söndag, januari 03, 2010

Vargproblem eller jägarproblem?

Klicka på bilden så blir den störreDet här inlägget handlar om vargjakten 2010.
Vargjakten 2011 avhandlas här

Har vi ett vargproblem eller ett jägarproblem?


Den skarpsynte tecknaren Hans Lindström har sammanfattat problemet i en bild.

Enligt min ringa mening, har vi åt helsicke för många skjutgalna blådårar som nöjesdödar ripor, lodjur och vargar utan någon som helst annan mening än att det dövar deras lust att ta livet av våra vänner i naturen.

Jag vet inte hur många tusen jägare som tävlade om att få döda de 27 vargar som Naturvårdsverket efter påtryckningar från jaktorganisationerna, hade givit jakttillstånd för, men inte 17 handlar det om viltvård när förhållandet vilt/jägare närmar sig 1/100. Redigering 4/1: Det var 12 000 (tolvtusen) jägare som delade på 27 vargar! 1 varg på 444 jägare!

Citat SvD:

"Jaktperioden pågår som längst till och med 15 februari. Den länsvisa fördelningen är Värmland 9, Dalarna 9, Västra Götaland 3, Örebro län 3 och Gävleborg 3 vargar.Syftet med jakten är att begränsa vargstammen till högst 210 individer, vilket är den nivå riksdagen beslutat om."
Vargbeståndet har hotats av inavel och nu finns risken att de nya vargarna med för svensk vargstam friska gener, har skjutits.

Citat SvD:

"Om man vet att kvoten sannolikt har överskridits i ett län, borde jakten stoppas även i de andra länen tills man vet hur många djur som fällts. Ett bättre sätt hade varit att ge vissa jägare i uppdrag att utföra jakten, på samma sätt som vid skyddsjakt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson. Han är inte förvånad över att jakten gått fort, med tanke på jägarnas stora intresse.–Men jag tänkte mig nog att det skulle ta några dagar. Ju snabbare det går, desto sämre kontroll har man.Naturskyddsföreningen har anmält jakten till EU-kommissionen, eftersom man anser att Sverige inte har en livskraftig vargstam."
Debatt i Jaktjournalen
Mera debatt i Jaktjournalen

Det är sunt att begränsa vargstammen samtidigt som man försöker få in nya vargar från Finland, Norge och Ryssland, men det är osunt att släppa loss flera tusen jägare för att döda 27 vargar.

Citat SvT:

"Anders Ekholm, regionsansvarig för Svenska Rovdjursföreningen i Gävleborg säger idag att - Det är en sorgens dag idag för alla oss som vill ha en livskraftig vargstam i Sverige. Den lilla stam som finns har så mycket inavel att gårdagens skjutningar av omkring 28 vargar riskerar att leda till än mer inavel.
-På sikt hotar det överlevnaden för vargstammen i Sverige. Det är just detta som inte är förenligt med EUs art- och habitatdirektiv, säger Anders Ekholm, Svenska Rovdjursföreningen."
Pressmeddelande från Svenska Rovdjursföreningen
WWF

Newsdesk
SNF
MUF-kritik
Jaktfacit för helgen

Uppdatering 12/1-2010

Inga kommentarer: