Sidor

söndag, augusti 19, 2007

Semikolon, kolon och tankstreck



Nedanstående text är hämtad här

"Semikolon, kolon och tankstreck

VI HAR I SVENSKAN stora och små skiljetecken. De stora, som avgränsar meningen, är tre till antalet: punkt, frågetecken och utropstecken.

De små, t ex komma och semikolon, är inte meningsskiljande utan används för olika syften inom en mening.

Ingen läsare av Språklådan tvekar nog om hur de stora ska användas, men hur används t ex semikolon, kolon och tankstreck? Det är dessa små användbara tecken som denna språklåda ska handla om.

I en tidskrift från en bostadsrättsförening läste jag förra veckan följande mening: Bananlådor brukar vara populära packlådor; lagom stora och tillräckligt kraftiga. Meningen är ett typexempel på hur semikolon inte ska användas (här borde det ha varit ett kolon).

SEMIKOLON har två huvudsakliga användningsområden:
1. När man vill avgränsa två satser (oftast huvudsatser) från varandra men tycker att de hör för nära ihop för att åtskiljas med punkt. Motståndarna kunde inte vinna framgång utan hjälp av pressen och skolan; tidningarna vågade emellertid inte förlora prenumeranter.
2. Ibland har man behov av att skilja uppräknade grupper från varandra med något annat tecken än komma, och då kan man använda semikolon. De svenska vokalerna är nio: a, o, u, å; e, i, y, ä, ö.

HUR ANVÄNDS då kolon? Ett användningsområde har just exemplifierats: kolon används före uppräkningar men också före exempel, förklaringar och liknade.

Till skillnad från de regler som gäller för semikolon så finns inga restriktioner när det gäller den typ av konstruktion som följer på kolon (semikolon avgränsar alltså satser). Kolon kan följas av fraser men också av en huvudsats som i exemplet Mitt magonda blev värre: jag kände diffusa smärtor och ihållande värk. I normalfallet följs kolon av liten bokstav.

VID SIDAN av semikolon och kolon som avgränsare inom en mening har vi också tankstreck, som i vissa fall kan användas på ungefär liknande sätt. Viktigt att komma ihåg när det gäller tankstreck är att det ska vara långt och inte se ut som ett vanligt bindestreck.

Också tankstrecket kan ha olika funktioner, bl a som replikmarkör och runt parentetiska inskott. Han är – det måste erkännas – en verkligt god förlorare. Även i andra fall där något oväntat läggs till, ett ord, en fras eller en sats, kan tankstreck användas. Befriaren kom, och det var – döden.

Tankstrecket understryker själva pausen, avbrottet. Den konstruktion som följer på tankstrecket måste inte vara oväntad, utan den kan också innehålla en förklaring, sammanfattning eller dylikt av det redan sagda.

AV DENNA korta beskrivning följer att det faktiskt finns meningar där alla tre tecknen är möjliga. Om en huvudsats följer på en annan huvudsats i samma mening, och den andra är någon typ av förklaring eller exemplifiering så kan alla tre användas. Men de markerar lite olika typ av samband mellan satserna.

Kolon understryker att huvudsats nr 2 är en exemplifiering eller summering av huvudsats nr 1: Det var tydligt att något måste göras: man riskerade att initiativet gled över i andra händer. Om semikolon används blir sambandet mellan satserna mindre starkt – enbart en viss samhörighet signaleras. Det var tydligt att något måste göras; man riskerade att initiativet gled över i andra händer. Tankstreck till sist markerar själva avbrottet, pausen. Det var tydligt att något måste göras – man riskerade att initiativet gled över i andra händer. Möjligen ger också tankstrecket en viss dramatisk effekt.

HUR VANLIGA är nu dessa tre? Tankstreck har nog vunnit mark, medan semikolon snarast har förlorat mark.

Det räcker med att slå upp första sidan i Strindbergs Röda rummet för att se att semikolon var vanligare för 100 år sedan än i dag – här finns fyra exempel redan på första sidan.

Som jämförelse kan nämnas att jag ögnade igenom ett exemplar av förra veckans UNT på jakt efter semikolon. Min magra skörd blev ett semikolon, inte helt oväntat i en ledarartikel och förstås helt korrekt använt.

Tankstreck däremot har blivit ett relativt vanligt skiljetecken, och det fanns rikhaltiga exempel i UNT.

Ett avslutande gott råd till Språklådans läsare är att använda alla de möjligheter till språklig variation som finns, även när det gäller små tecken som skiljetecken.


Carin Östman"

Svenska Språknämnden har bytt namn till Språkrådet och finns här

Klicka på rubriken och läs språklådans många inlägg.

Mera i bloggen här

Klicka på "språket" vid etiketter. Där kommer jag att fylla på med språkinformation för oss som sov under grundskolans svenskalektioner.

lördag, augusti 18, 2007

Väder och vind

Klicka på bilderna







Det blåste friskt här under gårdagen, men jämfört med orkanen Dean, var effekten försumbar. Klicka på rubriken och hälsa på hos SMHI där det svenska vädret kan djupanalyseras.

Dagsläget för Dean:


"Orkanens centrum lokaliserades på eftermiddagen svensk tid av Orkancentrumet i Miami till någonstans mellan S:t Lucia och grannön Martinique. På kvällen befann den sig väster om öarna och rörde sig västerut med en hastighet på 35 km i timmen."

"Stormvarningar har hittills enligt AP utfärdats för Jungfruöarna, Puerto Rico, Antigua, Barbuda, Montserrat, S:t Kitts och Nevis, Anguilla, S:t Maarten och Grenada, samtliga öar belägna öster om Dominikanska republiken."

För två år sedan var det den amerikanska sydkusten som drabbades och vi minns katastrofen i
New Orlens.

Mycket talar för att klimatförändringarna orsakar de allt värre orkaner som drabbar bebodda områden.

Här övervakas vädret överallt på vår av miljöförstöring sargade planet. Här kan man söka platser med svåra väderförhållanden.

Grafik över Deans framfart.

tisdag, augusti 14, 2007

Spindlar

Klicka på rubriken och läs om spindlar.
Klicka på bilderna så blir de tydligare.

Den övre bilden föreställer en fälla för monstret på den undre bilden.

Den här fulingen fann dotter Karin i dotter Agnetas garage. När jag skulle ta en riktig närbild pilade den iväg med en otrolig fart. Med tanke på att spindeln till vänster på den undre bilden, är en helt ordinär husspindel, kanske du kan föreställa dig storleken på odjuret. Jag försökte locka en koltrast med att lunchen var serverad, men när den såg spindeln, påstod den att den var vegtarian och föredrog bär.


Därför bygger jag en spindelfälla.

torsdag, augusti 09, 2007

En dag med kameran

Jag lämnar aldrig hemmet utan att ta med minst en kamera, vilket tidigare kunde bli ett problem med utrymmet En av fyra systemkameror skulle med och helst en Polaroid direktbildskamera. Flimkameran fick ofta följa med.

Klicka på bilderna

Skulle dessutom några extra objektiv tas med, krävdes det en rejäl fotoväska.




Ibland fick enbart ovanstående lilla underverk medfölja eftersom den lätt fick plats i byxfickan. En helautomatisk systemkamera, knappt större än en tändsticksask, som tog fantastiskt bra bilder.
Så kom då den digitala revolutionen och det blev en DimageX som sedan fyra år är sjukpensionerad efter ett fall ur cykelkorgen. Efter 40% avdrag från drygt 6 000 kronor, räckte försäkringsersättningen till nedanstående klenod som också har råkat ut för en olycka, men som trots detta ännu fungerar.
För några veckor sedan gled den ur min jackbröstficka under en mc-färd i drygt 70 km/h. Kameran studsade våldsamt i asfalten, men överlevde utan andra skador än ett par små små bucklor som knappt syns.

Under en senare mc-färd, letade jag rätt på gamla kyrkor runt Enköping och utnämnde denna till dagens kyrka. Klocktornet i motljus blev bra.

Med trampcykeln blev det en tur till våra otroligt vackra parker. Bland idéträdgårdarna fann jag följande motiv.

Ovan -- ett schackbräde med alla pjäser som beskrivs nedan

Någon som har tappat huvudet? -- Jag har hittat ett!

Jag hittade en gris också, en trevlig gris.


Svenskt Kötts hamburgare med grova rågkakor och en hackad rå rödlök med stora mängder sweet-chili-sås, gjorde verkmästaren i magen glad.

En nyutslagen ros i min lilla täppa passar bra som avslutning på en mysdag.

Tidigare om bilder här - här och här

onsdag, augusti 08, 2007

Heja Danmark!

Danska regeringen på snigeljakt

Under 30 år arbetade jag nära några danska företag. Ibland upp till fyra olika samtidigt. Det innebar många trevliga besök i vårt södra grannland och många goda vänner blev det.

Jag lärde mig handgripligt vad "hygge" innebär och jag erfor att danskarna oftast gör vad som behöver göras, oavsett vad omvärlden anser om det. Det enda jag hade emot det danska kynnet var att de rökte överallt och alltid. Jag lärde mig att uppskatta Carlsberg Hof och Gammeldansk.

Klicka på rubriken och hälsa på i Danmark.

Mera om mördarsniglarna här

fredag, augusti 03, 2007

Vattenfall och pampen

Klicka på rubriken och läs det senaste pressmeddelandet från Vattenfall.

Göran Pamp Persson tänkte erbjuda Carl Bildt jobbet som chef för Vattenfall. Nu får HSB (han som bestämde) inte konsulta där. Samband?

"Tidskriften Resumé påstår på sin hemsida att Vattenfall anlitar Göran Persson som rådgivare. Detta enligt "en initierad källa". Dessa uppgifter är oriktiga."

Borttagen notis i dagens SvD
"Första JKL-uppdraget blir att putsa på Vattenfalls tilltygade varumärke i Tyskland, säger... Tidningen redogör för att Vattenfalls rykte i Tyskland är inte det bästa..."

Bill & Bull


Klicka på rubriken och läs om Gösta Knutssosns Bill & Bull.

Klicka på bilden och titta närmare på Bill & Bull år 2007.

Måns sitter på hemmet och har glömt allt. Pelle är astronaut och de övriga vet jag inget om.

Bill är den största katten. Han går på gym och tuggar anabola steroider. Bull vill inte bli "stur".

Uranvatten

Klicka på rubriken och läs om dricksvattnet i Enköping. Jag tycker att vattnet hemma hos mig är gott. Jag brukar ställa en tillbringare vatten i kylskåpet över natten eftersom det blir godare kaffe med sådant vatten. Dessutom behövs ingen kylskåpslampa.

För oss gamlingar som ofta går upp på natten, är det också en fördel. Man är inte beroende av ficklampa.

Lysande sade Bill
Strålande sade Bull

Relaterade länkar:

Allmänt om uran i dricksvatten

Socialstyrelsen september 2005