onsdag, december 31, 2008

tisdag, december 30, 2008

Raketer nobbas av ICA Maxi


Stig på ICA hade en besvärlig tid när flera handlare märkte om gammal köttfärs och sålde den som färsk.

Nu rehabiliterar han sig genom att ha lyckats övertyga nästan alla ICA-Maxi-chefer att nobba fyrverkeriförsäljning inför årsskiftet 2008/2009.

Stig heter i verkligheten denna gång Peter Ahlberg. Han är chef för ICA Maxi i Helsingborg.

"Men hos landets fyrverkeriförsäljare tar man lugnt på Ica Maxis beslut och tror inte på minskad försäljning. – Konsumenterna flyttar dit fyrverkerierna finns, säger Thomas Wetterström på Sveriges fyrverkeribranschförbund"

Du har fel Thomas!

Vi börjar inse vilket vansinne det är att bränna av dyra raketer som skadar miljö och egendom samt väcker sovande spädbarn och skrämmer hundar.

"
Thomas Wetterström menar att Ica Maxi framför allt tagit hänsyn till kennelklubbarnas kritik mot fyrverkerier men vill inte ha några synpunkter på anledningen till beslutet. Han anser inte att raketerna påverkar miljön negativt i någon större utsträckning"

Grattis raketforskarn!

Flera argument

Klicka på rubriken och läs vad Räddningsverket publicerar om fyrverkerier.

Energiomvandling från sol och vind


Årets näst sista dag är bedövande vacker just nu. Klarblå himmel, vindstilla och tre minusgrader. Efter en rejäl portion öländska kroppkakor ska det bli långpromenad om molnen håller sig borta så länge.

Ljusa nyheter om sol och vind kommer som så ofta från Ny Teknik:

"Taurus patenterade jästsvampar, som sporras att snabbt jäsa sockret i trä och halm, ska nu visa vad de går för.
- Vi ska fånga dem som är bäst på att tillverka nästa generation etanol, säger professor Lisbeth Olsson, utvecklingschef på Taurus Energy, till Ny Teknik."

Artikeln ger hopp om att bilden invid texten, ska symbolisera oljeindustrins snara.

Klicka på rubriken och läs mera om energi och miljö, men rulla ned förbi detta inlägg om det ligger överst.

God nyhet nummer två:

"Det nybildade vindkraftsbolaget Höglandsvind i Nässjö startar sin verksamhet i rätt tid – priserna på vindkraftverk har fallit och man behöver inte vänta i åratal på leveranser."

Hoppas bara att inte detta företag blir ännu ett i en låg rad av misslyckanden.

God nyhet nummer tre:

Batteritillverkning prioriteras i USA:

"Batterier lika strategiska som olja. Många experter anser att den som i framtiden kontrollerar utveckling och tillverkning av batterier för fordon kommer att få lika stora makt som de oljeproducerande länderna har i dag."

Blir vi av med oljeberoendet, blir vi av med en hel drös relaterade problem inom politiken, ekonomin och miljön.

Sveriges viktigaste miljöfrämjare

Miljöaktuellt tänker låta läsarna nominera de tio personer som har betytt mest för miljön.

Deras formuläranslutning verkade suspekt ( klicka på nedre bilden) så jag tog inte risken att öppna sidan.

Det blir alltså i stället min högst personliga nominering som blir slutresultat här i bloggen.

Eftersom mina kandidater har varit verksamma på olika sätt och inom olika områden, kan jag inte rangordna dem och det borde inte heller Miljöaktuellt göra. För övrigt blev de bara fem.

Här kommer de:

Lennart Daléus.
Han var först ut med en vettig förklaring till varför vi ska etablera kretsloppssamhället.

Marit Paulsen.
Hon har enträget bearbetat politiker och andra opinionsbildare med krav på ett uppvaknande inför miljöhoten.

Tage Danielsson.
Tage var oslagbar i sin förmåga att med några få ord och ett magiskt tonfall, få svenska folket att förstå hur idiotiskt det är att förstöra miljön för våra efterkommande.

Björn Gillberg.
Miljövärnets pitbullterrier.

Jan Danielsson.
Naturmorgonlegend från Värmland. Hans fantastiska berättelser om hur naturen mår illa av våra härjningar, skulle kunna få en oljesheik att bli ekosof.

Ett hedersomnämnande får Matilda Annerstedt för slutsatsen; "
En daglig dos lövsus minskar stress och psykisk ohälsa"


måndag, december 29, 2008

2008 börjar ta slut

Klicka på bilderna! Mera fyrverkeri blir det inte från Anderssons i år

Klicka på rubriken och följ uträkningen av det döende året

Två dagar kvar av ett rätt besvärligt år och ingen ljusning syns inför det nya året.

Det blir inga nyårsfyrverkerier för Anderssons i år och jag tror inte att jag ens tänker fira årsskiftet i familjens sällskap. Det känns inte som ett högtidstillfälle att övergå från ett bottenår till ett med lika usla förutsättningar.

Det är till och med mjölkkris!

Jag lovar dock att fira 2009/2010 med mera optimism.

Här kan du testa fyrverkerier virtuellt.

lördag, december 27, 2008

Julbocken 2008 i Gävle är dödUppdatering här Julbocken 2010 överlevde hela helgen!

Julbocken i Gävle förtärdes av lågor i morse. Likt Särimner som förtärdes av människor och återuppstod, kommer gävlebocken förhoppningsvis att resa sig stolt om knappt ett år.

Vi som följde bockens liv via webkamerorna och bockbloggen, hade börjat hoppas på ett långt, osläckt och lyckligt liv för den vackra bocken.

Illbattingar ville annorlunda och fyra veckor efter uppståndelsen, steg lågorna mot skyn från bock nummer 43.

Bockens historia är en sorglig uppräkning med pyromandåd av de grymmaste slag och oddsen tll bockens fördel, var inte goda:

Den här vadslagningen visade på knappt 30% tilltro till överlevnad för gävlebocken.
Utvecklingen för bockarna 42 och 41. Gävlebocken 2011
-

fredag, december 26, 2008

Maud Olofsson jultalade om kärnkraften


Skräntärnan Maud vrålade ut sitt julbudskap till oss centerpartister; "Sluta tjafsa om kärnkraften!"

"Centerpartiet är fortsatt kluvet i kärnkraftsfrågan. Efter partiledaren Maud Olofssons kommentar om att "sluta tjafsa i kärnkraftsfrågan" vädrar nu centerpartister som vill ha mer kärnkraft morgonluft"

Nu när sysselsättningskrisen hotar vår ekonomi, vill min gapiga partiledare alltså att vi ska sluta upp med att propagera för de energilösningar som i motsats till kärnkraften, ger massor med arbetstillfällen i småskaliga utspridda anläggningar för direkt energiomvandling från solen, vinden och havsvågorna.

Klicka på rubriken och rulla ned förbi detta inlägg om det ligger överst. Där finns mera om alternativa energiomvandlingsprinciper.

Jag blev inte centerpartist för att se goda idéer skrotas, men jag tänker inte heller ge upp bara för att vi just nu har en rent stollig partiledare.

torsdag, december 25, 2008

Kungen jultalade också

Klicka på bilden så blir den större.
Klicka på rubriken om du vill hälsa på hos de kungliga

Det var många celebriteter som jultalade och även om vår kung inte tillhör den skara jag ser som föredömen, måste jag erkänna att hans tal denna jul, var det bästa jag har hört.

Han avslutade med orden: "Jag har sedan unga år burit med mig en musikupplevelse som jag ofta återvänder till. Det är Hjalmar Gullbergs och Lars Eric Larssons svit Förklädd gud. Därför var det en upplevelse att för några veckor sedan få höra den i en konsert i Rikssalen på Stockholms slott. Den skrevs under en mörk tid - i början av andra världskriget. Trots det, är det en ljus och trösterik ton i både dikt och musik.

Med några toner från den musiken vill jag tillönska er alla, i Sverige och utomlands, ett gott nytt år 2009."

Påven och Ahmadinejad jultalade


Två potentater som kanske får dela cell i en eventuell tillvaro efter jordelivet, jultalade för massorna i går.

När påven senast berikade världens folk med sin visdom, försökte Vatikanens mörkermän bortförklara incidenten.

Den här gången behövs inga dimridåer. Under midnattsmässan riktade påven uppmärksamheten mot världens barns lidande. men vad han glömde var att mycket av lidandet är följderna av tokreligiösa mäns girighet och fanatism.

En tokreligiös fanatiker som aldrig försöker dölja sin agenda, är pajasen Ahmadinejad Han hävdade i sitt jultal att världens elände beror på ledare som har övergivit religionen, när det i själva verket förhåller sig tvärtom.

En annan och bättre tomte julhälsar

onsdag, december 24, 2008

GOD JUL 2008!


Klicka på rubriken och läs högt! Klicka på bilden så blir den större.

God Jul önskas alla utom Bengan, ja Benedictus den sextonde alltså. Han kan slänga sig i en av Vatikanens hårda murar med huvudet först. Det tar nog ingen skada av den smällen. Det kanske blir värst för muren.

Jag hoppas att Bengan, innan han grillas i skärselden och utrustas med kolskyffel för tjänstgöring i helvetets hetaste pannrum, får möta sin herre Jesus en kort stund.

Jag tror att Jesus i så fall kommer att ge honom några kloka ord om mellanmänsklig kärleks lika värde oavsett de älskandes kön.

En riktigt god jul får vi andra från tevekanalerna 5 och 6 i kväll då Liftarens guide till galaxen (h2g2) sänds i femman och Mars attacks i sexan.

tisdag, december 23, 2008

Jul 2008

Dan före dan blev det godisproduktion med barnbarnet Sofia. Tre kilogram socker, smör, grädde, sirap, mandelmassa, nougat och choklad till julafton.

I burkarna finns nedanstående:


Odense chokladsandwish

250 gram Odense Nougat - 250 gram Odense mörk blockchoklad - 250 gram Odense vit blockchoklad - 250 gram Odense mandelmassa.

Mandelmassan kavlas ut tunt. Nougaten som smälts i ett fat över kokande vatten, penslas på i ett tunt lager och kyls ute 20 minuter. All smält mörk choklad penslas på och det hela kyls 20 minuter. All smält vit choklad penslas på. Efter ny kylning penslas resten av nougaten på. Till sist bryts efter 30 minuters kylning, kakan i små bitar som varvas i en burk med bakplåtspapper mellan.

Morfars chokladkola

3 dl vispgrädde - 0,5 l strösocker - 1 dl farinsocker - 1 dl ljus sirap - 1 dl kakao - 1 msk smör

1. Blanda grädde, socker, farin, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta i ung. 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:


2. Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig. Blanda i smöret så snart kolan är färdigkokt, och häll upp den i en väloljad form. Låt svalna.

3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper.

Annas lättare gjutjärnspannekola

3 dl vaniljvisp, 12% - 3 dl socker - 1 dl sirap - 3 msk kakao

1. Lägg bakplåtspapper i en form eller ställ upp knäckformar på ett fat. Pensla eventuellt papperet med lite flytande margarin.


2. Rör i hop vaniljvisp 12%, socker, sirap och kakao i en gryta av gjutjärn.

3. Koka upp och använd en hushållstermometer. Koka under lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten håller kulprovet. Men det kan ta längre tid än så om grytan är liten.

4. Rör ned 200 gram finmalna hasselnötter

5. Häll kolasmeten i knäckformarna eller på smörpapper. Klipp bitar eller ta ut figurer med små formar från den halvt svalnade smeten och slå in dem i smörpappersbitar. Dekorera gärna med ett litet klistermärke.

Vind i ryggen för vindkraften


Elbolagen trotsar lågkonjunkturen

"Nya energiinvesteringar ger tusentals nya jobb. Uppsalaföretaget Vertical Wind ska anställa 100 personer för tillverkning av en ny typ av vindkraftverk och energijätten Vattenfall ska anställa 600 personer om året i tio år."

Klicka på rubriken och läs mera om Vertikal Wind AB

Tidigare i bloggen om vindkraft
Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger först.

"De nya snurrorna kan liknas vid en garnvinda och har färre rörliga delar jämfört med andra verk. Maskinhuset är placerat på marken och både drift och underhåll blir billigare enligt Vertical Wind"

- Syftet är att utveckla tekniken till stora maskiner på flera megawatt och då måste man bygga en stor fabrik, säger Hans Bernhoff, vd på företaget till nyhetsprogrammet SR Ekot"

Jag har sagt det förr och säger det igen; Direkt energiomvandling från sol vind och vatten, räcker för alla jordens människors behov många gånger om.

Mona Sahlins dilemma med språkrören som avgårMååna har gjort sig beroende av de två halvrör som snart är tomrör.

Tänk om nästa MuppParti-kongress beslutar att de ska ha ett helrör i stället för två halvrör. Då kanske hon måste byta ut robotarna Peter & Maria mot en klassisk MP-flummare.


Gudmundson har upptäckt MP-stadgarnas § 17.2 som begränsar ledarskapets tidsutsträckning.

Mååna kanske får in en nytänd Birger Schlaug i sin allians i stället för de två fogliga assistenter som Göran Persson formade till lydiga redskap.

"Samarbetet med s har ju inte varit okontroversiellt. Tvärtom klagar medlemmarna på att mp blivit toppstyrt. Birger Schlaug, språkrör i två omgångar och kanske den som främst personifierar de gröna, har kritiserat samarbetet hårt. Han och andra eldsjälar ”tror på den gröna visionen om ett samhälle som skiljer sig bra mycket från socialdemokraternas ännu betongtunga centraliserade och materialistiska vision."

Yvonne Ruwaida, Mehmed Kaplan och massor med andra muppar vill nog ha ett ord med i laget när nästa rörbyte ska ske.

"Mp-ledningen skulle kunna fiffla med principerna, förstås. Men det är inte helt lätt. För stadgeändring krävs enkel majoritet på två kongresser i följd – en ändring skulle då tidigast kunna röstas igenom våren 2010. Men man kan anta att inget språkrör skulle vilja ha en debatt om förlängda ämbetsperioder, maktberusning och toppstyrning mitt i valrörelsen. ”Putin Eriksson” skulle bli en smaskig kvällstidningsrubrik. Alternativet är stadgeändring genom kvalificerad majoritet (två av tre röster) på en kongress. Så enigt har mp dock inte varit sedan säldöden. När det gäller själsdöden torde det vara uteslutet."

Den slutrepliken duger i dagens gottande över Måånas bekymmer.

Halal-tv - slutet
Nu när PK-televisionen har avslutat sitt misslyckade försök att lyfta islam över klassen där islam hör hemma tillsammans med nazismen ultrakommunismen, Livets Ord och andra sjuka kristna rörelser, finns det anledning att sammanfatta och det låter jag andra hjälpa till med.

Tidigare i bloggen om halal-jippot Rulla ned förbi detta inlägg som kommer först.

Sara Mohammad
"De tre programledarna i Halal-tv har av egen vilja valt den uniform som representerar förtryck av kvinnor, homosexuella, andra religiösa grupper och minoriteter. Vi kvinnor med erfarenhet och kunskap om islamska regelverk och slöjans betydelse och funktion vet vad det innebär. Nu vill vi veta: tar programledarna avstånd från de lagar som varje dag mördar och stenar kvinnor, undrar Sara Mohammad."


Ingen ortodox muslim uttalar sig kritiskt mot islam, Muhammed eller andra muslimer.

"Dessa Sharialagar kränker, mördar och stenar kvinnor varje dag.

Det är därför jag och Riksföreningen GAPF ser islam och politisk islam som en av de mekanismer som ligger bakom hedersrelaterat förtryck och diskriminering av kvinnor."

Islam är en ideologi som bygger på religiöst och politiskt tvång. Till och med bönen är detaljreglerad och reglerna måste följas strikt om Gud ska lyssna.

Tre versioner av muslimernas bönemanualer: Ett - Två:1 - Två:2 - Tre

De tre bruksanvisningarna för hur en muslim måste be för att Gud ska höra, är dokument över människors svarta vidskeplighet som hämmar den fria tanken och leder till följsamhet inför mörka krafters viljor.

"Programledarnas bild av det svenska samhället styrs av koranen. Deras argumentation är inte trovärdig men anspelar på fördomar som kanske SVT-redaktionen förhåller sig till."

Dilsa Demirbag-Sten

"Det ska bli spännande att se om ledartrion i något av de åtta avsnitten av Halal-tv uttrycker någon som helst solidaritet med de miljoner kvinnor som förtrycks eller till och med mördas i islams namn." Det skriver DILSA DEMIRBAG-STEN i ett svar på Dalia Kassems artikel här på Newsmill."

Det blev inga solidaritetsyttringar från dessa tre halal-hippies

"Och frågan är: ska en trio som så tydligt förespråkar en politiksk/religiös uppfattning - islam - få representera public service? Mitt svar är nej eftersom det inte är förenligt med de frihetsideal som demokratin ska skydda och som ligger till grund för SVT:s uppdrag."

Svenska Dagbladet

"Enligt Svt finns i dagsläget ingen uppföljning på serien planerad.

– Om vi skulle gjort något annorlunda? Det är ett rätt ungdomligt program och ingen spjutspets varken sett till journalistik eller innehåll. Vi tyckte nog inte riktigt att det var så provocerande som många uppfattade det"

Sydsvenskan

"I en stort uppslagen debattartikel i AB den 9 november gick nio svenska debattörer och intellektuella, varav sju med rötter i Mellanöstern, till storms mot TV-programmet Halal-TV, vilket de – helt riktigt – betecknade som ”en skymf mot det sekulära samhället.”"

Det var inte bara en skymf. Det var ett öppet försök att beskriva en ideologi i klass med nazismen, som fredlig och kärleksfull. Försöket var en PK-insats som i realiteten är rena femte-kolonn-aktiviteten.

Vi har gjort oss av med den gamla kristendomens tunga ok över samhället.

Nu försöker PK-dårarna på SvT och SR-1 med tricket att smyga in en ideologi som är värre än nazism och kommunism tillsammans.

"För att illustrera vad de menar kan man göra en religiös ”rockad” och placera en Åke Green, eller en Ulf Ekman, i rutan med stort kors på bröstet."

"Halal-TV skulle, med de starka reaktioner som programmet väckt, kunna leda till startskottet för en svensk kommission, som då också skulle kunna ta sig an frågan om de religiösa friskolornas vara eller icke vara.
”Sabunikommissionen”, kanske."

Kanske var ordet sa Bill
Knappast var rätta ordet sa Bull

Mera SvD

"SVT:s förhoppning är att måndagens debatt, tvärtemot vad Dilsa Demirbag-Sten förväntar sig, ska komma ett steg längre från den diskussion som förts under hösten. Tanken är att bredda samtalet till att handla om vilken bild medierna ger av muslimer och vilken plats religionen har i det offentliga rummet."

SvT-fjantarna har inte en susning om vad de håller på att åstadkomma.

De håller på att bereda vägen för en ideologi som bygger på tvång och förtryck.

"–Vad är en muslim, vad är en troende och vad är en sekulariserad? Vem är muslim och vem får representera islam? Den debatten har inte riktigt kommit upp till ytan, vilket vi hoppas att den kan göra nu, säger Kristina Lindström, programchef på SVT."

Så länge PK-banditerna mörkar islams verkliga innehåll, kommer det inte att bli en debatt om vad islam betyder för samhället.

Joakim Sandberg skrev till mig 2008-11-26 13:11:

"Hej Germund

Vad programmet visar är att man kan vara muslim på många olika sätt, liksom det finns en hel del olika varianter av kristendom, judendom osv. Alla har ju rätt till sin personliga tro. Än så länge är det en mänsklig rättighet.

*Joakim Sandberg* Allmänteve-chef Umeå 09175054 - 0705791177
joakim.sandberg@svt.se www.svt.se"

Mitt svar:

"Hej Joakim,

Det var bra att ditt svar kom sent så att jag hann se tre av dina halal-program: Jag är edsvuren motståndare till religiös fundamentalism i alla former och det du har åstadkommit är ren och oförfalskad PR för just religlös fundamentalism.

De programledare som du har engagerat, har på ett övertydligt sätt visat upp de mörka sidorna av islam och även om tittarsiffrorna har varit usla, är det åtskilliga som har börjat känna djup och befogad skepsis till den ideologi som är en kombination av politik och religion: Islam praktiserat fullt ut är en raffinerad form av tankekontroll som styr individens hela liv.

Hade programmet haft kristna förtecken skulle programledarnas motsvarighet ha kunnat vara Kristi Brud, Ulf Ekman och Åke Green.

Tack Joakim!

Du har gjort en god gärning anser jag som strävar efter ett sekulärt samhälle reglerat av de mänskliga rättigheterna.

Du har lyckats visa vad islam handlar om och det är en mycket mörk bild.

Med vänlig hälsning
Germund Andersson


Till sist - det civiliserade samhällets nyckelord

måndag, december 22, 2008

Dan före dan före dan


Nu är det väldigt nära årets höjdpunkt. Vi går mot ljusare dagar. På onsdag kommer tomten och You Tube bjuder på en hälsning från honom.

I morgon ska Sofia och jag fixa Julgodis. Rapport följer.

lördag, december 20, 2008

Jul 2008

▲Klicka för större bild▼

Årets Julafton närmar sig obevekligt. Julklappshandeln har strulat och i dag ska det fixas. Råvarorna till julgodiskoket ska inhandlas. På tisdag blir det varmt i köket när Sofia, Jonny och jag tryggar julens energiintag. Det blir uppföljning på det äventyret.

Många julkort blev det även i år och naturligtvis skickar jag Grönköpings julhälsning vidare till den som läser bloggen.

Pressens julgodistips
Tasteline

Germunds recept

Tips: När du kokar kola är det temperaturen som är viktig, inte hur länge det kokar. Investera i en sockertermometer och sluta koka kolan när den visar 120 grader.

Chokladtryffel med kaffesmak

Tillagningstid: 21-50 min

150 g mörk blockchoklad - 0,75 dl vispgrädde - 1 msk smör - 1 tsk snabbkaffe kakao

1. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Låt grädde och smör precis koka ihop.

Blanda kaffepulvret med gräddsmeten. Blanda gräddsmet och choklad under kraftig vispning. Låt tryffeln svalna.
2. När tryffeln är lagom mjuk, spritsa ner den i små pappers- eller metallformar. Pudra slutligen över kakaopulvret.

Chokladfudge

Tillagningstid: >50 min

4 dl socker - 2 dl vispgrädde - 100 g margarin - 25 st marshmallows - 2 tsk pulverkaffe 200 g mörk blockchoklad

1. Blanda socker, margarin, grädde och marschmallows som klippts itu, i en kastrull eller stekpanna.

2. Koka under omrörning tills alla marschmallows smält. Det tar omkring 10 minuter.
3. Blanda ner kaffepulvret och blockchokladen som brutits i mindre bitar. Låt chokladen smälta.
4. Slå smeten i en oljad liten långpanna ca 35 x 23 cm.
5. Låt stelna i kylen över natten. Skär konfekten i bitar.

Farmors gräddkola
Tillagningstid: >50 min

3 dl vispgrädde - 3 dl socker - 1,5 dl sirap, ljus - 50 g smör - 1,5 msk vaniljsocker

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta på spisen, ca 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:

Kulprov: Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.
2. Häll upp kolan i en väloljad form. Låt svalna.
3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Förvara kolan svalt.

Morfars chokladkola

3 dl vispgrädde - 0,5 l strösocker - 1 dl farinsocker - 1 dl ljus sirap - 1 dl kakao - 1 msk smör

1. Blanda grädde, socker, farin, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta i ung. 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:

2. Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig. Blanda i smöret så snart kolan är färdigkokt, och häll upp den i en väloljad form. Låt svalna.
3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper.

Annas lättare gjutjärnspannekola

3 dl vaniljvisp, 12% - 3 dl socker - 1 dl sirap - 3 msk kakao

1. Lägg bakplåtspapper i en form eller ställ upp knäckformar på ett fat. Pensla eventuellt papperet med lite flytande margarin.

2. Rör i hop vaniljvisp 12%, socker, sirap och kakao i en gryta av gjutjärn.
3. Koka upp och använd en hushållstermometer. Koka under lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten håller kulprovet. Men det kan ta längre tid än så om grytan är liten.
5. Häll kolasmeten i knäckformarna eller på smörpapper. Klipp bitar eller ta ut figurer med små formar från den halvt svalnade smeten och slå in dem i smörpappersbitar. Dekorera gärna med ett litet klistermärke.

Mormors knäck - godis
Tillagningstid: >50 min

2 dlvispgrädde - 2 dl ljus sirap - 2 dl strösocker - 2 msk smör -0,8 dl sötmandel

1. Plocka fram en tjockbottnad gryta och sätt den på spisen.

2. Häll i alla ingredienser utom mandeln. Låt koka på ganska hög, jämn värme. Smeten skall bubbel-koka.
3. Rör inte alltför ofta. Rör bara då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
4. Nu kommer sanningens ögonblick, då du skall prova om knäcken är färdig, det vill säga lagom hård. Gör kulprovet.
Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig.
Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om vattenprovet.
5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. (Vill man vara lite lyxigare använder man hasselnötter eller valnötter*).
6. Sänk värmen på spisen till låg temperatur.
7. Ta nu fram den bricka eller bakplåt där du i förväg radat upp knäckformarna.
8. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men det gäller att handla snabbt eftersom knäcken stelnar väldigt fort.

Knäckformarna välter lätt. Använd dubbla formar så blir det stadigare.

Uppdatering 18/10-09
Chokladtryffel

fredag, december 19, 2008

Bekämpa sjörövare i Somalia med vattenUppdatering 14/5

"Vattenkanoner som når 90 meter kan bli ett vapen mot sjöpiraterna utanför Somalias kust. En särskild modell fyller ett piratskepp med 5 ton vatten i minuten."

Företaget Unifire tillverkar vattenkanoner som kan få piraterna att ta sig vatten över huvudet. Mera här

"Unifire Force kallas modellen som med 12 bars tryck sprutar 5000 liter vatten i minuten i en stråle som når 90 meter."

Bilder

"Tillverkaren framhåller att systemet är lättanvänt och ett vapen som skyddar utan att vara dödligt. Rätt riktat ska det dock kunna försätta pirater i en snabb liten båt ur stridbart skick, och vattenfylla båten på kort tid så att den blir omanövrerbar"

Hjälper det inte med en rejäl kalldusch för att kyla ned sjörövarna, kanske lite bullerstörning kan få dem att dra öronen åt sig.

En utväg kanske är klusterbomber fyllda med kinesiska smällare.

Sista chansen blir att skicka dit Carl Bildt. Han kan snacka omkull hela rövargänget.

En liten historia i slutet av detta drygt två år gamla inlägg

Tidigare i bloggen om piraterna här - här - här och här

onsdag, december 17, 2008

Finanskris - bilförsäljning och racing


Finanskrisen fördjupas och jag hoppas att eländet kan sätta så djupa spår i vårt medvetande så att livsstilen förändras på lång sikt, men på kort sikt blir det bara värre.

Klicka på bilannonsen från dagens EP, titta på priserna och tänk efter!

Förstärks krisen ytterligare, kommer de stora osäljbara bensinslukande bilarna att prissättas så att de blir ett finansiellt alternativ för den som egentligen hade tänkt köpa en liten miljöbil.

Det står tusentals av dessa otidsenliga bilar i lager och de måste säljas om inte bilbolagen ska gå i konkurs, och även om så sker, kommer bilarna ut på vägarna efter att konkursförvaltarna har realiserat dem.

Bensinpriserna kommer att stiga kraftigt snart. Försäkringsbolagen kommer att höja premierna för ett utrotningshotat fordonssortiment.

De som köper landsvägskryssarna billigt, kommer att drabbas av stora driftskostnader och fångas igen av finanskrisens kniptång.

Finansoron hämmar motorsportens utveckling och många kräver att den ska begränsas. Så blir det på sikt, men redan gjorda investeringar måste förvaltas förståndigt så att onödig kapitalförstöring undviks.

Därför kommer racerbilarna att fortsätta underhålla mig och alla andra motorentusiaster tills dess att stopp för nyinvesteringar helt naturligt fasar ut verksamheten.

"Honda har lämnat formel 1. Suzuki och Subaru hoppar av rally-VM Finanskrisen slår hårt mot motorsporten. Samtidigt görs en unik och tidsenlig satsning i STCC – med miljö i tankarna."

Arrangörerna av STCC har gjort en klok omvärldsanalys som förlänger deras verksamhet, men biltillverkarna kommer inte att hänga med längre än vad som är konrakterat.

"Satsningen är unik. Bilarna ska köras på biogas. Det är första gången någonsin det förnybara bränslet används ett helt mästerskap. Utsläppen är ungefär en tredjedel jämfört med bensin. Eon vill med STCC-intåget naturligtvis visa på potentialen i biogas, som företaget planerar att introducera på bred front."

Somalia - en fristat för piraterKlicka på kartan så blir den tydligare

Tisdagen 17 december tog säkerhetsrådet i FN ett historiskt beslut att sanktionera militära aktioner mot privata entreprenörer i Somalia.

Piratverksamheten har eskalerat till nivåer som allvarligt påverkar sjöfartens ekonomi.

Om sjövägen runt Afrikas Horn och genom Suezkanalen, förblir så osäker som nu, måste redarna besluta att fartygen ska runda södra Afrika i stället vilket ökar fraktkostnaderna på ett oacceptabelt sätt.

"FN:s säkerhetsråd ger klartecken för att jaga somaliska pirater både inne på somalisk mark och till sjöss. Beslutet i säkerhetsrådet på tisdagen var enhälligt."

Alternativet är att förhandla med sjörövarna om en sorts tullavgift mot att fartygen får passera ostörda.

Tung beväpning på fraktfartygen skulle kanske avskräcka banditerna, men då skulle försäkringsbolagen dra öronen åt sig.

Kapningen av Sirius Star var droppen som fick bägaren att rinna över. Ägarintressen från Saudiarabien underlättade debatten eftersom muslimska stater annars konsekvent obstruerar när ingripanden i den muslimska sfären debatteras.

Ett problem med hanteringen av sjörövarna utanför Somalia, har varit logisk felsyn. Fenomenet har betraktats som onormalt, medan det egentligen är en helt logisk utveckling efter att enorma fiskefartyg har bottentrålat och tömt havet på fisk så att Somalias fiskare har blivit arbetslösa.

Olika klaner i Somalia har sålt rätten att dumpa farligt avfall utanför Somalias långa kust, vilket ytterligare har saboterat fiskerinäringen.

Fiskarna hade gott om båtar som fick bli sjörövarskepp och nu lever många människor i området runt Haradhere på de inkomster som sjöröveriet inbringar. Haradhere ligger i Mudug-provinsen 40 mil nordost om huvudstaden Mogadishu.

Därför måste piraterna stoppas bakvägen inifrån land.

För två år sedan rapporterades från Somaliland att islamisterna hade utrotat piratverksamheten. När islamisterna drevs bort av etiopiska styrkor, kom piraterna omedelbart tillbaka. Karta Somaliland som är en självstyrande del av norra Somalia.

FOI om problemet

Europaparlamentet har debatterat problemet.
"EU lanserade operationen Atalanta den 8 december. Operationen ska pågå under tolv månader för att med ungefär 1 200 man, upp till sex fregatter och tre patrullflygplan förhindra piratattacker i Adenviken där ungefär 16-20 000 fartyg passerar varje år.

För närvarande bidrar Storbritannien, Frankrike och Grekland. Tyskland, Italien, Spanien, Nederländerna och Belgien förväntas också att delta i ett senare skede. Även svenskt deltagande har diskuterats."

"Kaczmarek tar upp laglösheten i Somalia:
- I Somalia finns ingen kontrollmakt. Piraterna är inte rädda för någon. De skulle kunna stoppas på land av lokala, regionala eller nationella myndigheter. Men de existerar inte."

Tidigare om piraterna här. Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger först.

tisdag, december 16, 2008

ICA och kundstatistik

Stig på ICA får gärna föra statistik över mina inköp, men varför i helsicke får jag aldrig erbjudanden om Guinness - Murphys och Pilsner Urquell?

Jag är deras bästa kund på området.

Klicka på rubriken om du vill se filmerna om ICA-Stig

Jag skickade blogglänken till ICA Kundtjänst och fick detta svar:

 Hej Germund!

Tack för att du har hört av dig till oss. Det finns vissa varor som man inte kan ha som personliga erbjudanden. Exempel på det är öl och tobak. Vi hoppas att du uppskattar "Mina varor" ändå.

Har du fler frågor eller synpunkter är du välkommen att höra av dig till oss igen. Vi hjälper gärna till!

God jul önskar
ICA Kundkontakt
Xxxxx Xxxxx

Tel ICA Kundkontakt 020 - 83 33 33
Fax ICA Kundkontakt 020 - 83 33 30
E-post ICA Kundkontakt kundkontakt@ICA.se
Webbplats ICA www.ICA.se

Jordbävningen i Skåne


Google är fantastiskt! Jag har för lite att göra och när jag hörde att det hade varit jordbävning i Skåne, drog jag i startsnöret på Google. Efter en stunds sökande hamnade jag här. Sedan pekade kompassnålen häråt. Därfrån ledde spåret hit. Efter lite spretigt letande på relaterade bloggar, hittade jag en skröna om att Fyledalen är en plats som inger obehag för vissa personer.

Kartbild

Fakta:
"Den ytnära berggrunden består till största delen av sedimentära bergarter. Prekambrisk berggrund (urberg) förekommer i huvudsak på Linderödsåsen, i den nordöstra delen av kartområdet. Inom övriga delar är urberget överlagrat av mer eller mindre mäktig, sedimentär berggrund. Kartområdet ligger inom en regional sydostligt till nordvästligt strykande tektonisk zon, Tornquistzonen, som sträcker sig från södra Polen till Nordsjön. Zonen har varit aktiv under fl era olika perioder, vilket lett till ett komplext mönster av förkastningar, sprickor och andra strukturer."

"Den geologiska kartbilden domineras av nordvästligt orienterade förkastningar och strukturer. En av de större förkastningarna är Fyledalens förkastningszon som skiljer mesozoisk berggrund i Vombsänkan från paleozoisk i Colonusskiffertråget. Diagonalt över Ringsjöarna och mot sydost löper Kullen–Ringsjön–Andrarums förkastningszon som utgör Tornquistzonens och Colonusskiffertrågets nordöstra avgränsning."
Massmediernas rapportering: (i en del av länkarna finns fin grafik som sidolänkar)
SvD
Sydsvenskan
Skånskan
JP
Politiken
Dagens Eko
SvT

Mera fakta:
SGU om jordbävningar
Uppsala Universitet om seismiska vågor
Nomenklatur
SGU om tornquistzonen och skalvet
Geologi för skolan

måndag, december 15, 2008

You TubeHär kommer några favoriter igen. Klicka på rubriken och sök egna.

Den här lärde jag mig snabbt utantill och plågade mina barn med varje gång jag lagade mat. - Alpens ros ger dem ännu ruggiga rysningar.

Varm korv boogie sjunger barnen som kampsång på Robinsonskolan där lilla Anna går.

En vacker version av Air

Trumpeto consert av Haydn

Adagio av Tomaso Albinoni

Just a closer walk with Thee

Cecilia Lind


Glimmande nymf


Amazing grace

O store Gud

fredag, december 12, 2008

Vojakkala Dagen D för dom

Det här blogginlägget skrevs 12 december 2008. Sedan dess har en del hänt och uppdateringar till 17/3 - 2009 finns längst ned.

Nu börjar jag på ett nytt inlägg med färska uppdateringar.

Svenska Dagbladet 2/4 om dagens dom i Hovrätten.

Personerna
Pressmeddelandet
Norrländska Socialdemokraten 2/4
"Den 39-åring som under rättegången överraskande erkände yxöverfallet på Esa Rano i maj 2008 dömdes till åtta års fängelse för mordförsök.
Den ene av hans två bröder, 32-åringen och den 74-årige fadern dömdes till sex års fängelse för medverkan till mordförsök. Den 38-årige brodern frikändes helt.
Åtalade för skyddande av brottsling var två systrar, 41 och 40 år gamla. De dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.
En 67-årig bekant till familjen var också åtalad för skyddande av brottsling. Han dömdes också till sex månaders fängelse."
Norrbottenskuriren 2/4
Debatt Flashback 2/4
Aftonbladet 2/4
"Ossian Tornberg som är byålderman i byn är mycket nöjd med hovrättens dom."
I dag (12/12-2008) ska alltså fallet Vojakkala-fejden avgöras i tingsrätten.

SvD-artikeln är en utmärkt sammanfattning av vad som utspelats i den lilla haparandabyn de senaste 20 åren.

En milt sagt spretig debatt om grannfejden har förts på Flashback och efter 90% tramsrensning, finns där rätt mycket konkret information från folk på bygden.

Tidigare i bloggen om Vojakkala här och här

Uppdatering SvD 17.00


"Den 47-årige mannen har bestående men efter yxattacken i maj och känner sig ständigt hotad.
I dag dömde Haparanda tingsrätt två av sönerna i grannfamiljen till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Rätten slår fast att sammanlagt sex släktingar varit inblandade i dådet."

"Den 73-årige pappan och och hans tre söner, 32, 37 och 39 år gamla, åtalades för försök till mord, alternativt medhjälp till försök till mord. Två systrar åtalades för skyddande av brottsling, vilket även gäller en 67-årig vän till familjen. Samtliga har nekat till inblandning i dådet"

Uppdatering SR 17.00

"Samtliga tre bröder som stått åtalade för misshandeln i byn Vojakkala dömdes på fredagen för medhjälp till försök till mord. Två bröder dömdes till sex års fängelse. Den tredje ska först gå genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan straffet fastställs. Redan nu står det dock klart att minst en av de dömda kommer att överklaga domen."

"Samtliga som var åtalade för inblandning i misshandeln i byn Vojakkala i år dömdes på fredagen av Haparanda tingsrätt. Tre bröder dömdes för medhjälp till försök för mord. Två av dom till sex års fängelse, medan den tredje först ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan straffet fastställs.De båda söner som fick de längsta straffen ska tillsammans betala drygt 230 000 kronor i skadestånd till offret, en 47-årig man.Pappan till bröderna dömdes till fängelse i sex månader för skyddande av brottsling. De övriga tre som stått åtalade för skyddande av brottsling, två döttrar och en vän till familjen, dömdes till fängelse i mellan sex och åtta månader.Rättens ordförande är av skiljaktig mening och menar att ingen av de åtalade skulle dömas. Han menar att det saknas övertygande bevisning. Samtidigt håller han med de övriga ledamöterna om att det inte är möjligt att någon annan än de nu dömda som gjort brottet och att deras försök att skaffa alibin styrker åtalet. Rättens ordförande anser också att att beviskravet när det gäller brott av detta allvarliga slag bör ställas högt och att kollektivt ansvar för brott kommer inte i fråga. Därför borde åtalen mot alla ogillas. Nu hade majoriteteten i rätten en annan uppfattning. Att de åtalade var skyldiga. I samband med förhandlingen i Haparanda tingsrätt ansåg åklagare Agneta Karlsson att dådet var noga planerat, men det håller rätten inte med och skriver i domen:”Den närmast panikartade flykten från gården och de närmast improviserade försöken att ordna alibin tyder på att gärningen inte planerats.”Men tingsrätten anser alltså att det är styrkt att det är de åtalade männen som utfört misshandeln. Rätten anser dock inte att pappan haft en så delaktig roll som åklagaren anser. Det innebär också att de som var åtalade för skyddande av brottsling också dömdes. Redan nu står det klart att en av de två män som dömts till sex års fängelse för försök till medhjälp till mord på en man i Vojakkala kommer att överklaga domen från Haparanda tingsrätt."

Familjen Grönfors
NSD om domen
Uppdatering 6/3-09
Uppdatering 9/3 Sveriges Radio
Uppdatering 9/3 NSD
Sven-Erik Alhem om fallet
Kort sammanfattning
NSD-artiklar hittills
Uppdatering 12/3 Sveriges Radio
Uppdatering 12/3 NSD
Uppdatering 13/3 Norrbottenskuriren
Uppdatering 17/3 Norrbottenskuriren
Uppdatering 17/3 NSD
Uppdatering-2 17/3 NSD