Sidor

onsdag, juni 27, 2007

Språkhantering

Klicka på bilden så blir den tydligare

Den här boken är den första språkbehandlingsbok jag läst, som faktiskt är svår att pausa. Jag fick den i julklapp av döttrarna och har sparat den till en tråkig regnvädersdag.

I dag var det dags och nu känner jag att jag måste vila en stund från alla underfundiga språktips för att samla tankarna.

Som organiserad språkpolis, njuter jag speciellt av kapitlen om kommateringsteknik och särskrivning.

Bokens originaltitel "Eats shoots and leaves", visar på kommateringens litterära oumbärlighet.

En panda kommer in på en bar och beställer en smörgås, äter upp den, tar fram en revolver, skjuter två skott i luften och går sedan mot dörren. Den förvånade servitören frågar förstås efter anledningen till detta besynnerliga beteende. Pandan tar då fram en uselt kommaterad naturguide. "Jag är en panda", säger han, "slå upp mig." Servitören gör det och läser: "Panda. Large black-and-white bear-like animal, native to China. Eats, shoots and leaves."

"Äter, skjuter och går" i stället för "äter skott och löv". Tänk vad ett felplacerat komma kan betyda.

Exemplen på särskrivningar påminner om alla konstiga handtextade skyltar jag har sett utanför affärer och restauranger. Vi språkväktare blir lätt nervösa när vi tänker på att människorna som skriver dessa skyltar måste lära sig en massa viktiga förutsättningar för en hälsobefrämjande livsmedelshantering.

Om hebreiskan hade haft skiljetecken och vokaler för tvåtusen år sedan skulle miljarder arbetstimmar ha kunnat sparas in för alla bibeltolkare och en massa gamla män med mjäll på sina axlar hade kunnat vara ute i friska luften i stället för i mörka klosterbibliotek. Exegetik skulle ha varit en pseudovetenskap.

Klicka på rubriken och besök Språkrådet (före detta Svenska Språknämnden).

Köp boken!


Mera i bloggen här

tisdag, juni 26, 2007

Nya religioner

Klicka på rubriken och läs om teosofi som grundades under andra halvan av 1800-talet av Helena Petrovna Blavatsky.

Teosofin handlar om helheten, livsprocesserna, medvetandets funktioner och vetenskapen om livet.

"Visdom är fullständig kunskap om inte bara oss själva utan också om den värld vi lever i. Visdom inbegripen kunskap om livets sanna mening, som inte finns i det avskilda självets eller sinnets krav och idéer utan i den natur som ligger bortom dessa. Något av denna natur kan blixtsnabbt ge sig tillkänna i ögonblick av godhet och skönhet, tyvärr alltför sällsynta ögonblick då tiden står still och en känsla av något Absolut erfares. Då upphör all längtan att nå bortom detta.
Teosofi är ett uttryck för en bakomliggande fullkomning mot vilken allt tycks ledas och mot vilken allt strävar i utvecklingsprocessen. Men teosofi är inte bara en sanning i vardande utan också, när den sanningen uppfattas, ett sätt att leva så att allt mer av denna sanning får komma till uttryck. Det blir för oss en väg till frigörelse från alla illusioner och misstag i riktning mot ett tillstånd, i vilket man inser sitt sanna förhållande till andra och handlar gentemot dem utifrån sin sanna natur."


Teosofiska samfundet.

Teosofisk ordbok.

Gamla religioner


Den äldsta religionen med stor utbredning Zoroastrianismen kallas felaktigt för Elds-Dyrkan, Mazdaism, Parsiism, Magism och Sol-Dyrkan.

Uppkallad efter den första Zarathustra eller Zoroaster.

Tretton Zoroasters är nämnda i Dabistan, en av deras heliga böcker.

“Zoroaster” är ett generiskt namn precis som “Kristus”. Den siste zoroastern levde förmodligen omkring 2000 f.v.t. Deras bibel kallas Zend-Avesta och är uppdelad i Vendidad, Yasna, Gathas, etc., den sista är den äldsta delen. Gathas skrevs på Zendspråket.

I historisk tid var Zoroastrianismen Baktriens och Persiens religion under många århundraden, tills det sistnämnda landet erövrades av muhammedanerna omkring 642 e. Kr. Många parser emigrerade då till Indien, och från denna tid förloras gradvis den ursprungliga betydelsen av deras skrifter. Idag finns omkring 90 000 av dem i Indien.

Zend-Avesta anger att Enhet är roten till alla ting; att denna Enhet manifesterar sig som en dualitet som kallas Ahura Mazda och Angra Mainyu (i moderna form Ormuzd och Ahriman), vilka symboliserar det goda och det onda, positivt och negativt, och andra motsatta principer i naturen. Dessa uppgår åter i Enheten vid slutet av manvantaran. Reinkarnation lärs ut liksom Människans Sju Principer.

Klicka på rubriken och läs om dagens zoroastrianism

Skumma religioner

Islam får man inte skämta om men hur är det med Scientologerna? Klicka på rubriken och ta del av massor med scientlogisatir. Bland annat det berömda South-Park-avsnittet. Det här blogginlägget skrevs 2007. Uppföljning 2011
Hemliga biblioteket.

Allt började med Xenu rymdkejsaren. Läs här.

Berättelsen om Xenu är starkt förkortad ur den så kallade Scientologibibeln som det blev ett himla liv om när den för några år sedan visades upp för allmänheten. Regeringen försökte hemligstämpla den men misslyckades
Mera om scientologerna här

-
Nyheterna från TT 18/6 1998

Scientologernas bibel får lämnas ut - regeringen får bakläxa. Scientologbibeln får lämnas ut enligt beslut i Regeringsrätten. Därmed underkänns regeringens beslut att den ska beläggas med sekretess. Regeringsrätten tog inte intryck av de amerikanska motargumenten Innehållet i scientologbibeln anses inte kunna störa Sveriges relationer till USA. Därför går offentlighetsprincipen i detta fall före sekretesslagen, slog Regeringsrätten fast på torsdagen. Turerna har varit många sedan scientologbibeln av en privatperson lämnades in till bland andra regering och riksdag och därmed blev den offentlig handling. Vitsen var att bibeln, som studeras på dyra kurser inom Scientologkyrkan, skulle bli gratis för alla att läsa. De heliga skrifterna har skrivits av kyrkans grundare L Ron Hubbard. Bärande tes är att utomjordingar lever i människan och hindrar hennes utveckling. Reaktion från USA När bibeln först blev offentlig handling satt upprörda sciento loger och turades om att läsa skriften, så att ingen obehörig skulle komma åt den. Amerikanska intressen reagerade och satte press på regeringen. USA ansåg att ett utlämnande innebar ett oskäligt inkränktande på scientologernas legitima intressen och stod i strid med Sveriges åtaganden i internationella avtal som Bernkonventionen och Tripsavtalet. Resultatet blev att regeringen tog fram hemligstämpeln. Motiveringen var att ett utlämnande av uppgifterna skulle störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser och på annat sätt skada landet. Justitieminister Laila Freivalds hänvisade till att det kan hävdas att Sverige bryter mot sina åtaganden enligt internationella avtal på upphovsrättsområdet. Innehåll måste kunna skada Varje svensk medborgare har rätt att ta del av allmän handling. Rätten kan begränsas om det stör Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation. Men det räcker inte, visar Regeringsrättens dom. Det konkreta innehållet i handlingen måste kunna skada landet. Om inte, går offentlighetsprincipen före. Regeringens beslut om sekretess har kritiserats och frågan anmäldes till konstitutionsutskottet, där en majoritet dock fann att regeringen gjort rätt. Vänsterpartiet och miljöpartiet var av annan mening. (TT)

Det hände mycket 1998. Bland annat skapades den rödgröna röran när Göran Persson värvade vänsterpartiet och Miljöpartiet till regeringsunderlaget. Redan på den tiden hade de ledande Socialdemokraterna en böjelse för skumma religioner.

Scientologin uppfanns av en medelmåttig Science-fiction-författare som hette Lafayette Ronald Hubbard (L Ron Hubbard).

The Fishman papers

måndag, juni 25, 2007

Batterier och Kyrkan


Om en stund ska jag åka till Biltema i Västerås för att köpa ett nytt batteri till min Burgman (klicka på bilden).
Allt började med att jag i går skulle göra en lunchutflykt med chokladtermos och skinkmackor i ryggsäcken. Burgman och jag kom bara någon kilometer innan hastighetsmätaren började fladdra och motorn hostade ansträngt med förfärliga avgassmällar. Delvis rullande 200 kg tvåhjuling för hand och fot, delvis nyttjande korta utförsbackar, kom jag hem och konstaterade att batteriet var totalt utslaget. Kortslutet. Som tur är har jag mani på att aldrig vara utan batterier till allt som kräver batteri. Nytt batteri monterades in i Burgman och färden återupptogs, men nu kom jag bara ett par hundra meter innan historien upprepade sig. Rullade hem igen och konstaterade att jag hade slut på Burgmanbatterier. Det senaste hade legat för länge oanvänt och dött av ålder. Till sist kom jag på att jag hade ett nödstartaggregat till bilen. Det ser ut som en portfölj och innehåller ett kompakt högeffektivt batteri och en massa elektronik. Väskan och elektroniken skrotades, men batteriet som var för stort för Burgmans batteriutrymme, monterades in under förarstolen och provisoriska grova kablar drogs till batteriplatsen. Nu gick Burgman perfekt, men det var för sent för en lunchutflykt då klockan hade hunnit bli halv sex.
Nu åker jag alltså till Biltema i Västerås för att köpa ett par nya batterier. Jag köper alltid två av bra saker ifall den ena skulle gå sönder.
På hemvägen ska jag passera Västerås Domkyrka och ta några bilder. Eventuellt tittar jag in en stund och laddar mina egna batterier.
Klicka på rubriken och läs om trestjärniga kyrkor.
-
Uppdatering 26/5 - Det blev inget kyrkobesök i går. Två försök att åka till Västerås, fick avbrytas på grund av regnväder halvvägs. Sent på eftermiddagen bar det av igen och regnet höll sig på avstånd. Burgman fick sina batterier, men på grund av ett förfärligt oväder närmande sig från väster, blev det bråttom hem. Strax efter att jag lämnade Bäckby skedde denna otäcka olycka.
-
Uppdatering 11/7 - Burgman fick alltså sina batterier som höll tre dagar. Huvudbatteriet självurladdade därefter över natten och min fina elektroniska batteriladdare blev het när batteriet laddades. Nödbatteriet fick inre kortslutning första gången jag använde det för att starta när huvudbatteriet var urladdat.
-
På Biltema konstaterades att jag hade fått fel huvudbatteri. Det var inte avsett för liggande montering. Därav haveriet. Nödbatteriet byttes mot en modell kraftigare.
-
Efter en tid havererade det nya batteriet och det jag fick som garantiutbyte, höll bara några veckor. Biltema konstaterade att det var kortslutning i batterierna.

Nu blev det personligt och chefen för Biltema i Västerås kom hem till mig samma dag som jag ringde efter den senaste promenaden med en strömlös Burgman. Hon hade med sig ett batteri som nog biskopen i Västerås hade drivit demonerna ur, för det fungerar perfekt.

lördag, juni 23, 2007

Bilder

Klicka på rubriken och skriv in "snögubbe"
om du vill se en massa bilder på snögubbar.
Klicka på nedanstående bilder om du
vill se lite ur mitt bildarkiv.
=
En decembereftermiddag

Samma måne i närbild som den borde
ha sett ut med så långt kvar till sommaren.
Så här såg den ut.

Att få se Månen Mars och Jupiter på rad är ovanligt

Jag har hundratals molnbilder





Molnskapare
Valborgseldar finns det också gott om






Liksom fyrverkeribilder



Vatten som strilar
Vatten som rinner bort
Fruset vatten
Ägg från yttre rymden





fredag, juni 22, 2007

Midsommarafton 2007

Klicka på rubriken och läs om midsommaraftonen.
Klicka på bilderna så blir de tydligare.
Matjessill och färskpotatis blir stående
meny några dagar nu. Det finns massor med
nya spännande kryddningar
I dag på midsommaraftonen mognade den första
tomaten på den längsta tomatplantan mot spaljén.
Den plantan ska få växa fritt runt ställningen.

Efter husväggen i söderläge växer tomaterna bra,
men de trivs också i krukorna.



Prästkragar och rosor i skön harmoni
passar bra som midsommarhälsning.

Midsommar 2006
här

måndag, juni 18, 2007

ledig


lördag, juni 16, 2007

Ännu en härlig sommarlördag

I dag njöt döttrarna och jag av grillad lax med dillstuvad potatis Flugorna njöt också av matresterna
En fluga var vegetarian

Efter maten blev det vilostund under ett äppelträd

Hemma på altanen har snurrfåtöljerna
från Nisse äntligen installerats

Klicka på bilderna så blir de tydligare
Klicka på rubriken och besök SMHI
=

Uppdatering 17/6
Per Westbergs bidrag till flugvetenskapen
Mera om flugor från NE
Om mitt favoritflygfä som antagligen
tillämpar samma taklandningsteknik

onsdag, juni 13, 2007

Mera vindkraft


Klicka här och läs om planerna på ytterligare utbyggnad av vindkraftsparken i Piteå.

Citat: "Siktet är inställt på 4 000 megawatt"

Det motsvarar mer än fyra av våra tio nuvarande kärnkraftsreaktorer vilket är en bra mätare av möjligheterna att avveckla kärnkraften som totalt kan ge maximalt nästan 10 000 megawatt. (enligt SKI)

Piteå kommun kan alltså ersätta 40% av kärnkraftverken.

I ett globalt perspektiv
Mera här

Citat: "Vindkraften avvisas av många som en marginell energikälla. Nu visar en global kartläggning att rådande vindar skulle räcka för att producera 72 terawattimmar el, tillräckligt för att klara världens energibehov."

Min anmärkning: Det ska stå 72 terawatt.

Stockholms Län
Storuman
Energimyndigheten
Proventus

Fortum
Eon
Vattenfall

Utnyttjad energi från kärnkraften i Sverige är cirka 50 terawattimmar av teoretiskt tillgängliga 84/år. Räknat på samma nyttjandegrad skulle Piteå vindkraftpark ge 20 terawattimmar per år.




Efter våra långa kuststräckor kan vi bygga vindkraftverk som täcker vårt elbehov och möjliggör en mycket stor elexport.

Klicka på rubriken och besök Sveriges Kärnkraftsinspektion.

Släng er i väggen kärnkraftskramare!

Uppdatering 14/5
Förnybar energi

Uppdatering 17/6
Vattenfall på gång

måndag, juni 11, 2007

När blir det sommar?

Den här jordgubbsplantan var grön och fin hela vintern och blommade tidigt i vår. Den ser ut att ge rik skörd vilket innebär att den inte skadats av att inte ha vintervissnat. Den första rodnaden kom i dag.
En lång tomatplanta som ska få klättra runt på spaljen.

Innan jag hjälpte min gamla bil Nils med den sista resan, plockade jag ur snurrfåtöljerna från den mittre stolsraden. De ska bli lyxiga altanstolar att sitta i under varma sommarkvällar.
Lite huvudbry i sommarvärmen
Sitt inte för länge vid datorn!
Klicka på bilderna!
Blir det sommar den 19 juni när radions sommarpratande startar?
Jag har förresten namnsdag då och Germund är inte tyskt eller norskt. Namnet är fornnordiskt. Klicka på rubriken och läs.

Länge gällde regeln att tomatplantorna skulle ut tidigast den tionde juni. Det blev en sommarmarkering. I år den tionde juni hade en av tomatplantorna blivit över en meter hög och bär nästan 50 kart.
Första baddagen var det sommar förr. I så fall blev det sommar på nationaldagen i år.

Första smultronet har varit en sommarmarkering. I så fall blev det sommar den femte juni i år.

När än sommaren började i år, får den gärna hålla på till november för min del.