torsdag, juli 30, 2009

Sim-VM 2009


Sarah Sjöström förtjänar alla beröm hon har fått och antagligen ännu mera. Hennes prestation är helt fantastisk.

Däremot bör inga världsrekord godkännas under detta VM eftersom Sarah och många andra tävlar i den superdräkt som förbjuds från och med årsskiftet.

När superspjuten förbjöds, ströks alla rekord som hade slagits med dem och det här är samma sak.

Jag förstår att Sarah och ledarna för de nya världsrekordinnehavarna, vill ha rekorden kvar, men det är inte rättvist mot dem som börjar tävla på elitnivå efter årsskiftet.

Att utse bragdguldvinnare ett halvår i förväg, är bara ett utslag av eufori när en ung människa gör en extraordinär prestation, men jag vill avvakta året ut och se vilka andra superprestationer som görs av andra otippade unga eller gamla - helt friska eller handikappade - innan bragdguldlistan skrivs för 2009.

Klicka på rubriken och hälsa på hos Svenska Simförbundet.
Om fjärilsim (rekommenderad stavning men fjärilssim godkänns)

Hans Chrunak, förre förbundskaptenen, om superdräkten

Uppdatering 31/7 - Nu hoppas jag på en batalj mellan Sarah Sjöström och Therese Alshammar i finalen på 50 meter fjärilsim. Det var länge sedan det var så här trevligt på ett långbane-vm.

Alla blogginlägg om idrott


onsdag, juli 29, 2009

Betelgeuse

Klicka på bilden så blir den större

Alltid när det skrivs artiklar om stjärnor i andra solsystem än vårt, verkar det som om observationerna är i realtid vilket de aldrig är.

I det här fallet med Betelgeuse (Orionis) i stjärnbilden Orion, finns den stjärnan på strax under 500 ljusår från Jorden (inte 600 som det står i artikeln):

Det innebär att det vi ser i dag är den stjärnans status för cirka femhundra år sedan. Vi vet inte ett smack om hur det ser ut i dag på platsen.

Citat: "Nils Ryde, astronom vid Lunds universitet, tror att de nya bilderna på Betelgeuse kan hjälpa forskarna att förstå när stjärnan riskerar att explodera i en supernova. Forskarna vet i dag inte om det blir om tio, hundra eller hundra tusen år."

Det är faktiskt så att det kan ha skett för trehundra år sedan!

Apod

tisdag, juli 28, 2009

Tomater 2009

Klicka på bilderna så blir de tydligare


Nu börjar tomaterna ta sig och de två plantorna i lerkrukor har växt något enastående. Dem toppade jag för två veckor sedan när de nådde taket. De andra fem av samma sort som står i rabatten, är aningen klenare, men de duger de också. De sju är av sorten Dansk export. Det tre i vita plastkrukor är Totem busktomater och de ser ut att ge en grym utdelning.

Jag kanske ska lära mig att göra tomatskulpturer.

Här finns allt i bloggen om mina tomatodlingar de senaste åren.

Rymdturismen med Space Ship Two


Klicka här och följ den första offentliga provturen med Space Ship Two.

Klicka här och läs allt i bloggen om rymdturismen.

Klicka här och läs senaste nytt från rymdturism.se

Klicka här om du vill veta vad klockan är slagen.

söndag, juli 26, 2009

Kristi Brud har tillfälligt tonat ned exhibitionismen

Det har varit misstänkt tyst om knutbysekten den senaste tiden. Håller de outbildade pastorsmupparna på gränstakullen på med förberedelserna för himlafärden?

Tidigare hände det så mycket så att man nästan blev knutbränd, men nu lider jag av knutbyabstinens.

Vad är det som gör att så många (däribland i högsta grad jag) fascineras av de rätt korkade låtsaspastorerna i Gränsta-Knutby?

Först och främst är det naturligtvis Åsa Waldau/Kristi Brud/Jesu Maka/Drottning Tirsa som fångar intresset. Jag har följt den lilla förvirrade kvinnans bisarra framträdanden i teve och varje gång slagits av hennes osammanhängande pladder och totala oförmåga att koncentrera sig på ett ämne. Klicka på rubriken. Där finns det intressanta länkar. Allt i bloggen om sekten finns samlat här.

Det syns när hon tappar tråden och börjar svamla tills hon tar upp en annan och börjar prata om något helt annat. Under tiden spretar de långa smala guldtyngda fingrarna som benen på en spindel.

Det är obegripligt att nästan 100 sektmedlemmar tror på hennes fantasier och det är högst osannolikt att de närmaste dårfinkarna gör det.

Sektmedlemmarna eller bänkutfyllnaden som de kallas, de som bara får lyssna och dyrka, är antagligen mycket jagsvaga och lättmanipulerade unga människor som söker en andlig bekräftelse. Den andliga bekräftelsen kan de bara få av skrupelfria lögnhalsar som säger vad medlemmarna vill höra.

Minimalt med sömn och tankekontroll genom ständig övervakning av teamledarna, gör att fantasierna upplevs som löften om en bättre värld.

Några av bluffpastorerna och ett par medlemmar bevisade under knutbykonferensen i Uppsla Universitet, att hjärntvätten har fungerat, men räcker det bara med fantastiska uppdiktade jesusbilder och paradislöften?

Jag tror inte på det!

Det måste finnas hållhakar och att döma av pastorsmupparnas övererotiska framtoning, kan det mycket väl handla om händelser som om de blev kända, skulle få sekten att implodera direkt. Låtsaspastorerna vet att de aldrig kan få ett hederligt arbete och den vetskapen kan vara förklaringen till att de sluter sig samman hårdare och hårdare varje gång de granskas och ifrågasätts.

Trots denna slutenhet jobbar chefsprofetissan frenetiskt med att få så många estradframträdanden som möjligt i alla tillgängliga sammanhang. Det är ologiskt och enda förklaringen som jag kan komma på, är att hon helt enkelt har blivit farligt beroende av att uppmärksammas oavsett omständigheter.

Så kan den göra som lever med en konstant justerad verklighetsuppfattning och varje dag skriver om den egna historiken så att det passar dagens agenda.

Vad säger Wiki om denna besynnerliga människa?
"Åsa Maria Waldau, född Jacobsson 26 oktober 1965 i Örebro, är en svensk pastor och sångerska. Hon är främst känd genom Knutbydramat och har ibland, framförallt av kvällspressen, kallats Kristi brud. Åsa Waldau är dotterdotter till pastor Willis Säwe, en av pingströrelsens ledande figurer i Sverige. Waldau fick sin teologiska utbildning vid Månadsbibelskolan i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm i oktober 1985, där också Kim Wincent deltog. Josef Östby var en av deras lärare. Hon arbetade i slutet på 1980-talet som ungdomsledare i pingstförsamlingen i Laxå, där hon även under ett par år var gift "Björk". Arbetade även på Hampeveckan. Thomas Ardenfors tog med henne till pingstförsamlingen i Uppsala, där han blev ungdomspastor 1990. Åsa (då Björk) skulle vara ansvarig för barnarbetet, men det uppstod ganska omgående konflikter mellan dem, och Åsa flyttade till Filadelfiaförsamlingen i Knutby. 2008 är Waldau är en av knutbyförsamlingens sex lekmannapastorer. Hennes kollegor är Urban Fält, Kim Wincent, Peter Gembäck, Emma Gembäck och Johan Grimborg, och tidigare Helge Fossmo. I samband med Knutbydramat, då hennes yngre syster Alexandra Fossmo mördades (10 januari 2004), var mediebevakningen av Waldau enorm, eftersom hon i samband med mordutredningen blev känd som, och fick epitetet, Kristi brud. Hon sägs neka till att ha skrivit Tirsaprofetian.Församlingen och Åsa Waldau förnekar all inblandning och har hela tiden hävdat att Tirsaprofetian är en produkt av Helge Fossmo. Även Uppsalapolisen hävdar att inget i utredningen tyder på fler inblandade. Efter den uppmärksammade rättegången har Waldau grundat Gränsta Spa i Gränsta i Knutby, som drivs av församlingen. Under två års tid arbetade hon med musikalbumet "Mitt hjärta" som släpptes i november 2005."
Jag tror inte att sanningen om morden i knutbysekten kommer att avslöjas. De inblandade har för mycket att förlora och de är för många som skulle falla om allt blev offentligt. Därför görs nog hållhakarna skarpare och skarpare.

Uppdatering 27/7: Den självbild som Fågelvännen nämner i kommentarena är denna

torsdag, juli 23, 2009

Fåniga låttexter

Jag satt och lyssnade på gamla vinylplattor i dag och fann denna pärla. Lyssna noga på texten.

onsdag, juli 22, 2009

Svininfluensan + Fågelinfluensan = sant?




Svininfluensan, eller som världens flunsaexperter vill kalla sjukdomen, "den nya influensan" är omgärdad av panikgenererande rykten på samma sätt som fågelinfluensan, ebola, sars och andra virusspridningar har varit.

Det senaste från Nyheter24 är att det finns en risk för mutationer så att de båda djurnamnsvirusen muterar och vi få ett nytt monstervirus, "Det Flygande Grisviruset".

Medan vi får panikångest rusar vaccinindustrins aktier i höjden.
Kan det tänkas att vaccintillverkarna skor sig lite extra nu igen?

Klicka på rubriken och läs alla inlägg om svininfluensan.

Här finns allt ni behöver veta om svininfluensan
Smittskyddsinstitutet
Smittskyddsinstitutet
Grafik

BBC om svininfluensa för tio år sedan
Wiki om dagens flunsa
WHO om H1N1
Nyheter om pandeminUppdatering 23/7
Dagens Eko
Trots att miljarder satsats på vaccin, har ännu inte kliniska tester genomförts. Det kan alltså visa sig att vaccinet är den största riskfaktorn.
Svenska Dagbladet
Barn och gamla ska skyddas mot ett otestat vaccin.
"Det anmärkningsvärda med prototypvaccinet är att det utvärderas enbart på cirka 5 000 personer, samtliga mellan 18 och 60 år gamla. Godkännandet gäller också enbart denna ålderskategori. Men för alla andra grupper – barn, ungdomar, äldre och gravida – finns ingen kunskap om vaccinet ger biverkningar eller inte."Detta prototypvaccin är inte det vaccin som ska ges till befolkningen. Det är ett vaccin som bygger på liknande effekter. Alltså ett värdelöst test.

Lindström har som vanligt en klar bild av vad som egentligen sker. Det tar en stund innan den rätta bilden visas.


Läkemedelsbolagens bluffsoppa Tamiflu kanske är mänsklighetens räddning nu också.

Uppdatering 24/7 - En videosnutt från en kommentar

söndag, juli 19, 2009

Ny och farligare fästing från Sibirien


Rapport från fästingbältet.

Det finns en fläck på den vackra bilden av Enköping och under den fläcken döljer sig naturens enda onödiga varelse.

Allt i bloggen om fästingar här

Den nya formen av TBE kallas den sibiriska varianten och den är här redan:
"Vi hade ett fall av TBE i Västerbotten i fjol som vi misstänker kan ha varit av den sibiriska, eller östliga typen. Men vi hann aldrig ta prover för att konstatera det, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på smittskyddsinstitutet (SMI). Till skillnad mot den vanliga TBE-varianten, är den är mer aggressiv och har en högre dödlighet berättar hon."

Det var illa nog som det var och nu är vi mitt i fästingarnas högsäsong.

"I fjol hade vi bara 11 fall av TBE fram till midsommar. Det är först i juli och augusti rapporterna kommer in, säger Marika Hjertqvist"

Kan någon nämna ett enda gott skäl till att det finns fästingar?
Finns det en enda organism som dra nytta av fästingarnas aktiviteter?

Mera om den nya fästingsmittan här - här och här

söndag, juli 12, 2009

Cirrus - blixtar och klotblixtar


Radioprogrammet Cirrus sänds i P1 mellan 8.00 och 8.30 på söndagar. Programmet handlar om olika väderfenomen och om du vill se en väderprognos kan du klicka på rubriken.

Dagens program var spännande för att några lyssnarfrågor lämnades obesvarade vilket kanske var meningen för att öka intresset för programmet.

Birgit ringde och frågade om skillnaden mellan positiva och negativa blixtar och fick bara svaret att de positiva blixtarna utgår från molnets ovansida.

Ur Enköpingsposten 24/7

Här förklaras hur det förhåller sig med positiva och negativa blixtar.

Klotblixtarnas fysiska förklaringsmodell har ingen hittills lyckats verifiera, men teorierna är många.

Mera från Wiki.
National Geographic om Ball Lightning.
Forskning & Framsteg om klotblixtar.

En kulblixtbetraktelse av Anders Larsson.

En annan outredd fråga blev: "hur långt kan man se vatten när man står vid vattenbrynet?"
Min enkla förklaring syns på bilden och den mera komplicerade förklaringen här

fredag, juli 10, 2009

Nya E18 från Enköping mot Västerås

Foto Pereric Öberg Svenska Aerobilder

Klicka på bilderna så blir de större
Det här inlägget skrevs 19/7-2009. Uppdateringar längst ned

Snart är det motorväg från Stockholm till Örebro. Den sista flaskhalsen blir då reserverad för lokaltrafik och nostalgibilister samt för oss hojåkare.

Allt om den nya vägsträckan är taget direkt ur Enköpingsposten:

"Enköpingsbon Pereric Öberg, Svenska Aerobilder, har flugit över och fotograferat den blivande motorvägen."

"Sammanlagt byggs det 15 kilometer ny väg, som ska öppnas för trafik hösten 2010."

"Sammanlagt läggs 160 000 ton asfalt ut på vägen."

Bild ett: "Över Sagån byggs en 175 meter lång bro. Frösvitunneln börjar på östra sidan av ån. Längre bort ser man Nykvarn."

Bild två: "Här ser vi den blivande rastplatsen ovanpå Frösvitunneln."

Bild tre: "Mälby ligger mittemellan Sagån och Enköping. Den svarta asfalten kommer
så småningom att mötas i motorvägens mittpunkt."

Bild fyra: "Här är vi snart framme i Enköping. Ullbrotunneln, 210 meter lång, löper
parallellt med järnvägstunneln, som syns i bildens på vänstra sida."

Bild fem: "Välkommen till Enköping, Sveriges närmaste stad och till Enögla trafikplats. Här ska nya E18 och den befintliga Europavägen anslutas till varandra. FOTO: PERERIC ÖBERG"

Nuläget från Trafikverket
Högupplöst karta

Uppdatering 26/10 - Nya vägen invigd
En åktur med VLT


Uppdatering 11/9-2010 Eniros karta en månad innan invigningen. Klicka på bilden så blir den större
Trafikverkets karta
Trafikverkets sammanfattning
Trafikverkets informationsblad juni 2010
Trafikverkets informationsblad april 2010
Arkeologi nya E18
Senaste nytt från Trafikverket


onsdag, juli 08, 2009

Fisk

Klicka på bilden så blir den större
Stekt salt sill med löksås och stekt potatis är en av mina favoriträtter. Strömmingsflundra med potatismos är en annan. Fiskgratäng med Pangasius, kräftstjärtar, champinjoner, brocoli och potatis, hör också till läckerheterna. Gratängsåsen gör jag med havregrädde, fiskfondeu, nymald vitpeppar, vitlökssalt och riven Västgöta Kloster-ost (svart).

Den övre bilden visar ett fynd som jag gjorde i går på Coop Forum. De här sillfiléerna köpte jag ofta i Täby, men har inte sett dem i Enköping förrän nu. Fantastiskt fin sill som nyss låg panerad och stekt på min lunchtallrik.


En annan matfavorit är god pizza som man numera kan beställa via nätet.

Tyvärr har jag inte funnit pizza i Enköping som motsvarar den på restaurang Picknick vid Stockholms universitet, men Caravan och San Torini kommer halvvägs.

Asiatisk mat på Den Vita Elefanten Kungsgatan 41 Enköping, slår alla andra restauranger i branschen.

Undra du hur mycket klockan är?

Svaret.

onsdag, juli 01, 2009

Bo Balderson avslöjad - igen


I dagens Svenska Dagbladet demaskeras Bo Balderson åter och denna gång handlar det om trubaduren Olle Adolphson.

Magnus Sjöstedts artikel är väldigt intressant och Wiki uppdaterades snabbt, men jag är ändå inte övertygad. För snart ett år sedan presenterades en lång intervju i SvD med Bo Balderson och jag kan inte visualisera Adolphson bakom orden, men det vore riktigt trevligt om storyn är sann.

Jag har alla Baldersons böcker och har läst dem flera gånger. Det är på samma gång ett enkelt och seriöst budbärande språk som stämmer med Olle Adolphsons finurliga vistexter, så kanske har till slut Bo Balderson trätt fram postumt.

Klicka på rubriken för googling på BB:

Här finns nyheterna om BB

Uppdatering senare under dagen.

Magnus försvarar sin teori:
"
Varför skulle Olle Adolphson ha skrivit under pseudonym? – Deckare var inte alls någon fin genre på den tiden. Att bli deckarförfattare stämde inte med hans framtoning, jag tror han gjorde det enkom för pengar. Jag tror att han fick idén från sin gamle vän Åke Runnquist på Bonniers"

Olles familj förnekar.
"Även dottern Maja Adolphson ställer sig frågande till att pappan skulle ha varit den mytomspunna Bo Balderson. – Jag har aldrig hört talas om att det skulle vara så, det kan inte stämma. Jag borde ha hört talas om det under min livstid. Det fanns ingenting i hans arv som tyder på det heller. Hon får medhåll av sin mamma Karin Michal, som levde tillsammans med Olle Adolphson mellan åren 1965 och 1971. – Det stämmer inte och jag kan bevisa det. Jag levde ihop med Olle sommaren -67 då första boken skulle ha börjat skrivas tillsammans med vårt sex månader gamla barn på ett litet torp i Skåne - som för övrigt var den enda fastigheten som Olle ägde i sitt liv."

En pseudonymbetraktelse.
Den spaningen ska inte delciteras. Den ska läsas i sin helhet.

Mysteriet Balderson har antagligen inte kommit ett steg närmare sanningen, men böckernas säljstatistik mår väldigt bra av teorierna.

DN kommenterar