Sidor
▼
lördag, december 20, 2008
Jul 2008
Årets Julafton närmar sig obevekligt. Julklappshandeln har strulat och i dag ska det fixas. Råvarorna till julgodiskoket ska inhandlas. På tisdag blir det varmt i köket när Sofia, Jonny och jag tryggar julens energiintag. Det blir uppföljning på det äventyret.
Många julkort blev det även i år och naturligtvis skickar jag Grönköpings julhälsning vidare till den som läser bloggen.
Pressens julgodistips
Tasteline
Germunds recept
Tips: När du kokar kola är det temperaturen som är viktig, inte hur länge det kokar. Investera i en sockertermometer och sluta koka kolan när den visar 120 grader.
Chokladtryffel med kaffesmak
Tillagningstid: 21-50 min
150 g mörk blockchoklad - 0,75 dl vispgrädde - 1 msk smör - 1 tsk snabbkaffe kakao
1. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Låt grädde och smör precis koka ihop.
Blanda kaffepulvret med gräddsmeten. Blanda gräddsmet och choklad under kraftig vispning. Låt tryffeln svalna.
2. När tryffeln är lagom mjuk, spritsa ner den i små pappers- eller metallformar. Pudra slutligen över kakaopulvret.
Chokladfudge
Tillagningstid: >50 min
4 dl socker - 2 dl vispgrädde - 100 g margarin - 25 st marshmallows - 2 tsk pulverkaffe 200 g mörk blockchoklad
1. Blanda socker, margarin, grädde och marschmallows som klippts itu, i en kastrull eller stekpanna.
2. Koka under omrörning tills alla marschmallows smält. Det tar omkring 10 minuter.
3. Blanda ner kaffepulvret och blockchokladen som brutits i mindre bitar. Låt chokladen smälta.
4. Slå smeten i en oljad liten långpanna ca 35 x 23 cm.
5. Låt stelna i kylen över natten. Skär konfekten i bitar.
Farmors gräddkola
Tillagningstid: >50 min
3 dl vispgrädde - 3 dl socker - 1,5 dl sirap, ljus - 50 g smör - 1,5 msk vaniljsocker
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta på spisen, ca 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:
Kulprov: Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.
2. Häll upp kolan i en väloljad form. Låt svalna.
3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Förvara kolan svalt.
Morfars chokladkola
3 dl vispgrädde - 0,5 l strösocker - 1 dl farinsocker - 1 dl ljus sirap - 1 dl kakao - 1 msk smör
1. Blanda grädde, socker, farin, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta i ung. 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:
2. Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig. Blanda i smöret så snart kolan är färdigkokt, och häll upp den i en väloljad form. Låt svalna.
3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper.
Annas lättare gjutjärnspannekola
3 dl vaniljvisp, 12% - 3 dl socker - 1 dl sirap - 3 msk kakao
1. Lägg bakplåtspapper i en form eller ställ upp knäckformar på ett fat. Pensla eventuellt papperet med lite flytande margarin.
2. Rör i hop vaniljvisp 12%, socker, sirap och kakao i en gryta av gjutjärn.
3. Koka upp och använd en hushållstermometer. Koka under lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten håller kulprovet. Men det kan ta längre tid än så om grytan är liten.
5. Häll kolasmeten i knäckformarna eller på smörpapper. Klipp bitar eller ta ut figurer med små formar från den halvt svalnade smeten och slå in dem i smörpappersbitar. Dekorera gärna med ett litet klistermärke.
Mormors knäck - godis
Tillagningstid: >50 min
2 dlvispgrädde - 2 dl ljus sirap - 2 dl strösocker - 2 msk smör -0,8 dl sötmandel
1. Plocka fram en tjockbottnad gryta och sätt den på spisen.
2. Häll i alla ingredienser utom mandeln. Låt koka på ganska hög, jämn värme. Smeten skall bubbel-koka.
3. Rör inte alltför ofta. Rör bara då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
4. Nu kommer sanningens ögonblick, då du skall prova om knäcken är färdig, det vill säga lagom hård. Gör kulprovet.
Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig.
Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om vattenprovet.
5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. (Vill man vara lite lyxigare använder man hasselnötter eller valnötter*).
6. Sänk värmen på spisen till låg temperatur.
7. Ta nu fram den bricka eller bakplåt där du i förväg radat upp knäckformarna.
8. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men det gäller att handla snabbt eftersom knäcken stelnar väldigt fort.
Knäckformarna välter lätt. Använd dubbla formar så blir det stadigare.
Uppdatering 18/10-09
Chokladtryffel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar