tisdag, september 09, 2008

Rökförbud

Radions P1 sände en rökdebatt i dag. På den sunda sidan fanns Gunilla Bolinder, överläkare och tobaksforskare vid Karolinska universitetssjukhet. På den andra fanns Mattias Svensson, författare och debattör på den liberala tankesmedjan Timbro.

Lyssna här


Mattias hade betalt för att säga det han sade som tobaksindustrins avlönade lakej, men han argumenterade så korkat så att det blev till nytta för motparten.

Han till och med protesterade mot förslaget att förbjuda rökning i en bil med barn i.

Uppdatering: Mattias hävdade i en kommentar här i bloggen, att han inte fick betalt för sin medverkan i debatten. Då ber jag om ursäkt för detta antagande, men i övrigt står jag för det skrivna. Möjligen kan jag tillägga att jag inte ens mot god betalning skulle försvara ett missbruk som direkt fysiskt skadar människor i mitt närområde.

Passiv rökning är oerhört påfrestande för personer med astmabesvär och dessa ökar i antal.

En astmatiker kan inte utan svåra problem besöka en uterestaurang, stå i en busshållplatskö eller vistas på en lekplats. Vad är det förresten för svin som röker på en lekplats?

Det här inlägget tar ingen hänsyn till rökarens skaderisker. Rökarna har ett fritt val och de får ta personliga konsevenser av sitt missbruk. Problemet är att alla människor med astma, också tvingas ta konsekvenserna av rökarnas missbruk. Det är allvarligt och hänsynslöst.

Ett generellt rökförbud borde gälla överallt och alltid när röken ger ickerökare obehag.

Rökofredande bör likställas med våldsofredande i juridisk mening.

De redan fattiga blir fattigare och sjukare av att röka. De drabbas av allvarliga skadeeffekter. Rökning ser ut att vara mera spritt bland outbildade och lågavlönade vilket gör att en kraftsamling krävs nu innan tobaksskadad blir en folksjukdom.

Klicka på rubriken och läs om rökningens effekter.

Inga kommentarer: