Sidor

onsdag, februari 26, 2020

Trollhättan


Under flera veckor har SVT planerat att hålla premiären av sitt nya debattprogram "Sverige möts: DIrekt" på Kronans bibliotek i Trollhättan. Bara några dagar innan sändning beslutade stadsdirektören Ulrika Strandroth Frid att säga nej till val av plats.

Jiyan Behrozy 


Stadsdirektören erbjöd SVT att sända programmet på N3 på Innovatum i stället. Medverkande i debatten kommer vara politiker på både riksdags- och lokalnivå, lokala aktörer och frilansjournalisten Joakim Lamotte. Beslutet av att byta plats togs med hjälp av polisens lägesbild och riskerna, ett mycket modigt och klokt beslut av stadsdirektören. För här har man behövt väga yttrandefriheten och säkerheten i en vågskål.

Man kan bara förvänta sig mothugg efter ett sådant beslut med tanke på hur samtalsmiljön ser ut på internet, och självklart kan det likväl vara svårt att försvara. För vi vill ju att vem som helst ska kunna vara var som helst i landet utan att riskera sitt liv. Men de samhällsmedborgare som orkar tänka ett varv extra kommer snart inse att stadsdirektörens beslut gör mer för yttrandefriheten och demokratin genom att minimera risken för frilansjournalistens liv genom platsbytet, än vad många kan förstå.

Det är viktigt att ha i åtanke att man här inte har förbjudit Lamotte från att befinna sig på platsen eller från att medverka i en debatt i staden. Tvärtom så vill man ju att han ska kunna göra sitt arbete ostört. På sin Facebook-sida meddelar Joakim Lamotte att han ändå kommer vara på Kronogården och köra en livesändning, en halvtimme innan SVT:s debatt som han är planerad att medverka i. Han tycker att kommunens beslut om att byta plats är ett ytterligare exempel på att samhället backar för de kriminella och låter dem bestämma vem som skall ha makten i samhället.

Jag håller med honom i sak, även om jag anser att man inte ska tumma på yttrandefriheten så blir det lite som att binda ris åt egen rygg när han väljer att vara på Kronogården.

Jag ser hellre en livslevande Lamotte än en Lamotte som har farit illa. Det är inget fel i att journalister har ett säkerhetstänk.

Därför är detta ett drag av honom jag inte riktigt förstår. Han har varit på Kronogården tidigare och vet att hans närvaro i området är provocerande för unga arga killar.

Som journalist undrar jag varför han inte byter arbetsmetod om han vill ha ett journalistiskt resultat av sin närvaro i en sådan miljö och verkligen vill göra samhället nytta.

Att han skapar en sund arbetsrelation till personerna han vill möta och ställa frågor till.


Jag har under nästan hela dagen försökt få tag på polisen utan framgång, förrän senare på eftermiddagen. Det är inte för ingenting polisen har suttit i möte hela dagen för att planera säkerheten. Att kriminella är en stor kostnadsbörda för samhället vet vi redan, och Lamotte tar upp detta många gånger. Men han bör också ha i beaktande att hans närvaro där han anses vara provokativ utan att ge utsatta områden konkreta lösningar på problemen, också innebär stora kostnader för samhället när man behöver sätta in otaliga poliser inför hans närvaro.

Han hade gjort bättre i att inte spä på polariseringen, utan prata med invånarna ett par gånger utan sin mobilkamera. Jag är säker på att hotbilden mot honom hade minimerats avsevärt och man hade gjort samhället en mycket större tjänst. Arbetet han gjorde med hemlöse Rolf från Trelleborg var hederligt och ett spår han bör fortsätta följa istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar