torsdag, augusti 19, 2010

Sommar med Anna Odell

Just nu lyssnar jag på sommarpratare Anna Odell. Det är hon med de vilt stirrande ögonen på bilden som blir större om du klickar på den.

Efter att ha hört henne mala på entonigt i sitt försvar av det oförsvarliga i en timme, är jag övertygad om att hon verkligen behöver psykiatrisk vård.

En kväll bestämde hon sig för att ha rätt att beslagta samhällets trygghetsresurser för sina förvirrade ambitioner.

Hon har inte begripit att hon har tagit vårdapparatens, polisens och domstolsverkets resurser i anspråk för egen vinning.
Hon svamlar om verkligheten, men saknar förankring däri.
Hon inser inte att människor som verkligen behövde hjälp den kvällen, offrades för hennes skull.

Anna Odell tror att hon har åsamkat vårdapparaten 17,60 kronor i kostnad och tror uppenbarligen att ambulansutryckning och vårdplatser samt lönekostnader för vårdpersonalen, inte räknas, men det förvånar mig inte.

Sannolikt bör Anna Odell få diagnosen MDIH.

Tidigare i bloggen om knäppgöken:
Anna Odell 28/1-2009
Anna Odell 12/5-2009
Anna Odell 24/8-2009
Anna Odell 25/8-2009

Till sommarredaktionen:

Låt oss slippa knäppgökar och brottslingar nästa år!

Jag vill inte se Anders Eklund, Sture Bergwall, Niklas Lindgren, Jackie Arklöv, Ulf Olsson och John Ausonius på listan över sommarpratare 2011.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Anna Odell visade faktiskt på hur människor blir behandlade i en sån situation. Mkt bra gjort. Jag är själv i behov av hjälp, och det Anna gjorde förändrar inte situationen till det värre iallafall. Du ska ha tur i Sverige idag om du med psykisk sjukdom blir behandlad med respekt, om du får någon hjälp alls!. Anna Odell visar på detta. Hoppas du kan se det också.

Germund sa...

Anna Odell hade inget uppdrag av någon myndighet att påvisa brister i psykvården.

Ändå tog hon sig friheten att ställa till med detta kostsamma spektakel.

Vad kostade vårdplatsen?
Vad kostade rättegången?
Vad kostade polisinsatsen?
Vad kostade ambulansinsatsen?
Hur många verkligt sjuka fick lida för att Anna Odell ville leka konstnär?
Hur många viktiga polisinsatser missades för Anna Odells skull?

Slutsumman blir sannolikt en bra bit över 100000 kronor som jag anser att hon och Konstfack ska betala solidariskt.

Ingen har rätt att ta samhällsresurserna i anspråk på det sätt hon gjorde och jag ser inget positivt med hennes agerande.

vinterbadaren sa...

Det var väl inget fel på John Ausonius, jo förresten, han var en fullständigt värdelös skytt:-)

Anonym sa...

Jag har, till skillnad från dig varit intagen på en sån där avdelning och vet att i den situationen är en människa fullständigt utsatt och försvarslös!
Detta slutna rum måste också få öppnas upp och granskas, hade det varit Janne Josefsson som hade gjort det Anna Odell gjorde hade det varit annat ljud i skällan! Jag kan ge mig fan på att du inte har bemödat dig med att ens se hennes utställning och sitter här och skriker bara för att ha något att bli upprörd över. Om du hade tagit dig till Konsthall C och tagit del av hennes nya filmer där Johan Cullberg så klokt förklarar hur utsatt en människa är på en sån där avdelning och att övertramp från personalen naturligtvis sker. Men du tycker såklart att de ska få härja ostört, det är ju bara en människa med psykisk ohälsa det handlar om - kanske med "vilt stirrande ögon" också. Sen låtsas du försvara de som inte fick någon vård den kvällen, din text visar klart och tydligt vilken inställning du har till psykiskt sjuka. Du tycker att de ska låsas in på en plats, som ingen kan granska för att se till att de behandlas väl och att psykvården förbättras. Psykisk ohälsa som är så tabubelagt än i dag och det du inte förstår är att varje gång psykvården diskuteras så är det mycket bra. En viktig grej i det här är att folks ilska angående Anna Odells projekt handlar inte om några förlorade samhällsresurser, för som sagt när Janne Josefsson är framme är det tyst. Nej, i grund och botten handlar det om ett förakt för konst och för dess utövare och längst ner i botten ligger gamla häxan avundsjuka och pyr. Avundsjukan pyr så starkt så man börjar gå till personangrepp och tala om hur någons ögon ser ut, trots att många säger att Anna Odell ser bra ut, men du är så jävla avundsjuk för att hon är konstnär att du ger dig på hennes ögon! Skäms på dig och du vet inte ett skit om psykvård!

Germund sa...

Jag förstår mer än vad du anar, om problemet med psykvården, men om du bemödar dig att läsa det jag skriver innan du går i taket, ser du att inget handlar om psykvården specifikt.

Läs om och läs rätt!

Det handlar enbart om en persons rätt att för egna syften ta samhällets trygghetsresurser i anspråk.

Jag anser att den här sortens kvasikonstnärer enbart är cyniska charlataner med en helskruvad omvärldsanalys.

Jag anser också att Anna Odell ska betala vartenda öre som hennes experiment har kostat.

linn sa...

vilken rutten människa med rutten människosyn du verkar vara. du kan inte ha lyssnat på ett ord hon sa.

Germund sa...

Linn:

Om mitt syfte vore att debattera psykvården, hade jag bemött hennes argument, men nu handlar det om de enorma kostnander som kvasikonstnären Anna Odell har åsamkat samhället.

Det handlar om ämnesfokusering!

Germund sa...

Ska det vara tillåtet att begå brottsliga gärningar under konstens täckmantel?

Var går i så fall gränsen för acceptabla lagbrott?

Är falsklarm acceptabelt?