvann
Lördag 12 Dec 2020E-post2365

JOHAN WESTERHOLM: Centerpartiet lyckades med att göra sig själva och Fredrick Federley till offer eftersom politiken och den etablerade journalistiken gift sig med varandra. Ett giftermål som framkallat en näst intill explicit kommunicerad ovilja att granska sin bäste vän. En tystnadskultur samt ett förhållande som präglas av delikatessjäv och vänskapskorruption.

Fredrick Federley bryter tystnaden. I olika intervjuer med Falu Kuriren och Avesta Tidning berättar han om domen mot sin tidigare närstående.

– På midsommarafton berättar jag om det för ett par vänner och får mitt livs första panikångestattack. Jag förstår att det är svårt att ha en relation till någon som är dömd för brott, säger han.

Federley säger att det finns en drift kring renhet och puratism kring politiker, men att han alltid haft ett hem öppet för alla vilket gjort att han mött många mer eller mindre trasiga människor.

Intervjuerna genomförs i Falu Kuriren och Avesta Tidning och bär tydliga tecken på en noga planerad PR-kampanj. Att förflytta positionerna så att Fredrik Federley och Centerpartiet framstår som de största offren istället för Federleys tidigare partners brottsoffer. Att bädda för Federleys återkomst.

Och låta landsortstidningarna stå i rampljuset. En, vågar jag påstå, medveten tanke och handling. Från någon. En osynlig hand.

Det finns goda skäl för Federleys och Centerpartiets ompositionering. Och att det sker via ombud. Som tidningar i landsorten. Gamla centertidningar. Skickligt och helt rätt tänkt.

Av de senaste trasiga människor som haft en nära relation med Federley enligt Stoppa pressarna är tre dömda pedofiler varav endast en har avtjänat hela sitt straff. Federleys intresse för att inleda, om än vänskapliga, relationer med pedofiler med sadistiska drag började dessutom långt tidigare.

Federley genomförde en längre intervju 2013 med Tomas Quick, eller Sture Bergvall, som senare kom att frias för de mord han tagit på sig. En intervju som aldrig berörde de brott eller de brottsoffer som drabbats av Bergvalls brott. Mot minderåriga. Vad som nämligen inte framgår i Federleys vänskapliga samtal med Bergvall är att Bergvall hela tiden suttit internerad på en sluten avdelning för rättspsykiatrisk vård för sina våldtäkter på pojkar. Våldtäkter med sadistiska inslag.

Först två år efter samtalet med Federley bedömde rättspsykiatrin Bergvall som ofarlig för sin omgivning.

Hade Federley valt att öppna sig för en politisk journalist med mer erfarenhet än Falu Kuriren och Avesta Tidnings utsända kan det inte uteslutas att han fått hårdare, och mer precisa frågor, om detta. Av avsevärt mer erfarna journalister som inte lika lätt låter sig bländas av kända politikers personligheter.

Men helt säkert är det inte i just Federleys och Centerpartiets fall. Dessa erfarna politiska journalister är inte intresserade. För frågan är om det finns någon politisk journalist på riksnivå, på de stora redaktionerna SVT, SR, TV4, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen där det inte finns personliga vänskapsband med Centerpartiets partiledning i allmänhet och Fredrick Federley i synnerhet. Dessa redaktioner, Expressen undantagen men då med andra journalister än Niklas Svensson, har på sin höjd återgivit det som Centerpartiets kommunikatörer kommunicerat via sms, mail eller pressmeddelanden under de gångna veckorna.

Att Niklas Svensson, en av svensk politiks mest namnkunniga grävande politiska journalister inte märkts av i nyhetsbevakningen om Centerpartiet och turerna kring Federleys privatliv kan bero på att Federley var en av Niklas Svenssons två vigselförrättare när Svensson gifte sig. På direkta frågor om relationen hänvisade Svensson till sina chefer när han tillfrågades av Resumé. Utan att själv vilja svara på andra journalisters frågor.

Varför sedan de övriga redaktionerna visat nyheten, som nu resulterat i en av svensk politiks mest klart lysande stjärnors avgång, så svalt intresse innan han till slut avgick kan gemene man endast spekulera i.

Men bilder från Almedalens olika mingelalbum ger en viss vägledning. På allt från DJ-battle till en AW-öl kring Donners plats ger en tydlig bild av hur makten och den oberoende media som ska granska makten lever i samspel och samförstånd med varandra. Förment oberoende media som i flera fall är beroende av makten i form av presstöd.

Att en nyutnämnd minister hoppar sönder en soffa efter DJ-battle nämns inte, inte heller berörs raglande ministrar som halsar champagne ur den magnumbutelj han släpar med sig under kvällen. Trots att han i det fallet ansvarar för stora delar av det svenska våldsmonopolet. Hugade journalister vill gärna ta del av den sprutande champagnen. Och strålglansen.

Det som sker i Almedalen stannar i Almedalen. Gammalt Almedals-, medie- och politikerordspråk.

Och den som inte ingår i detta samspel kan råka riktigt illa ut. Det är inte irrelevant att dra fram en process ur den politiska historiens skräpkammare för att åskådliggöra. Håkan Juholt.

Håkan Juholts förakt inför det han kallade ”Stockholms-klägget” är väl känt. Med det menade han det samspel som skedde utom tjänsten mellan PR-konsulter, journalister, politiska tjänstemän och förtroendevalda. Där det skapades osunda band som i de mest positiva termer kan kallas för delikatessjäv och vänskapskorruption. De mer negativa omdömena lämpar sig ej för publicering då de kan uppfattas som stötande eller kränkande.

Detta förakt, och direkta ovilja att foga sig i spelets regler fick för Juholt förödande konsekvenser.

Håkan Juholts sambo, eller ”kulbo”, dömdes för många år sedan för förskingring. Ett brott hon vid tiden hon lärde känna, och blev sambo med, Juholt hade avtjänat. Media, dvs kanske främst SvD, DN, Aftonbladet och Expressen var snabba med att sätta bilden av Håkan Juholt som en person med klandervärt omdöme. Att som statsministerkandidat flytta ihop med en dömd brottsling. Trots att straffet var avtjänat och hon, enligt teorin, skulle ges en ny chans.

Resultatet av det sammanlagda drevet vet vi om idag. Även om Juholt fått viss upprättelse och är inne på sin andra ambassadörspost. För närvarande i Pretoria, Sydafrika. Juvelen i Socialdemokraternas utrikespolitiska krona. Ett större ”förlåt oss” kan inte Juholt få.

I Federleys fall så har han haft dokumenterat tre nära relationer, varav en en sambo-relation, med dömda pedofiler varav två fortfarande är under straffutmätning för dels barnpornografibrott, dels fullbordade våldtäkter mot en sexåring respektive en nioåring med sadistiska inslag. Som sändes i realtid över internet.

Federley utmålas inte i någon etablerad media som en person med dåligt omdöme. Av samma media som åsatte Juholt en bild av att vara en person olämplig att inneha förtroendeuppdrag. Snarare sätts nu bilden av Federley som ett brottsoffer. Vem gärningsmannen är förefaller ointressant. Lika ointressant som de reella brottsoffren.

De reella brottsoffren för Federleys sambos brott, i detta fall en sexåring och en nioåring, nämns över huvud taget inte i Centerpartiets kommunikation eller i den utvalda lokalpressens intervjuer med Federley. Inte en enda fråga från dessa noga utvalda landsortstidningar.

Inte heller ställs det några frågor om Federleys numera dokumenterade dragning det senast året till personer som dömts för pedofili med sadistiska inslag. Trasiga personer enligt Federley. Sedan tillkommer de för en yttre betraktare omotiverade intervjuerna med Bergvall 2013. Dömd för bekräftad pedofili med sadistiska inslag.

Dessa nämns inte. Av goda skäl. Dras det in i historien om Centerpartiets kanske mest välprofilerade företrädares historia kan Federley omöjligen komma tillbaka. Något som alla de som har en historia från Timbros Stureakademin, Stureplanscenter samt Centerpartiets ledning nu arbetar för.

Alla de som numera återfinns som PR-konsulter eller politiska tjänstemän alternativt förtroendevalda arbetar för. Med viss framgång om vi läser eller tar del av SVT, SR, TV4, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Federleys omdöme är inte klandervärt. Han är ett offer. Det är bilden som satts. Med viss framgång om vi läser eller tar del av SVT, SR, TV4, DN, SvD, och Aftonbladet. Expressen klarar sig undan då de spelat fram andra journalister än de som har dokumenterade nära band med Federley sedan tidigare.

Centerpartiet lyckades med den manövern då politiken och den absoluta merparten av den etablerade jorunalistiken gift sig med varandra. Ett giftermål som framkallat en ovilja att granska sin bäste vän. En tystnadskultur samt ett förhållande som präglas av delikatessjäv och vänskapskorruption.

Vinnare? En politisk elit och adel. Förlorare? You do the math.

De analyser och åsikter som kan kommuniceras eller på annat sätt uppfattas i artikeln är mina egna. Ingen annans.

Johan Westerholm


Inga kommentarer: