torsdag, januari 16, 2020

Stadshotellet i Enköping

Uppdatering 2025-03-13  Fortsättning följer HÄR



15 år efter rivningen – nu finns en ny hotellplan

Den 9 mars 2010 påbörjades rivningen av Stadshotellet i Enköping.

Nästan på dagen 15 år senare finns nu en plan för hur ett nytt hotell ska se ut.

Publicerad 2025-03-12

Men vi backar ytterligare tio år i tiden, till den 27 april 2000. Kommunens starke män Bengt Wahlberg (C), Folke Haegermarck (C) och Fredrik Ahlstedt (M) håller presskonferens på torget och poserar framför hotellfasaden tillsammans med byggbolaget Peabs regionchef Lennart Anderén.

De fyra är nöjda med uppgörelsen de nu skakat hand på. Några prislappar nämns inte men Peab ska få köpa Företagsparken, en del av Annelund, det gamla Sparbankshuset på Kyrkogatan och byggrätter på Pausparkeringen av kommunen. Att kommunen kastat in Stadshotellet, som just då ägs av ett konkursbo, i paketet förklaras med att man varit angelägen om att hitta en köpare som har råd att ta sig an byggnaden innan den helt sjunker ner i leran.

Uppgörelsen innebär att konkursförvaltaren säljer Stadshotellet till Peab för 750 000 kronor.

Begreppet "ta sig an" visar sig dock snart ha olika innebörd för kommunen och för Peab.

Medan kommunen förväntar sig att den gamla q-märkta byggnaden ska få det omhändertagande som anstår en kulturhistorisk byggnad ansöker Peab raskt om rivningslov och hänvisar till den förfallna byggnadens dåliga skick.

Medan processen pågår engagerar sig Enköpingsborna. För eller emot. RIS-gruppen (Riv Inte Stadshotellet) med rötter i Enköpings Stads hembygdsförening bildas, samlar in 5 000 namnunderskrifter och trycker upp affischer med texten "Att riva är ingen konst. Konsten är att bevara".

I nio år pågår sedan striden mellan kommunen och byggbolaget i olika instanser och med olika medel.

Kommunens nej till rivning överklagas ända upp till regeringen (2005), som också säger nej, bland annat på grund av byggnadens kulturhistoriska värde.

Till slut tar byggbolaget ett nytt grepp (2006). Man ansöker om en ny detaljplan för att kunna bygga ett helt nytt hus med bostadsrättslägenheter men med en likadan fasad mot torget som den gamla har.

Efter det att regeringen avslagit Peabs önskan om att riva stadshotellet lämnade byggbolaget in detta förslag. Det innebar en helt ny byggnad men att fasaden skulle byggas upp som en kopia av den gamla.

Foto: "Peab/Greitz arkitektkontor AB"

Ungefär samtidigt hotar Peab med att stämma kommunen för att inte få riva huset. Det första hotet omfattar 70 miljoner men minskas ner till 41 när det väl lämnas in till tingsrätten.

Inför stämningshotet ger kommunen med sig och går med på att ta fram en detaljplan som medger rivning av byggnaden.

2009 godkänns planen och Peab får sitt rivningslov.

9 mars 2010 kommer grävskoporna och något år senare är det gamla hotellet jämnat med marken.

Men någon ny byggnad med bostadsrättslägenheter och stadshotellsfasad blir det aldrig. Peab menar att lägenheterna kommer att bli svåra att sälja. Det har just gått upp för byggbolaget att de måste stå för de arkeologiska utgrävningarna, som vid denna tidpunkt är beräknade till att kosta 12 miljoner. ” Då får det bli en grop vid torget” konstaterar Peabs regionchef Lennart Anderén.

Och en grop blir det.

2016 har Enköpings kommun tröttnat på att inget händer och ett oenigt kommunfullmäktige beslutar att köpa fastigheten av Peab. Köpesumma: 12 miljoner.

Efter köpet genomför kommunen de arkeologiska utgrävningarna, som 2016 beräknas kosta cirka 25 miljoner.

Under 2017 och 2018 pågår de arkeologiska utgrävningarna. De väcker stor uppmärksamhet då arkeologerna hittar fynd ända från 1200-talet och framåt. Ett tusental personer går på de guidade visningar som arkeologerna håller i gropen.

I december 2018 är kommunens totala kostnader för projektet 46 miljoner; fastighetsköpet 12 miljoner, arkeologi närmare 25 miljoner, spontning, förstärkning, av gropens kanter 5 miljoner och gatu- och ledningsarbete 4 miljoner.

Utgrävningarna påbörjas sensommaren 2017 och är klara i slutet av 2018. De väcker stor uppmärksamhet och man hittar fynd ända från 1200-talet och framåt. Ett tusental personer går på de guidade visningar som arkeologerna håller i gropen.

2020 dyker hotellaktören Vi Invest upp och visar intresse för att bygga hotell på platsen där det gamla stadshotellet stod. Ett markanvisningsavtal som ger bolaget ensamrätt att förhandla om en ny detaljplan samt option på att få köpa tomten tecknas.

Vi Invest presenteras för första gången den 8 oktober 2020. Aram Majarrad, Martin Hosseini och Anna Forssén här på väg mot stattgropen för en första titt.

Än återstår dock några viktiga delar innan Enköpingsborna kan få se nya grävskopor jobba i gropen vid torget. Detaljplanen som klubbades i plex-utskottet på onsdagens ska först godkännas av kommunfullmäktige. Därefter ska den vinna laga kraft, vilket vanligtvis sker inom tre veckor om ingen överklagar den. Därefter ska fastighetsägaren Vi Invest ansöka om bygglov.

Först när detaljplanen antagits av kommunstyrelsen ska kommunen låta göra en oberoende fastighetsvärdering, som sedan ska ligga till grund för försäljningspriset. I markanvisningsavtalet framgår att kommunen inte tror att försäljningsintäkten kommer att täcka de kostnader kommunen haft i projektet.

Hotellplanen vid torget antagen – trots hårt motstånd
Nystart Enköping och Socialdemokraterna försökte in i det längsta stoppa planen som ska göra det möjligt för Vi Invest att bygga hotell vid torget. 
Men de lyckades inte och planen är därmed ett steg närmare verklighet.
En ledtråd till hotellets insida

Enköping
2025-03-12

Anette Östlund
Med röstsiffrorna 4-3 godkändes detaljplanen av majoriteten i plan-, mark- och exploateringsutskottet på onsdagen. Ledamöterna från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa alla ja till den plan som många väntat på i flera år.

– Jag är så glad att vi fick det här i mål. Jag är övertygad om att hotellet kommer att bli en tillgång till centrum och hela Enköping, säger plexutskottets ordförande Ulrika Ornbrant (C).

Socialdemokraterna och Nystart Enköping har även tidigare varit emot förslaget och höll nu fast vid att det borde avslås. När det stod klart att planen skulle gå igenom krävde Anders Wikman, (NE) att Vi Invests ekonomiska möjligheter att genomföra projektet ska redovisas.

– Vi har ju hittills inte fått någon betryggande information om hur bolaget ska klara av det här. Jag ville att vi i kommunstyrelsen skulle få se ekonomin i projektet och hur de planerar att finansiera det, säger han.

Anders Wikmans oro är att Vi Invest inte klarar av att bygga hotellet vid torget.

– Då kan vi bli stående med en död hand över tomten i fem år. Under genomförandetiden får detaljplanen inte ändras om någon fastighetsägare som berörs motsätter sig det, säger han. 

Anders Wikmans krav avslogs men fick medhåll av Socialdemokraterna Linda Johansson och Solweig Sundblad. De menar att kommunen ska vara försiktig med att utforma detaljplaner specifikt för en aktör och i stället utgå från en flexibilitet så att en annan aktör kan ta över projektet vid behov. Partiet anser också att detaljplanen gör för stora avsteg från den fördjupade översiktsplanen.

Ulrika Ornbrant håller med om vikten att säkerställa att Vi Invest klarar av projektet.

– Men den frågan hör inte till detaljplanen. Bolagets ekonomi kommer vi att kontrollera när de senare har sökt bygglov. Visar det sig då att de inte har ekonomi som klarar projektet säljer vi inte fastigheten till dem, säger hon.

Socialdemokraternas påstående att planen är utformad specifikt för Vi Invest håller hon inte med om.

– Planen är anpassad framför allt efter kommunens önskemål. Det är vi som äger marken och har drivit projektet utifrån hur vi tycker att ett hotell ska byggas, säger hon.

Innan detaljplanen kan vinna laga kraft ska den ta vägen via kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Om ingen sedan överklagar den vinner den laga kraft och bygglovsprocessen kan starta. 

Överklagas planen väntar en domstolsprocess som kan ta upp till två år.

Hotellplanen
130 rum i åtta våningar.

I en sockelvåning i markplanet, både längs Källgatan och Kyrkogatan, planeras kommersiella lokaler.

Ovanpå markplanet blir det fyra våningar med hotellrum. Totalt alltså fem våningar ut mot gatorna.

Ovanför våning fem blir det en indragen del med ytterligare tre våningar. Indragningen ska vara åtta meter, vilket innebär att det på det sjätte planet finns utrymme för en takterrass. På sjätte våningen, innanför terrassen blir det kommersiella lokaler.

På våning sju och åtta planeras hotellrum.

I garage planeras platser för ett 20-tal bilar. Övriga 18 platser ska köpas in från kommunen.


Uppdatering 2023-10-21  Fortsättning följer HÄR

Det är en allvarlig brist i den kommunala demokratiska processen om beslut av den här karaktären kan tas utan att kommunfullmäktige har avgjort ärendet!


Högerklicka och välj ny fil för större bilder




Reprisering av Stadshotellets rivning i bilder.


Wikipedia:

Enköpings stadshotell var ett hotell vid Stora torget i Enköping. Hotellet byggdes 1879 med J.F. Lindeberg som byggmästare och invigdes den 31 oktober samma år. Arkitekt var E.J. Magnusson från Gävle. Hotellet hade ursprungligen två våningar med 18 rum och festvåning. Tillbyggnader gjordes 1929 och 1939. Byggnaden Q-märktes 1987 och i november 2005 beslutade regeringen att den inte fick rivas – och tvingade därmed ägaren Peab att bevara fastigheten.

2007 föreslog Peab att bygga ett nytt hus med fasad mot torget i samma utseende som stadshotellet, något som beräknades bli 50 miljoner kronor billigare än att bevara och rusta upp den befintliga byggnaden. Stadshotellet revs 2010.

Arkeologiska utgrävningar efter rivningen krävdes 2012 i en dom av förvaltningsrätten, något som överklagats av markägaren Peab. 2014 beräknades kostnaden för detta till cirka 12 miljoner kronor att betalas av markägaren Peab, som kan komma att bygga ett högre hus på platsen. Vid en arkeologisk utgrävning 2018 på platsen för det tidigare hotellet hittades skeppsdelar från 1200-talet i "stattgropen".




Inga kommentarer: