I dag kommer domen i det omfattande narkotikamål vid Göteborgs tingsrätt där 15 personer åtalats för synnerligen grova narkotikasmugglingar och grova narkotikabrott. Flera av de misstänkta ska ha kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe. Men enligt Lennart Karlsson, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen, finns fler ligor med ursprung i Nigeria som agerar i Sverige.
– Det som skiljer ut dom här nätverken ifrån andra är att dom har en tydlig struktur men är samtidigt väldigt flexibla och olika aktörer på mellannivå kan väldigt snabbt byta plats med varandra och agera i olika roller vilket gör att dom är ganska svåra att kartlägga.
Lennart Karlsson var sakkunnig i målet vid Göteborgs tingsrätt som pågick i nästan åtta månader. Rättegången avslutades i våras och i dag kommer domen. Det handlar om storskalig organiserad brottslighet med över 130 kilo heroin och kokain till ett värde av 112 miljoner kronor. Dom 15 misstänkta ska alla ha ingått i samma nätverk som införskaffat narkotikan till Nederländerna där den förpackats och sedan transporterats vidare och sålts i bland annat Sverige och Norge. Verksamheten ska ha kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe som enligt Lennart Karlsson är ett av flera kriminella nätverk med ursprung i Nigeria som agerar i Sverige.
– Det finns några som kallar sig ”The airlords”. Det finns ”The eye”. Det finns en mängd sådana här olika nätverk, säger han.
Han beskriver dessa som studentrörelser från början men som efter att på 1980-talet ha hamnat under militärdiktaturens kontroll successivt blivit kriminella.
– Medlemmarna i dom här nätverken är otroligt flexibla. Dom reser över hela världen i princip.
Utredningen i narkotikamålet är enligt Tullverket en av deras största någonsin. Tillslag och gripanden under 2018 ledde enligt både polis och Tullverk till att tillgången på narkotika på gatan minskade kraftigt i flera månader.
Gill Eriksson är biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet.
– Men som det är med narkotikaverksamhet som med annan verksamhet så har dom byggt upp det här igen. Och de indikationer vi har nu så finns tillgången återigen lika god som innan.
Men är det inte så att vad man än gör så ligger de steget före?
– Ofta är det så att de ligger steget före oss. Och vi har ju lagstiftningen att förhålla oss tilll vad vi kan använda för arbetsmetoder. Men vi har genom utredningen visat på att det gået har vi skaffat oss kr att utreda dom här brotten att det går att hitta dom här personerna. Utöver dunskap om hur den här organisationen jobbar och också skapat internationella kontakter och ett internationellt samarbete. Ett ökat internationellt samarbete är en förutsättning för att lyckas med dom här ärendena, säger Gill Eriksson.
Sanna Ekstedt Larsson
sanna.ekstedt-larsson@sverigesradio.se