fredag, november 19, 2010

Tandvårdens budord

Klicka på bilden så blir den större

Jag såg en liten notis i SvD om att vi inte klarar av tandborstningen och att det handlar om två saker: För lite tandkräm på borsten och vi sköljer bort tandkrämen.

Ett och ett halvt rätt!

Det där med tandkrämen är korrekt, men tilläggas ska att de flesta borstar för lite och fel.

Använd en mjuk tandborste med två centimeter tandkräm och borsta med korta rörelser utan att stråna lägger sig mot tänderna.

Borsta systematiskt och börja med de övre tändernas utsidor. Fortsätt med insidorna och ta sedan hand om tuggytorna. Upprepa ritualen på den nedre tandraden. 30 sekunder per moment ger en total borstningstid på tre minuter.

Ta lite vatten i munnen och skölj munhålan noggrant  så att tandkrämens fluor kommer till nytta.

Undvik de nya tunna tandtrådarna med engångshållare och köp i stället Johnsons grova flossade tråd som finns på Apoteken.

Tyvärr har Apoteken slutat sälja separata trådhållare, men de går att få tag i om du verkligen vill vårda dina tänder. Här kan du köpa dem och här finns flera säljare.
Rulla upp änden av en trettio centimeter lång tråd tre varv på spolen. Sträck tråden över gaffeln och snurra några varv på spolen.

Rensa mellan tänderna i överkäken och skölj med vatten.

Lossa tråden från spolen och låt trådänden gå ytterligare tre varv innan tråden spänns igen med ny tråd över gaffeln. Rensa underkäkens tänder och skölj nu noggrant med lite vatten som har blandats med fem droppar Vademecum.

Så får du behålla friska tänder!

Mera om tandborstningen:
SvT
SvT
SvT
Apoteket

Inga kommentarer: