Sidor
▼
onsdag, mars 01, 2006
Språket
Språket och historien av Tore Janson, blir min sista bokpresentation för ett tag framåt. Nästa bokserie kommer att omfatta gamla läroböcker om historia, geografi, kristendom och teknik.
Det känns rätt att avsluta med en mycket bra bok om vårt språk.
Vad betyder historien för språken och vad betyder språken för historien?
Varför talar inte alla människor samma språk?
Hur har språket utvecklats och hur ser det ut att förändras nu?
Recension i tidningen Forskning & Framsteg:
”Från det första språket till det sista - Tore Janson tar ett stort grepp i Språken och historien.
Författaren är professor i latin vid Göteborgs universitet men också en allmänorienterad språkvetare. Och det märks. Han vandrar lika säkert och välformulerat två miljoner år tillbaka i tiden som två miljoner fram i tiden. Det måste bli kortfattat, men med hjälp av välvalda exempel undviker Tore Janson att bli alltför svepande.
På vägen hinner han ta upp t ex hur allting började, vad ett språk egentligen är, svenska språkets framväxt, engelskans roll och världens många döda och döende språk.
Visst känns det som om man vill veta mycket mer om varje intressant fråga som Tore Janson tar upp, men ska man nu berätta språkens historia från början till slut på 243 sidor, måste det bli så här. Och för den som har fattat intresse är det bara att läsa vidare i någon eller några av de 22 böcker som författaren rekommenderar på de sista sidorna.”
Hur var det att leva under den romerska antiken? Hur såg människor på sig själva? Vad längtade de efter, vad hoppades de slippa, vad var de stolta över och vad skämdes de för? Romarinnor och romare består av fristående kapitel kring ett gemensamt tema. De flesta berättar om en utvald person och hennes eller hans liv; i första hand baserat på romarna egna skrifter. Oftast är dessa skrivna av män om män, men här får vi också möta färgstarka kvinnor. En faktarik och samtidigt mycket underhållande bok, tänkt för alla intresserade - även dem helt utan förkunskaper om antiken.
En fantastisk sammanfattning av språkets historia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar