söndag, augusti 31, 2008

Orkanen Gustav


Orkanen Gustav närmar sig New Orleans och i morgon når den en evakuerad stad.

Uppdatering 2/9
Skadorna blev katastrofala även om just New Orleans drabbades mindre än befarat.

Uppdatering nummer två 2/9
Nya orkaner på väg. Stormsäsongen har inletts.

Uppdatering nummer tre 2/9
Ju varmare hav, desto kraftigare stormvindar.

Jag vet inte vilket som är den helt korrekta översättningen av hurricane. Ska det vara orkan, tromb, virvelvind eller cyklon? Jag föredrar orkan.

Här kan ni följa utvecklingen av Gustav.
Här och här är mera direktinformation.

Här finns äldre inlägg om orkaner. Rulla ned förbi detta om det ligger överst.

Ekonyheterna om Gustav.

Så här formas en orkan

Klicka på rubriken och läs mera om orkaner.

När orkanen Katrina drabbade New Orleans, blev förödelsen enorm och lidandet obegripligt. Den här gången är människorna förvarnade eftersom det planerade skyddet mot havsvågorna aldrig blev verklighet. Så här drabbade Katrina New Orleans.

I morgon eftermiddag får vi veta vilka skador Gustav åstadkommer.

Bilder från New Orleans för tre år sedan.

lördag, augusti 30, 2008

NyhetssvepetOnda och goda bakterier
Kampen mellan dem

Tunnan och jag

Den femte dagen med DN, kan jag konstatera att nyheterna fortfarande omges av en förfärande mängd onödigt papper samt att samma nyheter finns i EP. En intressant atikel i EP drog speciellt till sig mitt intresse denna underbart vackra sensommarmorgon. Det handlar om fettätande bakterier. Det är inget nytt. Metoden har testats vid oljespill i havsvatten. Det experimentet avbröts sedan riskerna hade analyserats. De aktuella bakterierna förökas med en väldig fart och om oljan med bakterier når land där det finns en oljeterminal, kan resultatet bli en värdelös oljereservoar. Jag vet inte om Enköpings Vatten- och avloppsverks ansvariga har kalkylerat med vad som händer när fettet i rörsystemet minskar och bakteriemängden ökar, men jag ska fråga dem och återkomma med besked.

Problemet med fett i avloppsledningarna är på väg att lösas. Sedan i februari har reningsverket testat bakterier som fett-ätare. – Det verkar fungera. Vi har fått bort fettlagren i pumpstationerna, säger VA-ingenjören Carl-Rune Pettersson."
Självdör bakterierna då, eller söker de sig till andra objekt?

"Det är en speciell bakterie, som äter fett och annat organiskt material som finns i rörledningsnätet, förklarar Åsa Jakobsson på företaget NCH, Certified, som säljer den allt mer efterfrågade produkten."

Jag ska naturligtvis också fråga leverantören hur de har tänkt sig utvecklingen när fettet tar slut. Uppdatering 5/9

Tidaholmsanstaltens interner får ingen surströmming eftersom den jästa fisken utgör ett säkerhetshot enligt SvD
"VO Tidaholm gör bedömningen att avslå innehav av surströmmingsburk då denna matprodukt ej kan anses som förenlig med anstaltens skyldighet att upprätthålla ordning och säkerhet"
Det där kunde ha varit en nyhet från Grönköpings Veckoblad minsann och den fanns också i EP.

I Miljöaktuellt finns en skrämmande rapport om havsisavsmältningen i Arktis.
"Satellitbilderna från nationella snö- och isdatacentret vid Colorado-universitetet i Boulder visar att isen krympt med 40 procent av sin storlek under sommaren, med två miljoner kvadratkilometer, en yta fem gånger större än Sverige. Så mycket har Arktis isar aldrig smält undan tidigare."
Oavsett om den globala uppvärmningen är orsakad av oss människor eller av naturens egna växelspel, så är det en oroande nyhet för våra efterkommande.

I Ny Teknik ser jag att Tunnan fyller 60 år.

J29 - Flygande tunnan, är det vackraste stridsflygplan som har konstruerats. När jag gjorde min militärtjänst 1963 på F15 i Söderhamn, hade Tunnan ersatts av A32 Lansen, men flottiljen besöktes ibland av en Tunna som en av flygstabens höjdare vägrade att skiljas från.

De flesta jetmotorer startar med ett öronbedövande brak, men inte Tunnans. Den motorn smyger igång med ett pipande.


Klicka på bilderna så blir de tydligare. Figuren i Tunnan är jag på F15s skrotgård.

Läs hela artikeln i Ny Teknik, den är mycket bra. Jag saknar Tunnan.

Slutligen i detta nyhetssvep får orkanen Gustav, New Orlenasborna att känna berättigad oro.

I min bloggvärld toppar Sektinfo som har järnkoll på sekter i allmänhet och den i Gränsta _ Knutby i synnerhet. Det har inte hörts ett pip från dödskullen på länge nu. Har Bert och journalisterna tröttnat på den mediefjäskande Kristi Brud?

Bloggen Muslimska Friskolan har också järnkoll på sekteristisk ideologi. Allt fiffel bland de muslimska friskolorna avslöjas obarmhärtigt här.

Slutligen rekommenderar jag
Merith Wagers blogg. Hon bevakar allt tokigt som myndigheterna ställer till med. Klicka på rubriken och hälsa på i Grönköping.

fredag, augusti 29, 2008

Dagens Nyheter och EnköpingspostenDet kom ett erbjudande om 30 dagars DN-provprenumeration för utvärdering och i dag är det fjärde dagen som jag får DN gratis.

I dag dunsade det ned 515 gram DN och 82 gram EP i min brevlåda. Klicka på bilden så blir den tydligare.

DN får inte presstöd eftersom det är den största dagstidningen. De får sina intäkter från annonser i stället - cirka 400 gram annonser!


För sex år sedan sade jag upp min DN-prenumeration som tecknades drygt 30 år tidigare.

Då var jag hjärtligt trött på den alltmer politiskt korrekta journalistiken och DN-debatts urval.

I dag tog jag mig tid till att göra en noggrann jämförelse mellan DN och EP. Den jämförelsen visade att alla viktiga nyheter i DN, också fanns i EP.

Det innebär att 82 gram av DN var den information jag vill ha. Resten 433 gram var trams och reklam. Ändå är DN dyrare än EP.

Fortfarande är DN-journalistiken politiskt korrekt och ryggkrökt.

Jag kommer att ta emot resterande 26 DN för att kunna göra den utvärdering som DN vill ha, men att döma av de fyra första numren, blir det ett lågt betyg.

Förr fanns åtminstone Jan Romares finurliga strippar, serien Ernie och Nisse Larsson i Namn & Nytt. Nu finns det ingen kvalitet alls längre.

Jag öppnar varje dag dn.se men enbart för Ernie. Resten är samma smörja som i pappersutgåvan.

Däremot ger mig svd.se en del information som EP saknar.

fredag, augusti 22, 2008

Prisma Teknik och Guds hand

Åh -Store Gud!

Veckans stolligaste nyhet är den om Prisma Teknik vars vd hävdar att handen på övergångsställenas tryckknappslådor, är en religiös symbol. I så fall är handen som du ser när du sätter markören över detta textstyckes tre första ord, - också en religiös symbol och det tror jag inte att Bill Gates håller med om.
"När SvD.se ringer upp Jan Lund på Prisma teknik vidhåller han dock att handsymbolen syftar på Gud."
Den mannen behöver en hjälpande hand. Mera om tokigheterna här.
"Men enligt företagets vd Jan Lund så har handen som syns peka upp mot knappen på apparaten en minst sagt okänd betydelse: ”den enda väg som leder till himlen går genom Gud och Jesus”."
Hoppas att gubben med lådan inte trixar med lådornas innehåll så att trafikanternas himlafärd påskyndas i onödan.

Halleluja!
Uppdatering 22/12-2010: Tidningen Dagen lurades också av tramsandet. Jag rekommenderar Cyrillus att peka på de blå bokstäverna i raden ovanför och kommentera samma hand som då framträder. Skriv om den också!
Videosnutt från Prisma Teknik
-

Nyhetssvep med bloggkoll


De olympiska spelen pågår och mitt intresse är absolut noll. Google däremot fascinerar mig. I dag var det någon som skrev in orden "togs kort" och resultatet ser du om du klickar på bilden.

Vilka är nu de viktigaste nyheterna för dagen? Om vi räknar bort idrott, krig och olyckor så blir resultatet magert, men...

Maudligan vill inte att FRA ska spana på svenskar. Hon menar alltså att om svenska medborgare utomlands eller i Sverige deltar i planeringen av terrordåd, ska ska dessa uppgifter raderas eller rent av automatiskt avsökningsspärras.

Man tar sig för pannan!

Jag skulle ju inte skriva om olyckor, men Maud är väl ett gränsfall - ett gränsolycksfall.

Ikea går från klarhet till klarhet!

Nu ska de sälja solenergiomvandlare. Visserligen endast paneler till att börja med, men det kommer säkert att ta upp hemanläggningar med en kombination av solpaneler, solceller och minivindkraftverk.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har bestämt sig för att närgranska all marknadsföring av hälsobefrämjande livsmedel.

Det är bra!

Rör bara inte Verums hälsofil!

Enköpings farligaste vägkorsning är inte en rondellhund. Vi har ingen som föreställer Muhammed.

Korsningen med flest kollisioner, ska äntligen bli rondell.

Försäkringskassan slösar bort våra trygghetsförsäkringspremier på externa konsulter och bygger upp parkinsonkomplex som gör att de inte hinner med sitt huvuduppdrag. Datamupparna de hyr in, skapar system som sänder våra pengar i loopar.

Pundhuvuden!

Från Grönköping kommer inga nyheter. Inga nyheter är goda nyheter.

En kommande nyhet är sannolikt den flodvåg som kommer att orsakas av att Åknesfjället spricker och delar rasar ned i vattnet.

Karin Långström Vinge har hittat gubben med lådan.

Hans kvalitetspolicy:

"Prisma Teknik AB skall i rätt tid leverera felfria produkter som uppfyller kundens behov och förväntningar.

Prisma Teknik AB skall genom kontinuerlig kvalitetsförbättring eftersträva nollfelsprincipen.

Tibro den 20 januari 2006
Jan Lund"

Ja, det är väl inget fel med den hand som han delar med Bill Gates? Sätt markören på en länk så får du se vad som händer.

Visdomsord från Kalle och jag börjar tänka på det som mitt mannavett ofta sysslar med:

Kaltenberg, Guinness, Murphys, Carlsberg Hof, Pilsner Urquell och Caledonian Ale. Nu är visserligen två av dessa stout, men närmaste släktingar är ölsorter.

Kalle har också andra kloka ord att förmedla.

Ingen borde få bli präst utan att ha läst Kalles HBT-Bibel. Där sågas mörkermännens önskedrömmar om att Gud har synpunkter på mellanmänsklig kärlek.
Gud använder de goda
De onda använder Gud
Om du klickar på rubriken, kan du läsa detta och alla andra nyhetssvep.

onsdag, augusti 20, 2008

Klimathotet och den globala uppvärmningenSläng dig i väggen Elisabet Höglund!
Sveriges Radios nyhetsfördjupande program P1-morgon, är åter en enastående bra informationskanal. Detta sedan två bjäbbiga, speedade och aggressiva skjutjärnsjournalister har fått andra arbetsuppgifter. I morse släppte de fram en minidebatt mellan en kunnig, seriös veteskapsman och en okunnig journalist med fyra skatbon på huvudet.

Citat Sveriges Radios hemsida.
SVT:s klimatbevakning kritiseras
Sveriges Televions bevakning av klimathotet behandlas både ”vårdslöst och ansvarslöst”. Det påstår den före detta SVT-profilen Elisabet Höglund. Hon menar att SVT:s metereologer bedriver ett klimatkorståg. Samtal mellan Elisabet Höglund och SVT:s meterolog är Pär Holmgren.
 SVT- medarbetare om klimatbevakning
Klicka på länken och lyssna.

Elisabet Höglund ger ett fullständigt hysteriskt intryck både i ljud och bild och svamlet hon stammade fram i dag, var inget undantag. Jag hoppas innerligt att hon fasas ut från all seriös nyhetsbevakning.

Samma vackra sensommarmorgon fick vi i Vetenskapsradion höra om Lake Inja, en glaciärsjö som växer med 74 meter per år på grund av den globala uppvärmningen. Bilder och artiklar om Lake Inja här.

Citat:

"Störtfloder
På lång sikt innebär det vattenbrist för en tredjedel av världens befolkning. På kort ökar riskerna för störtfloder. Vid många glaciärer bildas sjöar mellan glaciärfronten och den moränvall den lämnar efter sig.
En av de snabbast växande är Imjasjön. Satellitbilder från 1962 visar fyra små dammar – men nu är det en sammanhängande sjö som vuxit till med 74 meter om året."

Klicka på rubriken och läs mera om den globala uppvärmningen.

Vetandets värld:

"
Smältande glaciärer

Himalayas glaciärer smälter i snabb takt. Den nepalesiske geologen Samjwal Ratna Bajracharia har studerat satellitbilder som visar att glaciärfronten drar sig tillbaka upp till 60-70 meter per år.
I Vetandets värld onsdag 20 augusti berättar Samjwal Ratna Bajracharia att framför många glaciärer växer det till sjöar i motsvarande storlek. Bara i Nepal finns ett tjogotal så kallade GLOF-sjöar. De innehåller enorma mängder vatten som hotar att dränka bergsbyarna nedströms om moränvallarna brister.
– På lång sikt är de minskande glaciärerna också ett hot mot vattenförsörjningen för en tredjedel av världens befolkning, säger svensken Mats Eriksson. Han arbetar för ICIMOD – en samarbetsorganisation mellan åtta länder som arbetar med forskning och fattigdomsbekämpning i Himalayas bergstrakter."

Här kan du lyssna till sändningen.


Uppdatering 21/8

Vedeldningens konsekvenser


torsdag, augusti 14, 2008

Trevliga och otrevliga småkryp

Klicka på bilderna så blir de tydligare. Om det inte räcker med ett klick så krävs det dubbelklick på grund av tillfälligt funktionsfel.Klicka på rubriken och läs om våra småkryp.

Jag tycker om att fota småkryp och hittade de här bilderna när jag letade andra bilder i dag.

Det var massor med humlor på solrosorna i dag, men regnet gjorde kontrasten svag så bilderna kasserades. I stället letade jag fram den översta bilden ur arkivet. När jag försiktigt klappade en av de största humlorna på ryggen, lyfte den ett ben från vänster sida och ett från höger sida och sparkade på mitt finger.

Besök Humlans hemsida.

Nästa bild visar en vanlig husfluga. sedan följer en spyfluga som käkar lax och under spyflugan en riktigt ilsken geting. Under den är en av alla flugor som försöker lura fåglarna att den är en geting.

Sedan följer en jättestor spindel och på den sista bilden ser du vad spindeln är på jakt efter. Spindeln i övre vänstra hörnet är en ordinär husspindel som blev ett mellanmål för den stora.


onsdag, augusti 13, 2008

Ständigt denne Tännsjö!Torbjörn Tännsjö, denne utilitarismens pajas har slagit till igen. Nu vill han i nyttomaximeringens anda, tillåta dopning inom idrotten. Jag förstår inte hur Ulf Karlsson kunde hålla sig lugn under debatten med clownen Tännsjö. Ulf har sett de tragedier som oftast följer efter dopning. Han vet att dopning alltid leder till fysiska skador efter en till synes lysande idrottslig karriär. Han vet att dopning skapar ojämlikhet inom idrotten eftersom de hederliga idrottarna kämpar mot manipulerade broileratleter. Normala människor riskerar inte medvetet sin hälsa genom att tillföra kroppen farliga kemikalier.
"strängare straff mot dopning. Kontrollerna ökar också och det gör att det kan komma att bli många dopningsfall under OS, tror den svenske chefsläkaren i Peking - Bo Berglund. Reportage av Pontus Mattsson. Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, tycker att man ska släppa dopningen helt fri inom elitidrotten. Han debatterar dopning mot Ulf Karlsson, före detta förbundskapten för svenska friidrottslandslaget."
Lyssna här:  Dopning  Dopningsdebatt

