söndag, december 29, 2019

Fatemeh Khavari

HOTPOT.SE

Fatemeh Khavari minns inte när hon är född.

Enligt Migrationsverkets beslut fick Fatima Khawari ett permanent uppehållstillstånd i Sverige på den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran i december 2014.

Beslutet har klassning ”K” [”Anhöriga till personer som bor i Sverige, som fått uppehållstillstånd av flyktingskäl, som skyddsbehövande i övrigt eller på humanitära grunder”], vilket innebär att grunden för beslutet var anknytning till hennes storebror [Morteza Khavari, som vi inte vet något om överhuvudtaget]. Det är han som var det ”ensamkommande flyktingbarnet” i den klassiska betydelsen. Resten av familjen, inklusive hans mor, bror och Fatima fick komma efter på anknytning till honom.Fatema Khavari, permanent uppehållstillstånd, Migrationsverket

Red’s kom:
Hur Fatemeh och hennes mamma samt bror tog sig till Sverige, varifrån, och hur denna resa finansierades är några av de väldigt många oställda frågor som det skulle vara intressant att veta mer om.

Men eftersom traditionella medier bara ställer känslofrågor så besparas vi alla relevanta fakta till förmån för diverse personliga känslor.

Stavningen av Fatemeh Khavari varierar. I media skrivs hennes namn bl a som Fatemeh Khavari, Fatema Khavari och Fatima Khawari. Emellanåt stavas hennes efternamn som ”Khavary”. Enligt Migrationsverket stavas hennes förnamn som ”Fatema”. Själv stavar hon sitt namn som ”Fatemeh Khavari‏” (i alla fall på sitt Twitterkonto).

MED NUVARANDE REGERING…
Med nuvarande S+MP-regering kommer uppehållstillstånd inte att dras tillbaka om dessa beviljats på felaktig grund. Bidragsbrott av de utländska medborgarna kommer heller inte att bestraffas. Utvisningar och avvisningar kommer inte att prioriteras eller ens effektiviseras på ett seriöst sätt. De som trotsar sitt utvisningsbeslut kommer inte att låsas in eller i alla fall få fotboja, i väntan på utvisning. De kommer istället att fortsatt försörjas av skattebetalarna.

Att permanent uppehållstillstånd ska kunna dras in torde vara ett måste i ett modernt, rättssäkert land.

Enligt utlänningslagen kan endast syskon som inte är fyllda 18 år få ett uppehållstillstånd som anhöriga till en ensamkommande på det här sättet.

Både i Iran och i Afghanistan används persisk/iransk tideräkning. Det är därför mest naturligt att använda sig av den iranska kalendern för personer födda och uppvuxna i de länderna. Enligt den iranska tideräkningen är det år 1396 idag.

Frågan om födelsedatum enligt iransk/afghansk kalender är vanlig vid Migrationsverkets utredningar om ålder på ensamkommande, just därför att personer som pratar dari och kommer från den delen av världen oftast inte är bekanta med den västerländska/gregorianska kalendern.

Fatima Khawari hävdar att hon är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran, samt pratar dari. Khawari hävdar att hon idag är 17 år gammal och född i januari 2000.

”Kan glömma bort vad jag vill”
Följande konversation utspelar sig med Fatemeh Khavari:
– När är du född enligt Irans kalender?
– Ok?
– Enligt Irans kalender, när är du född?
– Irans kalender?
– Ja, när är du född?
– Jag är född 2000.
– Jag förstår, men vilket datum, vilken månad och vilket år, enligt Irans kalender?
– Jag tror det är 1379, tror jag?
– 1379?
– Ja, jag glömde bort det faktiskt. Jag glömde bort. Jag började att tänka på 2000, med europeiska kalendern.
– Hur kan man glömma bort sin födelsedag?
– Det har jag gjort, det har jag gjort. Jag kan glömma bort vad jag vill!

Tycker att en kostnad på drygt 1 miljon kr per ”ensamkommande” och år är rimligt
Enligt vissa uppgifter kostar uppehälle av en ”ensamkommande” i Sverige en miljon kronor per år i runda slantar. Vad anser du om det?
– Jag tror inte det är för mycket. Samtidigt hänvisas de till gatan när de fyller 18. Jag tror att det är helt galet.

De som får ett bifall, vilket är en majoritet av s.k. ”ensamkommande barn”, får bo i dyra HVB-hem även efter att de har fyllt 18 – i vissa fall tills de är 21 år gamla.

Nyligen satsade regeringen ytterligare 390 miljoner kronor för att ”ensamkommande” inte skulle behöva flytta mellan olika kommuner.

Den som vill ställa sakfrågor till Fatemeh får boka tid med henne
Du säger ”Vi bygger landet”, men än så länge verkar det som att ni bara kostar en massa pengar för samhället, och ändå anser du att en miljon kronor per person per år inte är för mycket. Samtidigt dör unga människor i Sverige av kurabla cancertumörer till följd av resursbrist och för långa operationsköer. Vad skulle du vilja säga till dem som inte fick operation i tid på grund av bristande resurser i vården?
– Du får boka en tid om du vill ha svar på sådana frågor. Nu har jag inte tid tyvärr.

Red’s kom:
Därefter vägrar Fatemeh Khavari svara på förfrågan om intervju.

FATEMEHS RÄTTA ANSIKTE
Varje gång någon ställer en fråga till Fatemeh som hon upplever som besvärlig visar Fatemeh sitt rätta ansikte (för att använda hennes eget uttryck), med arroganta och märkbart irriterade svar. Fatemeh vill bara svara på frågor från Sveriges vänstervridna media eftersom hon då vet att det enbart ställs frågor om känslor, där alla faktafrågor (t ex om finansiering, bidrag och samarbetspartners) exkluderas, liksom frågor som kan påvisa hennes verkliga motiv.

Exempelvis här, där Fatemeh säger till en svensk medborgare att han inte ”tillhör någonstans”;

Det ska också noteras att Fatemeh tydligen fortfarande är kvar i Sverige, trots att hon hävdade att hon skulle åka till Afghanistan i förra veckan då hon sa;
– Jag håller på att packa mina grejer nu för jag lämnar inte de här ungdomarna.

Den rödgröna tidningen Syre skrev efter Fatimehs uttalande om att hon skulle åka hem;
– Jag vill inte låta de ungdomar som fått hopp genom sittstrejken och vår kamp vara ensamma i Afghanistan, säger Fatemeh Khavari.
Att sju av utvisningarna stoppades i sista stund fick henne att hejda planerna, men inte att överge dem. Om utvisningarna fortsätter är hon helt bestämd på att åka.
– Ungdomarna har inget nätverk i Afghanistan. Vart ska de ta vägen? När de är ledsna, när de mår dåligt, när de håller på att dödas. Jag vill förstå vad som väntar ungdomarna efter att de landat på flygplatsen och informera svenska folket, säger hon.
– Ingen tar ansvar. Inte Heléne Fritzon, inte Mikael Ribbenvik. Men jag ska göra det, säger hon.

”Jag tycker allmänt att det är viktigt att vara öppen för dialog. Men det är också viktigt att visa integritet och låta förstå att våra beslut inte styrs av opinionsyttringar eller protestmöten på gator och torg. Det gäller för mig som generaldirektör liksom för alla handläggare och beslutsfattare”, skrev Mikael Ribbenvik.





Inga kommentarer: