söndag, mars 29, 2009

Islam och Sveriges Radio / Sveriges TelevisionFöljande brev har jag sänt i dag till berörda redaktioner på Sveriges Radio och Sveriges Television samt chefredaktörerna på SvD och DN.

"Jag tror inte att de politiskt korrekta ynkryggarna på våra medier vågar granska det svenska samhällets successiva kapitulation inför islams traditioner, men jag har i alla fall gjort ett försök att väcka opinion och kanske finns det trots allt någon som vågar granska och beskriva verkligheten.

Jag har med stort intresse tagit del av de program om islam som har sänts i SR P1 / SvT och reagerar starkt över att alla duckar för några kärnfrågor som borde redas ut ordentligt.

De europeiska samhällena i allmänhet och de svenska i synnerhet har utvecklats mot absolut frihet från religiöst inflytande över samhällsadministrationen.

Nu pågår ett systemskifte där islams traditioner tillåts påverka verksamheten i skolorna, på idrottsanläggningarna och arbetsplatserna.

Fortfarande gäller att de kristna traditionerna inte får inverka på de nämnda mötesplatserna vilket jag uppskattar, men frågan är viktig: Varför tas denna hänsyn till islam?
Jag har listat några viktiga nyckelbegrepp som behöver lyftas upp när man granskar islam.

Min frågor är:

Varför ska det svenska samhället underkastas islams traditioner?


Varför ska flickor och pojkar säras i gymnastik- och simhallar?
Varför ska allmänna matbespisningar servera islamanpassad mat?
Varför ska arbetsplatser tvingas acceptera olämplig klädsel?

Det finns många varför, men få därför!

Mänskliga rättigheter - Muslimerna har kidnappat FN-rådet för mänskliga rättigheter och röstat fram resolution L12 som i princip förbjuder kritik mot islam. Detta är något oerhört eftersom det är människan som ska skyddas, inte människans ideologier.
Resolutionen i FN
Artikel SvD


Demokrati - Muslimer förespråkar teokrati.

Jämlikhet - I det patriarkala klansystem som råder i muslimska områden (i Södertälje, Rinkeby, Bergsjön och Rosengård) finns ingen jämlikhet.

Jämställdhet
- Kvinnan är underordnad mannen. Hela koranens sura fyra reglerar denna underordning. Då kan vän av ordning hävda att bibeln påbjuder samma primitiva samhällsordning, men skillnaden är den att civiliserade människor har förpassat dessa otidsenliga bibeldirektiv till historiens kuriosarum, medan koranen är varje muslims absoluta rättesnöre i dag.


Religionsfrihet - Varje muslimsk familj är absolut förpliktigad att uppfostra barnen till rättroende muslimer som kan recitera koranen. De muslimer som vill lämna islam, utsätts för trakasserier och hot. Flickor som vill leva enligt svenska normer, begränsas i sin handlingsfrihet vilket det finns otaliga belägg för hos socialkontoren och kvinnojourerna. Det är dödsstraff på att lämna islam för en konvertit.

Yttrandefrihet - Ingen muslim får kritisera eller ifrågasätta islam.

Åsiktsfrihet - Ingen muslim får uttrycka kritik mot islam.

Könsneutral samlevnad - Homosexualitet är en synd för alla rättroende muslimer och i de flesta muslimska länder straffas homosexuella mycket hårt. Visserligen råder samma bisarra åsikter hos de kristna mörkermännen, men dessa har inget kommunitetsinflytande.

Religionsneutral utbildning - Det är varje muslimsk lärares plikt att lära ut islams och koranens levnadsregler och i praktiken programmera alla elever till rättroende muslimer.

lördag, mars 28, 2009

Naturens år 2009 - Earh Hour 2009 - Det Naturliga Steget 1989 -?

Klicka på bilderna så blir de störe och tydligare


Det är naturens år i år och det borde få oss att tänka efter hur vi lever i förhållande till naturen. Naturligtvis bör varje år vara naturens år och det är trist att det krävs manifestationer för att få oss in på tankar om att leva i balans med naturen.

På den gamla goda tiden när jag var en av opinionstorpederna i Centerpartiet, försökte jag lansera koden "Människan i centrum, men i harmoni med naturen". Det gick inget vidare.

För tjugo år sedan presenterade Karl-Henrik Robert projektet "Det Naturliga Steget" som bland mycket annat ledde fram till det informationshäfte som bilderna visar början och slutet av.

Skaffa det! Det finns mycket mellan början och slutet som du inte har tänkt på!

Beträffande Earth Hour, misstänker jag att det är ett kommersiellt jippo utan större nytta och jag har samma känsla inför Naturens År. Det krävs långsiktiga hållbara projekt med kontinuerliga avstämningar och korrektioner för att vår skövlade natur ska helas och återhämta sig.

Det Naturliga Steget
Hemsida på svenska
Hemsida på engelska

Det behövs inga Earth Hour och Naturens år - Det behövs bara alldeles naturliga steg som inte skadar naturen, men de behövs varje år varje timme!

Let`s DanceFör andra gången såg jag teveprogrammet Let`s Dance i går. Jag zappade runt och fick se Magnus Samuelsson, en av de idrottsmänniskor som fascinerar mig mest. En annan är Tony Rickardsson som också har vunnit Let`s Dance.

Magnus i en danstävlingsfinal verkade helt osannolikt, men han kunde verkligen röra sig rytmiskt och följsamt, om än inte helt graciöst.

I dag brummar de tokkulturella dumjournalisterna om att fel man vann.

Rätt man vann!

Let`s Dance är ingen elitdanstävling, det är en dansutvecklingstävling!

Magnus stod för en enastående prestation som från en absolut bottennivå, utvecklade denna kapacitet.

Grattis Magnus!
Få idrottsmän gör ett så genuint sympatiskt intryck som du gör.

Magnus let`s-dance-blogg
Magnus hemsida

fredag, mars 27, 2009

Medinas Juvel på svenska


När Medinas Juvel kommer på svenska i höst, får vi se hur muslimerna i Sverige förhåller sig till tryckfriheten denna gång. Det svenska förlaget Earbooks gör en viktig insats när de ger ut boken.

Uppdatering 12/9-09

Det senaste om Medinas Juvel

Det blev ju minst sagt pinsamma demonstrationer när de kränktas kör marscherade mot Lars Vilks rondellhundar. Då fanns det till och med dårar som ansåg att svensk lagstiftning borde justeras så att den passade muslimer.

Jag hoppas för de svenska muslimernas skull att dessa fåntrattar håller sig hemma i sina mörka rum denna gång.

Medinas juvel är en intressant beskrivning av Muhammeds äktenskap med en liten flicka och bokutgivningen har stoppats i andra länder på grund av de vanliga hoten från muslimer.

En religion som inte tål att granskas , ska granskas extra hårt och gärna beskrivas med satir och humor. Tål islam inte ens humor ska islam absolut inte tas på allvar.

Personligen anser jag att islam är ett stort och tragiskt vidskepligt spektakel.

När ska den europeiska opinionen, på allvar, vändas mot människor som på religiösa grunder kräver förändringar i de friheter som har utvecklats i våra civiliserade samhällen?

Tidigare i bloggen om Medinas Juvel.

Uppdatering 2009-09-10
Nu är det dags för Medinas Juvel att pryda de svenska bokhandelsdiskarna och det blir intressant att följa utvecklingen.

Uppdatering nummer två

Författaren Sherry Jones finns på Kulturhuset i kväll 10/9 för att debattera hoten mot det fria ordet. Kommer muslimer att delta och ge stöd för vår grundlagsskyddade rätt att fritt tänka, tala och trycka?


onsdag, mars 25, 2009

Earth Hour 2009

Klicka på bilderna så blir de tydligare

Klicka på rubriken och besök hemsidan för ytterligare ett av i-världens makabra stolleprov.
Här har WWF hoppat på det urspårande tåget.

Den som följer den här bloggen, vet att mitt största intresse är energi och miljö samt dessa två komponenters integreringsmöjligheter.

Germunds miljöbloggande
Aktuellt natur- och miljöinlägg

Min teori om lördagens tokerier:

Det här spektaklet har inget med miljövärnet att göra. Inte ett smack! Det är cyniska charlataners sökande efter en plattform där de kan göra sådant som inte behöver göras, men som ger massor med bidrag från lättlurade miljövärnsentusiaster.

Min teori om följderna av experimentet:

Miljontals elapparater kommer att förstöras när strömtransienter rusar i trådarna efter nedsläckningen.

Tusentals transformatorstationer kommer att explodera när alla slår på strömmen igen.

Onödigt många människor kommer att skadas och en del av dem dödas på grund av ett oförutsett mörker.

(GA-profetia)

tisdag, mars 24, 2009

Kungligt bröllop 19 juni igen!

Kungen gifte sig med sin språkhandikappade och numera ansiktsdeformerade tyska den 19 juni 1976 och nu gifter sig hans ena dotter den 19 juni 2010, med gymdirektören från Ockelbo.

Kan de inte lämna Germund-dagen ifred?

Klicka på rubriken och läs om det namn som jag vill fira utan störande inslag och spektakel med vår lindrigt sagt bisarra kungafamilj.

För en månad sedan, när de eklaterade förlovningen, hoppades jag att de skulle välja en annan dag, men vad gjorde de?

Jag vill ha republik nu!

Bernadottingarna har samlat så mycket pengar i sina slottsgarderober så att de kan emigrera till Schwarzwald. Där får Tjabo slakta vildsvin och kronhjortar, full som en alika, utan att journalisterna reagerar negativt. Det finns tillräckligt gott om stora slott i Svarta Skogen för att Bernadottungarna ska kunna få egna krypin.

De kungliga slotten i Sverige blir perfekta hotell med historia som drar turister.

Vem kommer att sakna kungafamiljen?

Inte jag i alla fall!

lördag, mars 21, 2009

Bandyfinal 2009


Klicka på bilderna för att se dem i rätt storlek

Klicka på rubriken och läs det viktigaste om bandyfinalerna i Uppsala.

Bandyförbundet och publiken vet det inte ännu, men jag kan redan nu på förmiddagen, avslöja att Edsbyn vinner igen. Den sjätte vinsten i följd för de oslagbara.

Här är spelprogrammet för helgen.

AIK och IFK Nässjö möts i damfinalen klockan 11.45.
Uppdatering 13.45 Nässjö vann med 2-1. Segermålet i åttioåttonde minuten!

Edsbyn krossar Västerås i herrarnas match klockan 15.45 (GA-profetia 10.30)
Uppdatering klockan 17.45. Min profetiaprogrammering drabbades tydligen av ett gurkvirus. 5-4 till VSK och det är bara att ta av hatten. Det var en fantastisk match!

Bandyfinalen 2010
Bandyfinalen 2008
Bandyfinalen 2007

Hemsida Nässjö
Hemsida AIK
Hemsida Edsbyn
Hemsida Västerås
Bandy i Canada Klicka och njut!

fredag, mars 20, 2009

Towel Day - Liftarens guide till galaxen h2g2Klicka på rubriken och gläds med mig över att det snart kommer en sjätte del av världens hittills enda trilogi i fem delar.

Eftersom författaren till de fem första, sedan maj 2001, lider av ett permanent existensfel, har en alternativ skriftställare - Eoin Colfer - anlitats av förlaget, vilket har gjort väldigt många människor väldigt arga.

Här kan du se och lyssna till episoder från tiden innan DNA kastade in handduken.

Om ungefär två månader är det åter dags att fira handdukens dag eller som en engagerad h2g2-fan säger; Towel Day.

25/5 drar vi på oss Towel-Day-tröjan, draperar handduken över skuldran och låter tiden ha sin gång. Handduk - jag - tröja fram - tröja bak

Richard Dawkins introducerar Duglas Noel Adams som läser ett stycke ur h2g2.

Samtliga inlägg om 42 och Towel day◄Klicka - läs - och lär!

Extramaterial: en länk till Richard Dawkins hemsida

torsdag, mars 19, 2009

Kattugglan och naturstadsparken Ekoparken

Klicka på bilderna så blir de större.
Ekoparken finns innanför den gröna gränslinjen.

Vi som lyssnar på Vetandets Värld i P1 varje dag 12.10, har lärt känna kattugglans läte. I dagens program berättade Henrik Waldenström om kattugglans handel och vandel. Den här gången fick han se sin andra kattuggleparning på 40 år.

Klicka på rubriken och hälsa på hos Eko-parken där Henrik är projektledare. Tusentals människor har följt med på Henriks morgonpigga naturutflykter i Ekoparken.

Kattugglan är en social fågel som gärna visar upp sin vackra skepnad för oss människor och eftersom jag bor på Kattugglegränd, är det extra kul att höra hoandet från en kattuggla varje dag.

Jag träffade Henrik ett par gånger när Ekoparken skulle bilda Sveriges första naturstadspark och minns att han var väldigt entusiastisk inför möjligheterna att få hela området skyddat mot exploatering.

onsdag, mars 18, 2009

AGEBE - AGB - Amerikanska Gummibolaget och Lucas


Överst - originaldekalen. Under - den nya som blev en katastrof.

För tre år sedan skrev jag av mig lite nostalgi och tog fram minnen från AGB-tiden 1970 till 1983.

I dag väcktes dessa minnen till liv igen när jag letade genom min dekallåda och fann massor med Lucas-dekaler.

Den förra AGB-spaningen gällde historia. Nu ska jag berätta om några produkter som etsade sig fast i minnet.

Efter en kort tid som servicechef, blev jag uppringd av polisen i Katrineholm en söndagmorgon. Det hade hänt en dödsolycka med en av våra billyftar på en BP-mack och de ville att jag skulle komma dit för att vara med i besiktningsarbetet.

På lyften stod en tung bil och under lyften fanns bilmekanikern som var helt tillplattad. På grund av ett konstruktionsfel hade lyften fallit ned och krossat mekanikern. Lyften hette Laycock High Speed och fick i fortsättningen heta Killmaster. Det var inledningen till att Arbetarskyddsstyrelsen intresserade sig för bilverkstäderna. De kommande åren arbetade jag nära Arbetarskyddsstyrelsen i säkerhetsfrågor och lärde mig mycket av dem.

En annan produkt som gjorde outplånliga spår i minnet, var California biltvättmaskiner.

Den övre AGB-symbolen var känd av alla i svensk industri, men 1975 anställdes en marknadschef som fastslog att den var för ålderdomlig och ful. Han lät en mycket dyr reklamfirma rita den nedre symbolen och anställde sedan konsulten som reklamchef.

Vi köpte NGK tändstift för en krona styck, packade om dem manuellt i AGB-kartonger med den nya symbolen och sålde dem för två kronor vilket gav en liten förlust på varje sålt tändstift. Samma process infördes för Continental fläktremmar, Trico torkarblad,Girling stötdämpare och alla andra storsäljare. Vi sålde mest i branschen och förlusten blev enorm.

Produkterna från britiska Lucas svarade för den största omsättningen och jag drar fortfarande efter revolvern när folk, på tal om Lucas, säger "Joseph Lucas, han som uppfann mörkret".

Bakgrunden var den att alla engelska bilar hade väldigt dålig färdbelysning. Alla engelska bilar hade hela elsystemet levererat från Lucas. Från Generator till strålkastare. Allt var lucas, utom elkablarna och elmontörerna. De engelska bilarnas elsystem monterades slarvigt och med för klena kablar vilket gjorde att det blev stora spänningsfall.

Åskilliga gånger bevisade vi detta genom att montera om elsystemet med korrekta kabeldimensioner och dra åt kopplingsskruvarna ordentligt vilket gav marknadens bästa belysning.

Min egen bil var utrustad med elva Lucaslyktor riktade framåt. Det small i generatorremmarna varje gång jag slog på helljus och jädrans vad ljust det blev!

Den berömde tecknaren Jan-Erik Garland, kallad Rit-Ola, såg bilen en dag i Stockholm och ritade av den. Bilden fanns i tidningen Se i en artikel om konstiga bilförare.

Klicka på rubriken och läs elakheter om Lucas.

Boxning i Enköping

Bilderna har inget direkt med galan att göra

I lördags arrangerade Ungdomens Arks boxningssektion en gala med mer än 50 boxare. Som framgår av artikeln i Enköpingsposten blev det succé.

Förstasidan
Sporten
Sekretariatet
Energiförsörjningen

Ungdomens Arks hemsida
Boxningsklubbens hemsida

Allt om före detta Neptuns Ark - Numera Ungdomens Ark

tisdag, mars 17, 2009

AMF - Skandia - SEB - et. cetera

Klicka på bilden om du vill se den större
Direktörspesten Bonusis Parasitis drabbar nya chefer varje dag numera och min förhoppning är att rörliga lönesystem i fortsättning endast tillämpas för verifierade långsiktiga prestationer.

Dagens bonusparasiter skruvar upp omsättning inom utvalda områden som stimulerar bonusparametrarna.

Med ett sådant system ska löneavdrag med samma beräkningsgrunder, aktiveras när det blir minus, men den tanken är nog en sorts hädelse i direktörskretsarna.

Nu krälar de i stoftet och tävlar om att göra den ödmjukaste pudeln. Finansvalpar kallade Stig Malm de unga män som skodde sig på it-bubblan. De fick vända sig till Arbetsförmedlingen när bubblan brast, men bonuspudlarna får enorma avgångsvederlag om de måste lämna sin tjänst efter alltför uppenbar korruption.

Girighetens fanbärare är avklädda och förhoppningsvis övervakade fortsättningsvis.

Finns det utrotningsmedel mot Bonusis Parasitis?

Får Falkengren kompensation 2011 för sitt ekonomiska lidande?

Många trodde nog att Bonusis Parasitis utrotades på Skandia efter storskojarnas Pettersson & Spång plundringar, men de är tillbaka på arenan.

Kommer AMF-direktörerna att avstå från bonus till dess att pensionärerna har fått tillbaka sina pengar?

Finansminister Anders Borg har varit tydlig med sina åsikter, men vad gör han åt bousparasiterna i de statliga bolagen?

Skräntärnan Maud Olofsson har varit pinsamt tyst under bonusdebatten, men hon har väl dåligt samvete. Det är förresten skönt att slippa höra henne.

Finansmarknadsminister Mats Odell tiger som muren och det förstår jag.

måndag, mars 16, 2009

Grävande journalister


Senaste nytt om Guldspaden

Snart ska utmärkelsen Guldspaden ges till förtjänta journalister som har riktat din och min uppmärksamhet mot skeenden och företeelser som de ansvariga försöker dölja.

Det finns gott om grävande journalister på Sveriges massmedieredaktioner.

De bästa finns på Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet.
HD om Guldspaden
Grävande Journalister om Guldspaden

De sämsta grävande journalisterna finns på Sveriges Radio P1 Konflikt och Kaliber samt på DN. Dessa dyngspridarredaktioner ägnar sig åt selektivt grävande. Det innebär att de gräver frenetiskt för att få fram politiskt korrekt information och skyfflar lika entusiastiskt över de sanningar som kan förändra din och min verklighetsuppfattning.

Skygglappsjournalister kallar jag dessa femtekolonnare.

Klicka på rubriken och läs om Guldspaden.
De nominerade

Hans Lindström borde få en guldpenna för sina sanningsillustrationer.

Dags för jakt på fästingar


Klicka på bilderna så blir de större


Larmrapportena om fästingutbredningen, kommer tidigare och tidigare varje vår. Snart är väl otygen aktiva på vintern.

Klicka på rubriken och läs fakta om dessa onödiga djur.
Klicka här för alla inlägg om fästingar.

Helsingborgs Dagblad, där för övrigt Sveriges bästa grävande journalister finns, rapporterar om ett ovanligt tidigt överfall.

Enköpingsposten-1
Enköpingsposten-2

Nyhetssvepet med bloggkoll

Klicka på bilderna så blir de större och tydligare

Efter en fantastisk vårsöndag, slår verkligheten till en mitt i nosen när nyheterna granskas.

Nyheter24 är en snabb nyhetskälla som nästan är befriad från politisk korrekthet i dag påminns vi om konstfacksstudenten som anser sig ha rätt att utan behov, ta plats från psyksjuka människor för konstens skull.

Personligen anser jag att hon och hennes handledare ska ha det strängaste straff som lagen tillåter. Cynismen i illdådet att sabotera psykvården, bevisar visserligen att det är fel i tänkeriet på dem, men självmedicinering är inte bra när det gäller den typen av stollar. Tidigare i bloggen om sjuk konst

Rosengårds hjältar slår till igen.
Sydsvenskan om de äggsjuka smågrisarna i Rosengård.
Rosengård - en social härdsmälta

Direktörspesten "Bonusis Parasitis" skulle utrotas i Skandia efter att storskojarna och smittspridarna Pettersson & Spång avlägsnades, men finanskolera är svårutrotad.

Sol och vind i Sahara kan ge Europa energi.

Från bloggvärlden hämtar jag ett riktigt bottennapp. Kristi Bruds blogg
En annan blogg berättar om Muhammed. Ser ni sambandet? Tokreligion är svaret.

Ingen nyhet, men ibland är repriser bra påminnelser om den som inte får bli Sveriges statsminister. A, ja meenar Mååna då va

lördag, mars 14, 2009

Folkrörelsen - Socialdemokratin - Korruptionen
När jag växte upp var folkrörelsebanken Jordbrukskassan, den finansiella basen i bygden. Banken var böndernas naturliga buffert genom odlingssäsongerna.

Denna viktiga verksamhet har sedan dess blivit Föreningsbanken, sparbanksstiftelserna och Swedbank som nu är i ärkesocialdemokraten Anders Sundströms klor. Sparbanksstiftelserna föll för girigheten och lånade pengar till att teckna sig för Swedbanks nyemmission.

Det gick till så här.
Swedbanks kortfattade historia
Mera historia

Falkengren gör en pudel

AMF - folkrörelsernas pensionsbolag reducerade pensionerna i år för att ha råd med chefernas bonusar.
Så här gick det till.

Jag undrar vad Mååna tänker nu, men hon kanske inte förstår att socialdemokratins aristokrater sakta kläs av och exponeras som de värsta myglarna i samhället.

fredag, mars 13, 2009

Fredagen den trettonde mars


De som målade om en Messerschmitt KR och kallade den Eko-bil, hade maximal otur om de tänkte lura branschens bidragsgivare. Vi är många som minns trehjulingen och känner igen den hur mycket färg de än slösar på den.

Lördagen den trettonde mars för 44 år sedan gick jag altargången i Köpings kyrka för att
gifta mig och det kändes definitivt inte som en otursdag, men det var ju inte en fredag.

Marcus Wallenberg hade ytterligare en gång, otur när han tänkte. Man kan nog inte födas till finansgeni.

Tillägg lite senare den här otursdagen: Det handlar nog mera om hjärnsläpp än om ren otur. En obegriplig arrogans visas mot de svenska småspararna som omedelbart bör avveckla sina förbindelser med dessa girighetens fanbärare.

De hade otur när de försökte mörka sitt cyniska förhållande till långivare och låntagare. SEB-kunderna hade otur när de valde bank.

Om Riksbanken har otur så går det åt pipsvängen.

Glappkäften Östros har också otur. Han trodde att väljarna inte skulle genomskåda hans valfläskpladder.

Tolgfors & Syren hade otur när de planerade Sveriges framtida försvar. De hade tjänat på att konsultera mig som framtidsexpert.

Framtidsskådarna på Volvo & Saab hade definitivt otur med tänkandet när de för tio år sedan inte insåg att framtidens bilar ska vara små, billiga och petroleumoberoende.

Jag hoppas innerligt att de somaliska piraterna ska ha otur på varenda sjörövarutflykt så att de möter de svenska korvetterna och får simma i land.

Bengan den sextonde verkar ha otur varje gång han fattar beslut. Mera om Bengan här och här.

Carl den sextonde Gustaf har otur varenda gång han öppnar munnen. Det kan handla om vargar och det vore nog bra om kungahuset avvecklades pronto.

Klicka på rubriken för att läsa allmänt om fredag 13
Klicka här för att läsa mera om mina funderingar runt fredag 13.

Mååna verkar ha otur varje gång hon tänker och den oturen drabbade tidigt.

onsdag, mars 11, 2009

Alpin skidåkning


Finalprogrammet i Åre
Klicka på rubriken och häng med.

I dag inleddes finalen i den alpina säsongens världscup med störtlopp för kvinnor och förväntningarna var höga på Lindsey Vonn även om vi schlalomtokar naturligtvis hoppades att Anja skulle finna formen.

Så blev det inte, men Lindsey toppade formen och Vonn vann i utklassningsstil.
Uppdatering 12/3 Vonn vann också Super G

Jag minns, från när Lindsey Kildow gjorde entré i den alpina eliten, att jag aldrig hade sett en så glad och öppen elitidrottare. Hon hade alltid tid över för oss tittare och gjorde ett fantastiskt positivt intryck.

Det har enligt min ringa mening bara funnits en till åkare med den utstrålningen och det är Tanja Poutiainen så nu håller jag tummarna för henne även om jag hoppas att det vänder för Anja. Någon ur resten av den svenska truppen, kommer att överraska positivt den här gången. (GA-profetian)

Uppdatering 14/3
Tanja Poutiainen vann silver och tog hem storslalomcupen.

Den svenska truppen:

Anja Pärson, Tärna IK Fjällvinden
Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Therese Borssén, Rättviks SlkBrons slalom 13/3
Frida Hansdotter, Norbergs Slk

Patrik Järbyn, Åre Slk
Hans Olsson, IFK Mora AlpinaBrons störtlopp 11/3
Johan Brolenius, Örebro Slf
André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina
Mattias Hargin, Huddinge Sk

Fortsättning följer....

Min privata alpina historia:
Efter några års intensiva studier (via teverutan) av Ingemar Stenmarks suveräna åkteknik, skulle jag testa i Idres backar. Första åkningen gick oväntat bra och på eftermiddagen blev det brons i Skistars storslalom.

En dag den veckan, upptäckte jag när jag kom ned, att min superkamera i fickmodell- Pentax 110 hade ramlat ur fickan. Sista liften för dagen gick just och det började bli mörkt, men jag hoppade på eftersom jag hade en aning om var jag hade tappat kameran. Yngsta dottern och jag hade åkt på toppen av berget mellan två backar och där någonstans hade jag fotograferat.

När jag kom upp skyndade jag mig mot platsen och fann den innan det blev helmörkt. Efter lite krafsande i snön med stavarna, fick jag fram kameran, men under kameran låg något som blänkte. Det var mina nycklar till bilen, stugan, hemmet, jobbet och centerkansliet. Jag hade inte märkt att de också var borttappade.

Efter detta ställde jag utförsskidorna i förrådet och där står de fortfarande. Jag hävdade att utförsåkning är en frökensport och att den enda backåkning som skulle imponera på mig, var slalom uppför.

Döm om min förvåning när jag många år senare fick uppleva den fantastiska prestation som Charlotte Kalla stod för i slalombacken Val di Fiemme.

tisdag, mars 10, 2009

Vatten - en outsinlig törstsläckare

Klicka på bilderna så blir de tydligare.
Den övre visar massor med vatten på gång.
Den i mitten visar redskapet för min vattenbehandling.
Den nedre visar vatten på väg ut i systemet.

Hur mycket vatten förbrukar du per dag?
Jag förbrukar inte en droppe, men jag använder rätt mycket vatten.

Jag drack nyss ett glas härligt kallt vatten direkt tappat ur min diskbänkskran. Då började jag tänka på alla larmrapporter som talar om att vi i de civiliserade/utvecklade länderna förbrukar tusen gånger mera vatten än människorna i varma, torra och fattiga länder.

Det är en skröna!
Vi förbrukar inte en enda droppe vatten.
Allt vatten cirkulerar i ett naturligt kretslopp.

En pytteliten mängd dras av olika anledningar ut ur atmosfären och en lika liten del förgiftas oreparabelt.

Resten snurrar runt i systemet.Det mesta renas naturligt och vattnet i våra kommunala rörsystem, behandlas numera effektivt.

Klicka på rubriken och ta del av fakta om vatten.

Klotet om vår vattenmyt
Unicef om vattnet
Sydvatten om vatten
Myten om vattenbrist

måndag, mars 09, 2009

Rosengårds hjältar kampanjar mot tennisens Davis Cup


Den här videon är intressant eftersom de röster som hördes hade en speciell bruten svenska uppblandat med allahu akbar och knolla din mama va.

Polisen var nöjd med sina insatser och det förstår jag. Det var trots allt bara ett tjugotal idioter som kom åt att förstöra bilar och försöka döda poliser.

Jag inser att om poliserna hade brukat våld mot dessa huliganer så hade det hela eskalerat, men jag får verkligen god förståelse för de poliser som tappar kontrollen och säger vad de tänker.

Jag hoppas innerligt att de där dårarna tar kål på varandra i någon av Rosengårds ystra ungdomslekar. Nu ska de identifieras och behandlas efter förtjänst hoppas jag.

Uppdatering 14/3 SvD
Skytte om skitstövlarna

Klicka på rubriken och läs olika nyhetsrapporteringar om Davis-Cup-matchen.

Chatt med polisen efter kravallerna.
"Reglerna om maskeringsförbud är svårtillämpliga. Det skrev kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson när han idag chattade med läsarna om polisens arbete vid Davis Cup-matchen"

Sveriges nya eko-bil

Klicka på bilderna och jämför dem. De två till vänster är Messerschmitt KR i originalutförande och de två till höger är grällt målade och kallas Eko-bilar
Uppdatering 12/10-2009:
Energimyndigheten verkar att ha gått i fällan att döma av detta naivt utformade meddelande.

Uppdatering 14/1-2010
Nästan klart för provkörning.

Uppdatering 19/3-2010
På rull i en provisorisk version

Uppdatering igen!:
Andreas Stubelius på Energimyndigheten ringde nyss och försäkrade att detta är ett seriöst projekt. Eftersom jag aldrig raderar mina förutfattade åsikter, får min skepsis lysa klart trots att den sympatiske Andreas lovade att jag ska få vara med på projektintroduktionen.

Har jag fel, kommer jag att be de inblandade på Vehiconomics om ursäkt och om jag får rätt, kommer jag bara att mysa i tysthet.

Originalinlägget från mars 2009:
Ibland hajar jag till ordentligt när jag skummar nyhetssidorna.

I Ny Teknik presenteras en ny eko-bil som är för lik de trehjuliga Messerschmitt som puttrade omkring på 50-talet, för att det ska vara en slump. De har helt enkelt målat om gamla Messerschmitt KR och kallat dem Eko-bilar. Projektet luktar skunk.

"- Den första modellen är tvåsitsig och har tre hjul. Det är en av finesserna som gör den lätt och billig att bygga. Den blir strax under tre meter lång och kommer att dra 0,15–0,17 liter milen i stadstrafik"
Ett bra initiativ om det är seriöst, men varför använda den livsfarliga Messerschmitt som stomme? Den halshögg folk när den välte, och var mycket obekväm.

Produktionsvolymen blir dessutom begränsad till det fåtal chassin de kan få tag i. Dumt!

Bilder
Fordonshistoria
Klicka på rubriken och läs om Messerschmitt

Uppdatering 10/3
Det är fullt möjligt att delägarna i företaget Vehiconomics har goda avsikter, men jag betvivlar deras förmåga att infria eventuella löften för att få utvecklingsbidrag från skattebetalarna.

Jag tror att de har tagit en rövare, köpt några gamla Messerschmitt KR, stylat dem och presenterat ett tekniskt koncept som bygger på de små energisnåla motorer som tillverkas i Japan och Tyskland.

När de sedan ska gå från koncept till produktion, kommer verkligheten att drabba dem som en höger från Ingemar Johansson i högform.

Då dunstar skattebetalarnas projektpengar som en portfölj med swedbankaktier.
Kommentar sex veckor senare: Det där med swedbank-aktierna var ännu en GA-profetia som besannades.

Hittills tror jag mest på Mitsubishis lösning. Deras I Miev verkar vara förnuftigt konstruerad, men egentligen tror jag inte på elbilar i vårt kalla klimat förrän superbatterierna har blivit billigare så att bilarna kan förses med kupévärmare som räcker till när det är -20°C. Bilder I Miev

Redan när Polaroid introducerade sin direktbildkamera för 30 år sedan fanns platta tunna mjuka batterier inbyggda i filmpaketen.

Uppdatering 15/5
Teknik 360 publicerar nyheten som, enligt min ringa mening, bara är ett blufförsök. Svamlet om likheten med Messerschmitt lurar inte någon tekniker. Det är en Messerschmitt. Titta på bilderna här i bloggen.

Uppdatering 1/7
Nu har projektet döpts till Smite och fått en egen hemsida

Messerschmittvännernas
hemsida

Jag tror fortfarande att det hela är ett försök att få utvecklingsbidrag och att teknikbeskrivningen är en ren bluff.

Från hemsidan:
Design
Teknologi
Mediereaktionerna
Korkat budskap
Meningslöst pladder
Förrädiskt budskap
Stolpskott
Bluffen

Teknikens Värld
gick också på reklamtricket.
Metal Supply svalde betet
MarketDirektion verkar de också vara lättlurade

Lycksökarna bakom projekt Smite har inte presenterat något annat än läckra bilder på en ommålad gammal Meserschmitt KR200. De har inte berättat något om motorteknik, chassieteknik eller produktionsplanering.

De har bara pladdrat och visat bilder.

Jösses! Vill folk bli lurade?

Det lilla gänget bakom Vehiconomics har lanserat en ren medieprodukt utan minsta teknisk beskrivning. De har gjort en massiv pressinformationskampanj och de har inte investerat mera än i en hemsida och en gammal Messerschmitt som de kan dekorera efter behov.

Uppdatering 14/8
Smite är försenad och det skulle förvåna mig om det inta bara är ett bidragsfiske utan substans.
Energimyndigheten
Teknikens Värld
Amatörradio
Metal Supply

På grund av trafiksäkerhetsbestämmelserna skulle Smite på sin höjd godkännas som mopedbil för högst 45 kmph, men även det är osannolikt.

Ny teknik

De är mycket kompetenta marknadsförare de där smit(e)arna.

Min korrespondens med Vehiconomics VD:


Håkan Lutz skrev:

Hej Germund!

Jag har förstått att du är orolig för att Vehiconomics kanske slänger bort skattepengar, och än värre sådana som är öronmärkta för miljö- och fordonsutveckling, och vill därför räta ut dina frågetecken.

Vehiconomics jobbar hårt med att ta fram superlätta, säkra och snåla fordon för stadstrafik, baserat på en plattform med starka, styva chassin av sandwichkomposit, energiabsorbtionszoner och väldigt små motorer (tack vare den låga vikten klarar man sig med häpnadsväckande lite) kombinerat med så mycket standarddelar som möjligt.

Liknande koncept tas i skrivande stund fram av väldigt många tillverkare, varav kanske VW L1 är den mest kända. Vehiconomics satsar dock på att göra fordon med en prislapp som ska göra dem tillgängliga för gemene man.

Att Smite lånat mycket av utseende från Messerschmitt KR200 är något vi är stolta över, men det är också allt Smite lånat! Allt annat är nytt: teknik, material, dimensioner, former och detaljer. Smite är därför som fordon väldigt olikt KR200, inte minst vad gäller säkerheten, som du påtalat.

Vi kommer framöver att försöka vara tydligare i vår kommunikation för att undvika missförstånd, och hoppas att du får tillfälle att följa utvecklingen på www.mysmite.com

Mvh

Håkan Lutz
VD, Vehiconomics AB


Hej Håkan!

Jag har varit teknisk chef på två stora teknikföretag. (15 år i fordonsbranschen) och haft ansvaret för att granska projekt av den typ som du och dina medarbetare nu marknadsför.

Två grundläggande bedömningsmallar avgjorde om ett utvecklingsprojekt skulle stimuleras och eventuellt finansieras.

1. De tekniska optimeringarna för prestanda och totalekonomin i produktion och användning.
2. Marknadspotentialen.

Beträffande punkt ett, bedömde jag Smite som en ren bluff när jag läste Teknik 360

90 kmph och 0,15 liter bensin per mil, är helt enkelt helt orealistiskt med en kopia av Messerschmitt KR200. Smite kan inte under några som helst omständigheter tarfiksäkerhetscertifieras för den hastigheten och bränsleförbrukningen är en ren fantasisiffra.

När den sympatiske Andreas Stubelius på Energimyndigheten ringde mig och förklarade att ert projekt var en mopedbil, förändrade det naturligtvis min tekniskt orienterade skepsis, men då ökade misstron mot Smite som en marknadsanpassad produkt.

Beträffande elfordonsvarianten, har jag svårt att se en bra placering av batterierna i den kompakta karossen. Där handlar det om serviceåtkomlighet och säkerhet.

Om er Smite ska ge avkastning på investeringsmedlen, krävs det att det finns ett marknadsområdestäckande nät för försäljning, service och reservdelsförsörjning, vilket faktiskt kräver mera startkapital än själva teknikprocessen.

Dessutom är marknaden liten och aktörerna många. Det finns ett segment för rörelsehindrade personer, men då krävs en smidigare instegsteknik.

Jag ser fram emot mera information om mina reservationspunkter.

Med vänlig Hälsning
Germund Andersson