Inom Wada och inom alla länder med ambitioner om hederligt idrottsutövande, arbetar hängivna ledare med sina ungdomar för att goda idrottsprestationer alltid och endast ska vara följden av goda anlag, bra träning och en hälsosam kosthållning. Stollar som Tännsjö, kan riva ned allt det goda som idrottens tjänare har byggt upp efter 90-talets dopningshysteri.

Mera om fåntrattarna som inte förstår riskerna med dopning. De vill fastställa gränsvärden för att reducera skadeeffekterna av dopningsmedlen.

Hur ska de testa fram lämpliga gränsvärden för alla dopningskemikalier och hur ska de variera gränsvärdena med hänsyn till kroppsvikter och andra fysiska variationer? Hur i helsicke ska de kunna fastställa gränsvärden för genetisk manipulation? Det är omöjligt!

Klicka på rubriken och hälsa på hos Riksidrottsförbundets avdelning mot dopning.

tisdag, augusti 12, 2008

Bloggen blir internationell!


I dag gjorde jag en kul iakttagelse. Någon har bemödat sig om att få ett blogginlägg översatt till engelska och anlitat google translate till detta. Resultatet syns här och här.

Det verkar handla om två olika översättningsförsök, men jag ser inte skillnaden.

Upprinnelsen ser ut att vara en sökning på bilden.

Jag hoppas att översättningen inte var viktig för bra var den minsann inte.

Hotet mot grodor

Klicka på bilderna så blir de tydligare

I dag påminner veteskapsradion om det utrotningshot som vilar över grodorna. Lyssna här.
"Håller jorden på att drabbas av massutrotning av djurarter? Det hävdar i alla fall två amerikanska biologer i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Science. Det skulle i så fall vara den sjätte massdöden i livets historia. Förra gången var det dinosaurierna som strök med. Den här gången är det ett annat gammalt djurslag som visar illavarslande tecken."
Nu under hösten får man alltid se upp så att man inte krossar små små grodor under stövlarna när man gör en skogspromenad. Jag kan inte låta bli att ta upp dem och hålla dem i handen en stund. Jag hoppas innerligt att jag inte därmed ger dem ytterligare några skadliga mikroorganismer som bidrar till utrotningshotet.
"Världens groddjur ligger illa till. Mer än 1800 arter av grodor, paddor och salamandrar är utrotningshotade. Groddjuren har överlevt massdöd fyra gånger, men nu tar sjukdomar som den dödliga parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatitis kål på dem."
Tidigare i bloggen om hotet mot grodorna.

söndag, augusti 10, 2008

Katter behövs de?


Gubben på bilden hittar du längre ned på den vänstra sidan. Klicka där och njut av dagen Lindström. Eftersom bilderna ändras ofta, beskriver jag dagens.

Liten katt sitter på staket och beskådar det grönsaksland som snart ska besudlas med stinkande kattavföring.

Arg grönsakslandägare siktar på liten katt med stor bazooka.

Så där skulle jag också vilja ta hand om områdets frispringarde kattkräk. En av dem satt i min fina Baden-Badenfåtölj varje morgon under förra sommaren. Den försvann några dagar när jag kastade min stora nyckelknippa på den en dag.

I fåtöljen luktade det kattpiss eftersom de små kräken markerar revir med denna obehagliga metod.

När jag skrämde katten, avlägsnade den sig värdigt och hoppade elegant över min grind.

En morgon var jag bra förberedd. Grinden hade försåtminerats och jag hade en hink vatten redo.

Dränkt katt misslyckades med sitt grindhopp eftersom jag hade vidtagit erforderliga åtgärder för att göra flyktvägen svårforcerad.

Sedan dess har altanen varit kattfri, men i jordgubbslandet stinker det ofta och efter en stunds vedervärdigt spårande, återfinns alltid en liten kattdistribuerad stinkbomb.

Klicka på rubriken och se bilder av fula katter.

fredag, augusti 08, 2008

Nyhetssvepet 080808 handlar om vindenergi.


Det är nollåttornas dag i dag.

Nyhetsmedierna är fyllda av mord, våldtäkter och krig, men det får andra skriva om.

Jag börjar med min favoritmorgontidning Enköpingsposten. Där på ledarplats kritiseras vindkraftens utbyggnad som de anser förfular Sverige.

Det är sällan jag protesterar mot ledaren på EP, och nu som förra gången, handlar det om vindkraften.

Hela ledaren skulle kunna vara en satir tagen ur Sveriges bästa tidning (alla kategorier inräknade). Men det är inte en satirtext. Ledarskribenten menar allvar.

Citat:
"Och visst, vindkraften är politiskt gynnad. Men det betyder inte att man bara kan smälla upp saker hur som helst."
Jag slår vad om att ett vindkraftverk är projekterat inom synhåll från ledarredaktörens bostad och att artikeln är ett utslag av särintresse, men det kan han tillåta sig.
"Det svenska landskapet som tidigare präglades av öppna fält, välvårdade markgränser och pietetsfullt arrangerade småstäder håller på att förvandlas till något helt annat."
Där har redaktören alldeles fel! Det svenska landskapet håller på att sakta återställas genom kompetenta landskapsvårdare.
"Sverige blir faktiskt bara fulare. Det är en sanning som förtjänar sitt officiella erkännande, inte minst inom den politiska sfären där mycket gjorts för att driva denna utveckling i fel riktning."
Sverige blir vackrare och vindkraftverken är förskönande inslag i naturen.

I Miljöaktuellt , Ny Teknik och i Sydsvenskan presenteras ett vindkraftprojekt mitt i Malmö stad.

Det är en fantastiskt bra energistrategi att använda städernas hustak till omvandlare av vind- och solenergi. Vindkraftverk monterade på tak som täcks av solceller, är en drömsyn som sakta håller på att bli verklighet.

Jag hoppas få se några vindkraftsnurror också på hustaken i Enköping.

En bra vindkraftblogg och ytterligare några.

Klicka på rubriken och läs tidigare nyhetssvep. Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger överst.

torsdag, augusti 07, 2008

Vindkraftverk och vindkraftbåt

Klicka på bilderna så blir de tydligare. Den övre bilden föreställer den nya E-ship 1 och den undre är en gammal rotorseglare

Tillämpning av Magnuseffekten

En mindre rotorseglare och en propellerseglare
Navigare necesse est, sägs det att Pompeius sade en gång, även om andra hävdar att yttrandet ska tillskrivas Horatius.

Att segla är nödvändigt om man ska transportera vindkraftverk med miljövänliga metoder.

Därför har vindkraftverktillverkaren Enercon beställt ett fraktfartyg som drivs med Flettnerrotorer som komplement till traditionella dieselmotorer. Läs mera om E-Ship 1 här

Flettnerrotorerna utnyttjar Magnuseffekten och är oberoende av vindrikning.

Här presenteras en annan modern motorseglare.

Klicka på rubriken och läs mera om vindkraft.

tisdag, augusti 05, 2008

Enköpings första vindkraftverk


Så är då äntligen Enköpings första Vindkraftverk i produktion.

Klicka på rubriken och läs mera om vindkraft.

Klicka på bilden som jag tog efter mastresningen.

Artikelcitat:

" Resande på riksväg 55 öster om Enköping har fått ett nytt blickfång i form av ett småskaligt vindkraftverk på Kjell Ricklings och hans familjs tomt."

"
Innan han fick bygglov fick 21 grannar yttra sig om det kommande verket, och ingen hade några invändningar, tvärtom var de kommentarer som gavs uppmuntrande."

"- Jag valde en leverantör som själv konstruerat ett vindkraftverk med en generator från Tyskland. Jag tycker att det känns säkrast att ha producenten relativt nära, i det här fallet Hannevind Vindkraft i Kristianstad."

"
Han har gjort en hemsida, Snebyvind, där han berättar om sitt vindkraftverk."
Det är inte så mycket mer att säga om detta. Följ utvecklingen på hemsidan.

Om vindkraften generellt har jag dock mcket att säga.

Trots att vi i Sverige var näst först i Europa, efter Danmark, ligger vi nu nästan sist i utvecklingen av denna fantastiska energiomvandlingsteknik. Knappt en procent av Sveriges eldistribution kommer från vindkraften.

Vattenfall om vindkraft

Energimyndigheten om vindkraft

Svensk Vindkraftförening


Planering för svensk vindkraft

Ny Teknik om vindkraft

Leverantörer av små vindkraftverk.


Glöm aldrig morden i Gränsta - Knutby!


Klicka på rubriken och läs mera om byn Gränsta i uppsalakommundelen Knutby.Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger överst.

En sak är fullständigt klar; Utan den skruvade teologi som skapades av sektledningen, hade det inte blivit två mord och vi hade besparats det kusliga spektakel som utredningen och rättegångarna utvecklades till.

Glöm aldrig Heléne och Alexandra◄ Klicka!

Rigmor Robert har lagt ned mycket energi och känsloengagemang i debatten om vad som egentligen hände här Helge Fossmo blev änkling två gånger.

Här är hennes senaste artikel i Världen i dag.


Världen idag tycks ensam bland media belysa igensopade spår i Knutbyfallet som måste kartläggas: Hur var Knutbyvapnets väg till Sara Svensson hand? Vilka var hennes medhjälpare i brotten? Vad exakt gjorde dessa? Varför kajkade en trupp militärer dag efter dag i Kalmarsund för att hjälpa Uppsalapoliserna att hitta vapnet? Brukar militären göra så omfattande gratisjobb åt poliser? Varför skickades vapnet i Sveriges genom tiderna mest omskrivna brottsfall till nedsmältning så snart det blev administrativt möjligt? Kom vapnet utsprungligen från polisens förråd? Världen idag dokumenterade hur serienumret hade eliminerats.

Sara Svensson namngav redan vid gripandet Farid Lamrani och hans kamrater som medhjälpare vid brott och sa att hon var rädd för dem. Varför höll då polisen undan uppgifter om Lamrani som hon bott hos och som ordnat med vapnet? Senare framkom att han ska ha varit polisinformatör. Och ännu senare läser vi att mannen är avliden. Expressen intervjuade Lamranis klubbkamrater på Söder i Stockholm. De berättade om möten med Sara Svensson före brotten. Varför ställde inte polisen frågor till samma personer?

Det står nu i tidningarna att Sara Svensson får permissioner. Hon är alltså psykiskt stabil och då kommer samvetet i kapp om man bär på hemligheter. Sara Svensson och hennes närstående ska veta att hon aldrig ska kritiseras för att hon inte förmådde säga hela sanningen. Själva symtomen i hennes sjukdom, ”ospecificerad psykisk störning med religiöst färgade övertygelser av psykotisk valör” handlar om personlighetsändring. Sara Svensson hade i Knutby manipulerats till att vilja göra sitt bästa för auktoriteter. Alla förstår att hon var rädd. Hon behöver nu endast meddela sin advokat att hon var rädd i domstolen. Sedan kan rättssystemet rulla på enligt gängse rutin när jurister och poliser följer lagen. Det får bli en ny och rättvis rättegång. Först när hela sanningen är uttalad, kan skyldiga och medskyldiga frigöras från bindningar i det förflutna.

Media rapporterar om misstankar och åtal mot poliser som ägnat sig åt brottsprovokation eller ”bevisprovokation”, som det kallas. Poliser smider då planer ihop med en kriminell informatör för att fånga större bovar. Det är olagligt och leder till att informatörer får hållhakar på polisen. I mitt yrke lyssnar man på människor som reflekterar över det svåra i sina liv. Jag ser hur olösligt det blir att ha hemligheter ihop med ovänner. Vid brottsprovokation måste poliser hålla ”sin” brottsling, informatören, glad och go. Informatören kan annars sätta dit "sin" polis. Antingen genom att avslöja den ”drivande” polisen för ärligare kollegor. Eller avslöja polisen för fienden, för kriminella bossar.

Vi förväntar oss att Sara Svensson och Helge Fossmo ska säga hela sanningen om vad de gjort och upplevt i Knutby. I annat fall står de kvar i tyst maskopi med personer i Knutby. Då finns hållhakar och rädsla. Problemen i Knutby Filadelfia handlar inte om religion utan om att församlingen blev totalitär med egna regler. Ledare kan där förmå medlemmar att bestraffa varandra med tukt och att ljuga för domstol. Systemfelet i totalitära grupper innebär att man blir rädd för ledarna som ger trygghet. Kan man ha tillit för den man är rädd för? Ja och nej. Det går - men då påverkas själva identiteten. Vid gisslandrama, medberoende och familjer där våld förekommer, kan utsatta ty sig till någon de fruktar. I Knutby kan detta systemfel bara lösas när hela sanningen om brotten lagts fram.

Av samma skäl som vi begär att de inblandade i Knutbybrotten ska säga sanningen, ska vi kräva att de som känner till polisers brottsprovokationer lägger fram hela sanningen. I annat fall hamnar myndigheten i maskopi med kriminella. I demokratier delegeras det beskyddande våldet till polisen. Vi beväpnar poliser och ger dem tillgång till närgången information om varje medborgare. Poliser ska då inte dölja olagligheter som de blir rädda ska avslöjas. I så fall drabbas vi av den samhällssjukdom som försvårar ärlighet i totalitära diktaturer och grupper som Knutby Filadelfia: Vi blir rädda för dem som ger trygghet.

Rigmor Robèrt
läkare och psykoterapeut

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2626&Itemid=29

lördag, augusti 02, 2008

Grodans år 2008

Klicka på bilderna så blir de tydligare.
En mycket vacker agilegroda
En galen groda, också den med internationell beundrarkrets.
En sagoprinsessa med en sagogroda


Den internationella sammanslutningen av djurparker har utlyst 2008 som Grodans år. Klicka på rubriken och läs mera om grodor.

Jag studerade under några veckor på 70-talet, noggrant grodornas utveckling från larv till vanlig groda. Det är en fantastisk omvandling när djuret övergår från att vara en vattenlevade vegetarian med gälar, till att bli ett rovdjur med lungor. På det lilla svarta krypet utvecklas först fyra ben och sedan faller stjärten av. Då måste djuret ha luft för att överleva. Sakta tar grodan sin slutliga form och färg fast bara cirka 10 mm lång. Tidigare i bloggen om grodor
Tidigare i bloggen om metamorfos och felande länk.

Uppdatering om hotet mot grodorna

Som det ser ut nu, är det hög tid att uppmärksamma grodornas situation.

Grodan är utrotningshotad och kommer antagligen att försvinna som fritt levande medvarelse på vår hårt ansträngda planet.

Skånes Djurpark uppmärksammar hotet.

Läs mera här och här

Year of the frog

Amphibian Ark

Houston Zoo

New York Zoo

Den internationella organisationen

Ekogrodor

Sportgrodor

Min favoritgroda Turenrinfen

Slutligen grodlår

Det här blev mitt ettusenförsta blogginlägg. I går var det 1000-jubileum

fredag, augusti 01, 2008

Solförmörkelse


I dag skulle det bli partiell solförmörkelse och jag letade förtvivlat efter mina svetsglasögon som man kan titta rakt in i solen med. De var borta. Då gjorde jag en låda efter anvisningarna här - men inte 17 såg jag något. Möjligen var solljuset aningen dämpat klockan 11.42 när det enligt grafiken (som hämtats här) skulle vara som mörkast. Klicka på bilden.

Bra solförmörkelsebilder finns det här.

Wiki om dagens händelse

Wiki om solförmörkelser i allmänhet

Den första solförmörkelse jag kan minnas, var år 1954 och jag var elva år. Vi stod hela familjen med varsin stor bit fönsterglas som pappa hade sotat så att de var helsvarta. När förmörkelsen var total såg man genom glasen, en svart rund figur med en rödgul ring omkring. Ljuset som nådde oss var rödaktigt och svagt.

Dagens solförmörkelse var för min del rätt medioker.