söndag, september 18, 2011

Dag Hammarskjöld 50 år efter flygkraschen


▲Klicka på bilden så blir texten läsbar▲
För exakt femtio år sedan gick jag från postkontoret i Sandviken med mitt nytryckta körkort i handen och pengar i fickan. Det var nära till Philipsons bilfirma där det fanns en mörkbrun fyra år gammal Borgward Isabella som hade vunnit min kärlek. Pengar och bil bytte ägare. När jag i ett lyckorus körde hemåt, slog jag på bilradion och fick höra den ofattbara nyheten om Dag Hammarskjöld. Lyssna
SR Minnen
Om Backåkra
-

Dag Hammarskjölds civilkurage i möten med Nikita Chrustjov och andra brutala diktaturledare hade gjort honom till en superhjälte i mina ögon och det kalla kriget blev en realitet för mig när jag insåg att en stabiliserande faktor var eliminerad.
Dag Hammarskjölds biografi

26 augusti 1956 skrev Dag Hammarskjöld följande:

"Oro, oro, oro -
Därför:
att - där möjligheten ger dig skyldigheten att skapa - du nöjer dig med att fylla stundens krav, från dag till dag,
att - angelägen om andras uppskattning och svartsjuk på deras möjligheter till "ära" - du sänkt dig till undran över det öde som ska vederfaras vad du gjort och varit.
Hur död kan inte en man vara bakom en fasad av stor duglighet, plikttrohet - och ambition! Prisa oron som tecknet på att där ännu finns liv."


Några citat ur Svenska Dagbladet i dag på 50-årsdagen av kraschen.

"1953 utses Hammarskjöld överraskande till generalsekreterare i FN där han markerar oberoende mot värdlandet USA. 1954 efterträder Dag sin far Hjalmar i Svenska Akademien."

"1960 utbryter Kongokrisen och FN sänder trupp. Sovjetledaren Nikita Chrustjov reser till New York, bankar i bordet och kräver att Hammarskjöld avgår och ersätts av en trojka."

"När Aktuellt frågar människor på gatan om hur de reagerar på dödsbudet lyder första svaret: ”Det blir väl början på ett världskrig”.


SvD  Vem var Dag Hammarskjöld?
SvT  Dokumentärfilm
SvD  Hammarskjölds sista resa
SvD  Teorier om kraschen
SvD  Bildt om frågetecknen

Grafik SvD
Mera grafik

SvT De sista bilderna
SvT  Sorgen
SvT  Reaktioner

Miljöaktuellt  Om Hammarskjölds ledarskap
-

Inga kommentarer: