söndag, februari 02, 2020

Palindromdagen, Kyndelsmässodagen och Groundhog day med Ambigram 20200202



Kyndelsmässodags-länk

Groundhog day-länk

Kyndelsmässodagen 20200202

Kyndelsmässodagen, som också kallas Jungfru Marie kyrkogångsdag, handlar om vad som hände när Jesus bars fram i templet av Josef och Maria när han var fyrtio dagar gammal.

I templet finns Symeon och Hanna som är gamla och har väntat på, och trott på, Gud under hela sina liv. Den heliga Anden har sagt till Symeon att han inte ska dö förrän han har sett Messias, den som Gud har utvalt att rädda världen. 

När Symeon möter Josef och Maria tar han Jesus i famnen och prisar Gud, Han säger att nu när han har sett ljuset kan han dö i frid.


Ordet kyndel, som betyder ljus, hör ihop med en gammal tradition att fira ljusfest den här dagen.  

Kyndelsmässa kommer av det romerska Festum Candelabrium.


Den har sitt ursprung i en hednisk botgörarfest som firades med ljus och facklor och som kristnades på 300-talet.

Kyndelsmässan är en av årets Mariadagar som firas till minne av att Maria gick till templet och frambar sitt reningsoffer fyrtio dagar efter Jesu födelse. Där mötte hon Simon som tackade Gud för att han sänt Messias, ”ljuset som skall uppenbaras för hedningarna”. 

Under medeltiden ägde en ljusvigning rum på kyndelsmässodagen med ljusprocession och ljusmässa. Kyndelsmässodagen var den sista påminnelsen om den gånga julen. I Småland kallades den för Lillejul då åts det dopp i grytan, lutfisk och annan julmat.

Det var brukligt i bondesamhällets Sverige att kvinnor som fött barn under de närmast föregående veckorna dröjde med kyrktagningen till Marie kyrkogångsdag. Kyrktagningen upphörde kring sekelskiftet 1900. Dagen har sedan fått karaktär av ljusmässodag med ljuståg och ljuständningsceremonier.






Inga kommentarer: