Sidor

fredag, augusti 21, 2020

Ibn rushd – muslimska bödraskapet


Ge inte draghjälp åt Muslimska brödraskapet Folkbildningsrådet!

Publicerad 20 aug 2020 kl 19.00

Studieförbundet Ibn Rushd får ekonomiskt bidrag från flera kommuner. Skattefinansierade bidrag.

Ibn Rushd har kopplingar till ideologiskt tveksamma miljöer. Trots det försöker Folkbildningsrådet övertyga beslutfattare att inte dra in ekonomiskt stöd till studieförbundet.

Varför bekostar skattebetalarna ett studieförbund med kopplingar till antidemokratiska krafter? Den frågan ställer sig allt fler lokalpolitiker runtom i Sverige.

Eskilstuna kommun stoppade bidragen till förbundet tidigare i våras med hänvisning till dess koppling till ideologiskt tveksamma miljöer. I Umeå avslogs i maj en moderat motion med liknande innehåll medan lokalpolitikerna i Göteborg fortfarande har att ta ställning till samma krav från SD och Demokraterna.

Ibn Rushd har tidigare stått värd för olika slags evenemang med rasistiska, homofoba och våldsbejakande gästföreläsare. Studieförbundet har även haft samröre med islamistiska och antisemitiska rörelser, som turkiska Milli Görus – den som förre bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, avslöjades ha kontakter med.

Men det stora bekymret har varit studieförbundets kopplingar till det Muslimska brödraskapet (MB), en global rörelse som arbetar för att islam ska genomsyra samhället. Forskarna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren kunde tidigare i somras visa att studieförbundet har kopplingar till MB, främst genom den europeiska paraplyorganisationen Federation of Islamic Organizations in Europe. Inom internationell forskning om islamistiska rörelser betraktas det allmänt som brödraskapets europeiska gren

Brödraskapet är ingen HBTQ-certifierad förening som driver frågor om kvinnors rätt till abort eller dansar glatt i prideparader.

Och när Folkbildningsrådet, en ideell förening som ansvarar för fördelningen statsbidragen till studieförbunden, granskade Ibn Rushd häromåret framkom det att förbundet faktiskt har ideologisk anknytning till Muslimska brödraskapet.

Denna ideologiska koppling tycks dock inte bekymra Folkbildningsrådet som mer än gärna försvarar Ibn Rushd. I ett brev som skickats till kommuner, landsting och myndigheter i syftet att övertyga beslutsfattare om att inte dra in verksamhetsstödet menar rådet att studiens slutsatser feltolkats.

Enligt Folkbildningsrådet bidrar Ibn Rushd till att stärka demokratin och studieförbundet lyckas dessutom nå ut till grupper som står långt utanför samhället. I brevet hävdar Folkbildningsrådet dessutom att rapporten bara visat att det ”kan finnas” ideologiska kopplingar till brödraskapet. Har de inte läst sin egen rapport?

Folkbildningsrådets rapport slår klart och tydligt fast att Ibn Rushd har ideologisk anknytning till Muslimska brödraskapet och att flera av studieförbundets representanter inspireras av dess företrädare. Rapporten avfärdar bara att det skulle finnas organisatoriska kopplingar rörelserna emellan, vilket dock forskare som Ranstorp, Carlbom och Hyllengren har visat faktiskt är fallet.

När Folkbildningsrådet släppte sin granskning i fjol svarade Ibn Rushd med en åtgärdsplan. Men ingenstans i planen står det hur förbundet ska göra upp med de interna sympatierna för det Muslimska brödraskapet.

Brödraskapet är ingen HBTQ-certifierad förening som driver frågor om kvinnors rätt till abort eller dansar glatt i prideparader. Det är en politisk och social rörelse som motsätter sig västvärldens toleranta, humana och liberala värderingar. Det är själva antitesen till integration.

I en demokrati som Sverige får man så klart propagera även för sådana värderingar. Frågan är bara varför skattebetalarna ska stå för notan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar