söndag, december 20, 2009

Drones eller drönare leder till det nya kalla kriget


Det nya kalla kriget är när stridsflygplanets förare sitter trygg och oåtkomlig i en bunker medan han styr sin vapenbärande obemannade dödsmaskin mot målet.

Kallt krig blir det när piloten inte kan överblicka hela konsekvensen av ett flyganfall. Kanske är det svårare att avfyra en missil mot ett mål om man sitter i planet och har så god områdesöverblick så att man ser skolbussarna som närmar sig målområdet.

Jag vet inte om det är odelat positivt att det blir möjligt med en massiv attack med drönare utan risk för personliga förluster. Ju häftigare flygbombningar, desto fler civila offer, så kanske är återhållande faktorer rätt bra i längden.

MQ-9 Reaper heter det nya krigsverktyg som antagligen kommer att göra flyganfallen till rutinjobb vid datorn. Klicka på rubriken och läs mera om Reaper (skördemaskinen) som ger mig bilden av liemannen som sveper sitt dödsverktyg.

Jag förstår de frustrerade terroristjägare som har våta drömmar om att sätta in drönare mot talibanerna i Afghanistan och Pakistan, men det känns kallt - förbannat kallt!

Uppdatering från kommentarsrutan:
Länk till Wall Street Journal om programsäkerheten för drönarna. Nu blev det iskallt!

Uppdatering 20/12 om hur drönare kan användas för talibanjakt.

Inga kommentarer: