lördag, september 21, 2019

Greta Thunberg och Gaia säsong 2 avsnitt 2



Strejk.

Att strejka innebär att man utan medgivande från uppdragsgivare, vägrar utförande av ålagda uppgifter.

Det kan handla om arbetsvägran, studievägran och liknande aktiviteter men om någon har fått ledigt för att manifestera / demonstrera, är det inte strejk.

Då är det just manifestation och eller demonstration!

När Greta Thunberg och hennes anhängare manifesterar sin oro för en framtid där människorna har saboterat möjligheterna till egen överlevnad genom rovdrift på naturresurserna, är det ett beundransvärt ställningstagande som engagerar politiska ledare över hela världen, men de strejkar inte!

Tyvärr engagerar deras demonstrationer också de beslutsfattare som tjänar pengar på att naturresurserna utnyttjas över kollapsgränserna.

Jag beundrar Greta och hennes medaktivister men jag fruktar deras motståndare som förfogar över världens farligaste vapen; Pengar och makten över politikerna, som pengarna ger.



Ekologisk kollaps innebär en situation där ett ekosystem drabbas av en permanent, minskning av bärkraft för alla organismer, vilket leder till massutrotning.

Enligt Gaia-hypotesen / Gaia-teorin återhämtar sig det ekologiska systemet efter att balans har uppnåtts men kanske kommer inte mänskligheten tillbaka.

Teorins grunder

Grundtanken gaiateorin är att biomassan självreglerar förhållandena på planeten (detta gäller i synnerhet temperatur och kemisk sammansättning av atmosfären) för att göra den fysiska miljön mer anpassad till de organismer som utgör dess liv. För att illustrera detta använde sig James Lovelock av en enkel simuleringsmodell, den så kallade daisyworldsimulationen.

Huruvida ett gaiasystem finns på jorden debatteras fortfarande. Att det finns relativt enkla sådana system är dock generellt sett accepterat. Ett exempel är att när koldioxidhalten i atmosfären stiger växer växterna till sig i mängd och storlek och tar på så sätt bort mer koldioxid, vilket får en stabiliserande effekt. Till vilken grad detta stabiliserar jordens övergripande klimat är dock ännu inte känt. 



Inga kommentarer: