torsdag, maj 31, 2007

Solenergi

Direkt omvandling av instrålande solenergi är en energiteknisk dröm. Tyvärr är solcellerna ännu inte tillräckligt effektiva för att bli ett "solklart" alternativ till kärnkraften, men den tiden kommer och den kommer snart.

Under eftermiddagens cykeltur i lätt duggregn, lyssnade jag till Studio Ett i radion och där diskuterade man direktomvandling av solenergi.

Lyssna här

Programsammanfattning från Sveriges Radios hemsida:

"Sol, vind och vatten
Det var framtidens melodi redan på sjuttiotalet. Nu är vi i den där framtiden, men hur mycket solkraft har det egentligen blivit? Å ena sidan skulle några få kvadratmil solceller på rätt ställe kunna ta hand om hela världens energibehov. Å andra sidan sätter pengar och politik idag stopp för det. Är solenergi verkligen något för oss på norra halvklotet eller är det dags att överge dom visionerna? Och vad kan solenergin göra för södra halvklotet?Vi sänder direkt från bygget av Sveriges största solcellsanläggning i Malmö, och vi kopplar upp den pågående internationella konferensen om solenergi i Riga, Lettland.Medverkar gör bland annat professor Björn Karlsson, statssekreterare Ola Alterå, miljöpartiets Maria Wetterstrand och P1:s miljöreporter Sven Börjesson".


I Malmö bygger man en solcellsanläggning på 1500 kvadratmeter som kommer att ge en genomsnittseffekt på 150 kW. Med tanke på att den instrålade energin, med 50% verkningsgrad skulle ge
cirka 500 kW, har vi en hel del teknisk utveckling att önska oss.

Klicka på rubriken och besök Ångströmlaboratoriet i Uppsala där de världsledande solcellsforskarna är verksamma.

Läs om solenergiinstrålning här och här

En solcellanläggning på 3 x 3 mil i Sahara skulle ge drygt 100 megawatt med dagens dåliga verkningsgrad. Som jämförelse ger den nytrimmade Ringhalsreaktorn 2 450 megawatt.

Solenergiinflödet till jorden är hela tiotusen gånger större än hela det globala energianvändandet. Ett energisystem som baseras på direkt solenergiomvandlig är fullt realistisk och redan i dag billigare än kärnkraft.

Det enda som saknas är politisk vilja.

En annan bromsfaktor för utvecklingen av ett effektivt system för direktomvandling av solenergi är att de stora kraftbolagen och oljebolagen blir de stora förlorarna vilket nog är en viktig förklaring till att utvecklingen går långsamt.

Homosexuella Teletubbies?

Religiösa fundamentalister kan bli hur tokiga som helst. Polens Barnombudsman anser att Tinky Winky verkar vara homosexuell och därför är olämplig att visa för barn.
Läs här om stolligheterna.

Citat: "Frågan som utredarna ska ta ställning till är om Teletubbisarna främjar en homosexuell livsstil. Barnombudsmannen har särskilt siktat in sig på Tinky Winky: ”Jag la märke till att han hade en handväska och först insåg jag inte att han var en pojke.”

Som tur är för polackernas anseende upptäckte något kvickhuvud efter en dag att det kanske inte var något bra initiativ. Läs här om en kvarts polsk pudel.

Citat: "Den gredeline Tinky Winky anses på grund av sin relativa längd vara man, men Sowinskas misstänksamhet väcktes av att figuren bär handväska."

Klicka på rubriken och läs mera om Teletubbies.

Genterapeuterna leker vidare


Klicka här och läs om ytterligare en korsning mellan växt- och djurriket. Gener från en råtta förs över till jäst så att man får en biosensor med djuriska egenskaper.

Mera genteknik i bloggen här

Citat Henric Östberg på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI från radiointervjun i morse: "Den bästa biosensorn kallas för hund".

Klicka på rubriken och läs lite marknadsföring för biosensorer. Studerar man börskurserna så ser det ut att gå dåligt för biosensorproducenterna. Den nya publiciteten kanske är ett sista lobbyistförsök. Låt oss hoppas att de misslyckas med råttjästsensorerna. Korsningar mellan växter och djur ger kusliga vibbar. För övrigt är biosensorer ett mycket intressant utvecklingsområde.

Läs här om andra sorters biosensorer utan olämpliga genterapiexperiment.

tisdag, maj 29, 2007

Bilder

Puh's och Tolkiens landskap är bra för fantasin.


De senaste 100 årens utveckling
inom fysik och kemi har gjort vår
värld säkrare och osäkrare samtidigt.Ibland fungerar hjärnan bra just när den bör fungera bra och de rätta orden infinner sig i rätt ögoblick.


I går eftermiddag ringde det på dörren och utanför stod en gigantisk ljushårig man i 30-årsåldern, med en stor portfölj i ena handen och en nästan lika stor kolteckning i den andra. Han frågade artigt om jag vill köpa några av hans bilder och jag svarade att jag redan hade två bilder och att det räckte bra. Jag stängde dörren försiktigt för att inte skrämma den stackars mannen vars haka just dunsat ned mot bröstet i samband med att han kippade efter andan.


Senare kom jag på att jag faktiskt har fyra bilder på väggarna. Många människor har konst för en förmögenhet på sina väggar. Mina väggbilder kostade sammanlagt 200 kronor och har inte ökat i värde.


I lådor och album finns det däremot bilder i tusental. Bilder som jag ibland tar fram och begrundar. I datorn lagras det enorma mängder med bilder som jag borde sanera bland.


Klicka på rubriken och sedan på "våra samlingar". Där finns det vackra bilder. Klicka på mina bilder så blir de tydligare.

Katolikerna muslimerna och lagarna

Gud har tröttnat på fundamentalisterna
En intressant artikel om hur religiösa ledare vill att samhällets lagar ska anpassas till religionens regler och inte tvärtom. Dessa konservativa män vill vrida utvecklingen tillbaka.

Citat: "Protester har framförts att tillåta Pridefestivaler, för homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter, både och Polen och Moldavien. Bakom dessa krafter ligger konservativa högerkrafter och katolska kyrkan. På andra håll i världen verkar islamsk fundamentalism med stor framgång. I Irak har kriget, som orsakats av högerkrafter ledda av George Bush, medverkat till att dessa krafter fått genomslag. I Somalia har de av samma orsaker nått framgångar. Dessa religiösa krafter vill införa islamiska lagar, med sharialagarna som grund, där kvinnor åter får en starkt underordnad roll i samhället. Det paradoxala här är att det är vänsterkrafter som samverkar med de islamistiska fundamentalisterna."

Mera citat: "För oss som verkar för jämställdhet i Sverige och i världen måste kampen för sekulära stater fortsätta om vi ska uppnå en jämställd, fredlig värld där kvinnor och män går sida vid sida med samma mänskliga rättigheter och skyldigheter."

Klicka på rubriken och läs om religiösa lagar.

EU - en lekstuga


Klicka på rubriken om du vill se vad EU-politikerna håller på med förutom att mäta gurkor och bananer samt flytta mellan Bryssel och Strasbourg varje månad. Läs mera om det här.
-
Frankrikes nye president deklarerar: "- Det är en del av den grundläggande balansen (i EU), det är inte förhandlingsbart, sade Sarkozy som svar på en fråga från en fransk journalist."
-
Han anser alltså att EU-politikens legitimitet förutsätter denna folkvandring.
-
Grodätare sade Bill
Fransos sade Bull
-
Nu har dessa nomadpolitiker bestämt sig för att reglera våra skärgårdsturer också. Läs här om varför det vackra ångfartyget Blidösund inte får ta oss med ut i Stockholms skärgård denna sommar.
-
Citat: "I år blir det inga turer. Sjöfartsverket ger ingen dispens från de nya strängare sjösäkerhetsdirektiv från EU som Sverige tagit till sig fullt ut. Det som främst stoppar Blidösund är att ångfartyget inte har tillräckligt många vattentäta skott. För att klara regeln skulle det krävas en ny vägg rakt genom ångmaskinen, vilket är omöjligt."
-
Vi bör naturligtvis inte lämna EU för detta idiotpåhitt, men vi bör reducera antalet tjänstemän och politiker där, till en nivå där de är fullt upptagna med väsentligheter.

Bugga bovarnas nätverk


Äntligen har polisen fått tillstånd att att hålla gangsternätverken under uppsikt. Hoppas nu bara att Säpo får samma rätt att närgranska alla med terroristkopplingar. Läs mera här.

Klicka på rubriken och läs om buggning i ett juridiskt perspektiv.
Uppdatering 30/5.

Ständigt dessa fästingar


Klicka här och läs om den senast upptäckta plågan som dessa lömska odjur trakasserar oss med. Klicka på rubriken och läs om riuskområden.

Citat: "– Det här är en bakterie som infekterar vita blodkroppar, så man kan bli rejält sjuk. Det typiska är att man får som en sommarinfluensa: hög feber, frossa, sjukdomskänsla."

Jag är en fästingmagnet och jag har ofta haft konstiga förkylningslika sjukdomsperioder under somrarna. Detta är alltså den sannolika förklaringen. Nu vill jag att några riktigt klipska forskare släpper allt vad de har för sig och koncentrerar sig på ett effektivt fästingutrotningsmedel.

Det här forskargänget borde sadla om i sin karriär. De är vana vid att leta efter små detaljer som mänskligheten inte har den minsta nytta av. Omskola dem till fästingjägare i stället för planetjägare.

Klicka på "Fästingar" här under och läs mera.

måndag, maj 28, 2007

Möss och människor
Klicka på rubriken och läs en recension av Möss och människor. Den som har läst den boken minns säkert episoden med George som kramar sin tama mus till döds.
Personligen anser jag George vara förlåten. Han agerade av överdriven kärlek, men vad ska man säga om alla er som dunkar er mus i bordet, ruskar den och svär åt den bara för att ni inte kan hantera era datorer?
Klicka på bilderna!
Den övre bilden avslöjar hur den stackars fången har det i en traditionell datormus.
Den undre bilden visar den humana markörförare som jag använder. En stendöd plastkula som jag rullar med höger tumme medan handen vilar behagligt på sitt skräddarsydda stöd.

Myror

Klicka här och läs om vandringsmyrornas förmåga att skapa släta vägar. Läs mera här. Klicka på rubriken och läs om en alternativ vägbeläggning på våra fordonsvägar.

Citat SR: "Hål, gropar och sprickor i dåligt underhållna vägar har väl fått de flesta bilförare att svära inombords. Nu visar det sig att det här fenomenet väcker irritation även i djurvärlden. Men bland vandrarmyror i Cental- och Sydamerika har myrorna kommit på en fiffig lösning på problemet."


Citat DN: "
- Sammanfattningsvis kan man säga att vår forskning visar att en minoritet arbetarmyror kan förbättra majoritetens resultat, vilket helt klart är till nytta för samhället, säger Scott Powell."


En minoritet ambitiösa vägunderhållare kan förbättra trafikanternas villkor.

Värst är det för motorcykelåkare. Väggroparna blir värre och värre hela tiden och vägunderhållarna gör oftast provisoriska lagningar som gör problemet större. Det är dessutom inte bara hålen som är farliga. De djupa spåren är väldigt mariga för en mc-förare att parera.

Jag menar inte att våra vägunderhållare ska använda sina kroppar för att göra vägarna säkrare, men de kan använda huvudet. (till att tänka med alltså)

Hål i vägen är inte bra sade Bill

Hål i huvudet är inte heller bra sade Bull

Etanolens verkningsgrad

Klicka på rubriken och läs om forskarnas sågning av etanol som drivmedel.

Citat: "Misstag av historiskt måttFramställning och transporter kräver för mycket energi. Exempelvis skriver Uppsala universitet att ”med dagens teknik skulle produktion av biodrivmedel i stora skala kunna vara ett misstag av historiskt mått”."

Forskarna som uttalade sig, tog för givet att etanolproduktionen ska vara storskalig och då har de rätt, men många lokala etanolproducenter ger en mycket bra verkningsgrad samtidigt som sysselsättningen tryggas i glesbygden.

Etanol är bra för Sverige, men enögda forskare är inte fullt lika bra.

fredag, maj 25, 2007

Towel Day 2007


Klicka på rubriken och läs om Towel Day. Eftersom samtliga stora nyhetsmedier verkar ha missat årets Towel Day, kommer en kort sammanfattning här.

Towel Day firas varje år den tjugofemte maj av en outgrundlig anledning. Det är själva datumet som är outgrundligt. Det bara blev så. Läs världens enda trilogi i fem delar "Liftarens Guide till Galaxen" och Se filmen så förstår du varför man ska bära en handduk åtminstone under Towel Day och definitivt under interstellära resor med ovissa mål under osannolikhetsdriftens osannolika villkor. Mera om Towel Day kommer upp om du klickar på "42" vid etiketter alldeles under dessa meningslösa ord. Se upp för vogonerna!

Förra året.

Google om Towel Day.
-
Klicka här och läs om en speciell sorts DNA. Artikel skrevs 2001-03-05. Douglas Noel Adams avled två månader senare 2001-05-11. Två veckor därefter firades Towel Day för första gången.

torsdag, maj 24, 2007

Towel DayEn påminnelse inför morgondagen.
Klicka på bilderna så blir de tydligare.
Klicka på rubriken och läs om Towel Day.

onsdag, maj 23, 2007

Säpo och terroristerna

Säpos granskning av terrornätverket i världen och dess förgreningar till Sverige börjar ge resultat.

Hoppas att kontakterna med bostadsuthyrare ger en klarare bild av vilka verksamheter som bör synas närmare. Personer som visar sympatier för terrororganisationer bör hårdgranskas och deras kontaktnät utredas noggrant.

Den som får asyl i Sverige och sedan härifrån deltar i planeringen av terrorbrott och/eller stöd till terrorister, ska naturligtvis utvisas till sitt hemland oavsett omständigheter.

Det bör finns enkla vägar till återkallande av svenskt medborgarskap för personer som använder sin fristad i Sverige som bas för terrorplanering eller stöd till terrorgrupper.

SvD.
Citat:
"Förra året rekommenderade Säpo avslag på 40 asylansökningar, därför att man misstänkte terroristanknytning."

"Men mängden asylsökande ökar nu mycket snabbt. Migrationsverket tror att åtminstone 40 000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år, varav 20 000 från Irak. Sannolikt stiger därmed även mängden personer som Säpo har anledning att intressera sig för."

DN.
Citat;
"Förra året sade Säpo nej till 40 asylsökande, därför att det fanns misstanke om framför allt terroranknytning, uppger Säpo för TT. Med kraftigt växande antal asylsökande tros siffran växa i år."

Sydsvenskan.
Citat:
"Stockholm. I förra veckan flögs en misstänkt asylsökande till häkte i Tyskland, där han är en av tre åtalade i en terrorutredning. Det europeiska samarbetet i jakten på terrorister kommer att behöva fler sådana fångtransporter, uppger Säpo för TT. - Ja, jag tror vi kommer att få se mer av sådant här i framtiden, säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg."

Klicka på rubriken och läs om dåliga kontaktvägar mellan Säpo och Migrationsverket.

Det är inte helt osannolikt att Migrationsverket har fått in personal med olämpliga nätverk.

al-Qaidas historia.
Citat: "Att muslimer skulle döda andra muslimer hade tidigar betraktats som otänkbart. Men de radikala grupperna omdefinierade det heliga kriget jihad så att den som inte uppträdde som en rättrådig muslim heller inte kunde betraktas som en äkta muslim."

Nya Sveriges Radio

Klicka på rubriken och ta del av den nya chefsorganisationen på SR. Nu förväntar jag mig att Naturmorgon återkommer i P1 pronto.

Uppdatering lördag 26/5. Efter att ha lyssnat på programmet Naturmorgon i P4 i dag, börjar jag ändra ståndpunkt. Programmet har i princip blivit ett ornitologiskt program med rotande i diverse småfåglars läten. Småfåglar, fästingar och myggor, intresserar inte mig. Den minsta fågeln med karaktär är kajan. Utan Jan Danielsson och Jenny Berntson, har Naturmorgon tappat kvalitet.

Notis i SvD.

Märkligt nog är dagstidningarna ganska ointresserade av förnyelsen i Radion. När Peter Örn tvingades gå, var det stora rubriker, men när den nya organisationen presenteras, blir det en kort notis. DN har inte ens det.

Det som är dåligt publiceras. Det som är bra negligeras. Besynnerligt.

Uppdatering 27/5.
En mycket intressant sammanfattning av hur Sveriges Radion blev en tummelplats för karriärmuppar.

Citat: "På styrelsemötet den 22 februari inleddes den process som ledde till Peter Örns avgång.För första gången fick han officiellt frågan om han kunde ompröva sitt val av programdirektörer. Örn tittade ner i bordet och svarade: "Det vill jag inte."Styrelseledamöterna reagerade med häpnad och visste inte vad de skulle göra.Under våren gick allt sämre med rasande fart.- Det påminde om Pär Lagerkvists pjäs "Hissen som gick ner i helvetet". Och Peter Örn var hisskötaren, säger en medarbetare.Den 3 maj visade det sig att 365 personer ville hoppa av och ta avgångsvederlag. Peter Örn reagerade med ett uttalande som väckte en intern storm:"Det är positivt att så många har anmält sitt intresse för att ta del av omställningsprogrammet."- Reaktionen blev: Fattar han inte att folk är missnöjda? I stället gör han tummen upp. Det var som om han skulle säga: "Har du förlorat benet? Vad bra, då får du ju sitta!", säger en anställd.Slutet kom allt närmare.

tisdag, maj 22, 2007

Hopp om muslimerna?

Citerat från dagens radioprogram "Studio Et".

"Ny muslimsk organisation”Vi har lämnat religionen!” För medlemmarna i det nybildade Centralrådet för ex-muslimer i Skandinavien fanns ingen annan utväg för att slippa leva under förtryck. Organisationen kritiserar bland annat media och politiker som dom menar alltför mycket har gått politiska islamisters ärenden. Men behövs en sån här organisation i Norden? Eller bidrar den bara till att ytterligare polarisera debatten? Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker Umeå universitet, Afsaneh Vahdat, vice ordförande ex-muslimer, Yasin Ahmed, fredsagenterna medverkar."

Går att lyssna på här.
Om inte länken fungerar kan du gå in här.

Presentation
Deklaration
Hemsidan

Mysiga muslimer.
Mysiga muslimer.

Sista resan till sista vilan

Nils (inom familjen kallad Nisse) påbörjar sista resan.
Klicka på bilderna.
För några månader sedan blev det en generalkortslutning i elsystemet som slog ut generatorn och en del finurliga finesser. Jag ställde av Nils och lät honom vila på parkeringen tills en dag förra veckan när jag kände att ett beslut måste tas. Först gjordes en genomgång av de krämpor Nils ådragit sig under det senaste året förutom elkraschen. Luftkonditioneringen har lagt av. Radion har lagt av. Centrallåset har lagt av. Två inbrott har orsakat diverse skador. Rosten har satt djupa spår i karossen. Vindrutan är full av mikrokratrar. Torkarmotorn börjar krokna. Motorns temperaturreglering har slutat fungera så det gick knappt att få plusgrader i bilen under senvintern. När jag hade kommit dit var beslutet enkelt att ta.

Förhandlingar inleddes med Enköpings Bildemontering och naturligtvis fann vi gemensamma bekanta i branschen vilket ledde till ett långt och trevligt samtal. Jag fick förtroende för företaget och de fick ta över vårdnaden om Nils.

Ser jag fel eller finns där droppar av spolarvätska i strålkastarglasen?

Dottern Agneta blev i alla fall ledsen, men bogserade ändå Nils och mig till platsen där han förhoppningsvis får bli bildelsdonator ett tag innan han omformas till högafflar, vägskyltar och spadar.

Klicka på rubriken och sök delar
till din bil om du vill spara pengar!

måndag, maj 21, 2007

Linnéveckan

Nu är vi inne i Linnéveckan. Klicka här och besök Sveriges Radios Linnéportal. Där finns fascinerande information om Sveriges ryktbaraste person.

Klicka på rubriken och läs mera om namnsystemet.

Uppdatering 23/5 Linnés födelsedag för 300 år sedan.
Uppdatering 24/5 Så här firades födelsedagen
Svd visar gästerna
Mera SvD

Ris med bröstmjölksgen


Ibland har jag svårt att riktigt ta in nyheter som till exempel denna.

Citat: "Försöken är bland de första där ätbara grödor som innehåller mänskliga gener odlas i större skala utomhus, men på ett avlägset fält i Peru, för att det genförändrade riset inte av misstag ska sprida sig till kommersiella odlingar."

Detta är att glänta på locket till Pandoras skrin. Det finns inga spridningssäkra odlingar så länge flygfän av olika slag har tillträde och det är en förutsättning för odlingar av ris och majs. Fåglar och insekter är mycket effektiva fröspridare.

Klicka på rubriken och läs mera om genmodifierade nyttoväxter.

Mera genteknik i bloggen här

söndag, maj 20, 2007

Livets Ord

Eftersom det är söndag kanske det passar med en predikan av Ulf Ekman
Klicka på rubriken och njut!
Klicka här och ta del av Carolas primitiva vrålanden.

lördag, maj 19, 2007

Ny ordförande i CUF

Klicka på bilden av den nye CUF-ordföranden i kubbaktion iförd kubb.

Klicka på rubriken och besök min brorsdottersons blogg. Han valdes nyss till ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund CUF. Det är naturligtvis väldigt trevligt och jag önskar Magnus lycka till i det nya viktiga jobbet. Nu hoppas jag att energi- och miljöfrågorna får en tydligare profil i CUF.
Du får i alla fall stryk i Kubbturneringen snart Magnus.

DN
SvD
-
En fullständigt okänd ryska reagerar över att en för henne okänd kandidat blir CUF-ordförande. Alesia Goncharik sounds very boring.
-
"För tre av fyra allianspartier går det uppåt. Störst är centerpartiets ökning. Det går upp med 1,5 procentenheter till 7,8 procent."
-
"Regeringen har gått fram en aning, mest tack vare centern."
-
Hemortstidningen rapporterar.

Terrorism och radioprogrammet Konflikt

Klicka här och läs om dagens upplaga av radioprogrammet Konflikt. Klicka på rubriken och läs om islam.

Programmet inleddes med en tillbakablick på tidigare program som mest har handlat om "svenskar" som misstänks för att planera terrorbrott.

Genomgående har det i programmet fastställts att de anklagade inte vet vad de anklagas för. Just det är ett av flera märkliga inslag i konfliktredaktionens sakframställning. De tar alltså oförbehållsamt parti för de anklagade "svenskarna".Faktum är att "svenskarna" är invandrare vars bakgrund och eller handlingar i Sverige har väckt misstänksamhet hos säkerhetstjänsten.

Detta i samband med Sveriges åtagande enligt FN-överenskommelsen om bekämpande av terrorism, ger inte våra säkerhetsvårdande institutioner några andra alternativ än att följa ingångna avtal.

Programledarna hävdar att man ska hålla isär åsikter och handlingar så att den som öppet säger att han älskar al Qaida, inte automatiskt ska säkerhetsgranskas.

Det är ju rent befängt!

Naturligtvis ska en terroristsympatisör hårdgranskas! Han ska övervakas precis som nazister och mc-ligor ska övervakas. Måååna Sahlin blir inte lika engagerad när nazisterna och MC-ligorna misstänks för brottslig verksamhet som när muslimer granskas. Hela programmet ger mig rysningar. Islamistkrameri igen, är min återkommande känsla när jag lyssnar på Konflikt.

"I Danmark väckte debatten om Mohammed-satirerna en hård debatt om islam. Den mycket populäre syrienfödde politikern Naser Khader spelade en aktiv roll och nu startar han ett nytt politiskt parti – Ny Alliance. Han menar att det är en plikt att bekämpa islamism och religiöst förtryck. De som inte gör det kallar han ”halal-hippies”; övertoleranta värderelativister med en god portion okunskap och aningslöshet. Och deras drottning? Ja, hon är en ledande svensk politikerkollega, hävdar Naser Khader."

Naser Khader kallade Måååna Sahlin för "Halal-hippie", det första i programmet som fick mig att le en aning. Måååna är en av de extrema islamkramare som automatiskt utgår från att muslimer alltid har rätt när de anklagar svenskar för negativ särbehandling. Muslimer är enligt islamkramarna alltid kränkta offer.

Islamkramarna återfinns oftast på den politiska vänsterkanten hos människor med ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet, jämlikhet och religionsfrihet. De värnar föredömligt om homosexuellas naturliga rätt att leva på exakt samma villkor som alla andra människor.

Allt detta är sådant som islam begränsar. Homosexuella straffas i muslimska länder. Ingen får lämna islam.

Var finner islamkramarna logiken i sin hållning?

fredag, maj 18, 2007

Gränsta - Knutby

Klicka på rubriken och läs om Knutby. Knutbys hemsida.
Knutby är alltså en del av Uppsala kommun, en helt vanlig svensk kommundel om det inte vore för några människor i byn Gränsta, som fick för sig att de var Guds utvalda folk som skulle få bilda innerkretsen runt Jesus Kristus efter världens undergång. Deras ledarinna, en profetissa, skulle dessutom vigas till äktenskap med Jesus enligt tirsaprofetian.

Efter januari 2004 när det påstås att en ung kvinna mördade en annan ung kvinna samt försökte döda en ung man, har byn Gränsta varit föremål för mitt och många andras intresse.

Det finns många oklarheter i polisutredningen som för övrigt har lagts ut på nätet så att vem som helst kan dra sina egna slutsatser.

De verkliga omständigheterna och de anklagades berättelser, skiljer sig så allvarligt på tillräckligt många punkter, för att domarna knappast ska kunna anses vara utfärdade på saklig grund.

För en tid såg det ut som om den dömde pastorn skulle berätta vad som verkligen hände, men det verkar ha runnit ut i sanden.

Tills dess att mera om detta publiceras, rekommenderar jag den här unika samlingsplatsen för oss sektjägare.

Predikningar och Tirsaprofetian.

Sist min favorit
En intressant samling åsikter om barnuppfostran, lydnad och amerikanska män.

Vår ömtåliga miljö
Från Vetenskapsradion i dag:

"Haven tappar förmågan att ta upp koldioxid

Världens hav suger upp en stor del av den koldioxid som vi människor släpper ut. Men man har befarat att haven gradvis kommer att tappa den förmågan, som en konsekvens av klimatförändringen. Nu hävdar engelska och tyska forskare i tidskriften Science att dom sett att det här börjat hända i havet kring Antarktis.
Det här beror enligt forskarna på ökade vindar, som i sin tur ses som en effekt av dels växthuseffekten, dels det tunnare ozonskiktet. Enligt klimatmodellerna kommer den här effekten att öka - det vill säga, ju mer koldioxid vi släpper ut, desto mindre hjälp har vi av haven för att ta hand om koldioxiden."
-
Forskarna menar att orsaken är vindväxlingar orsakade av klimatförändringar. De har säkert rätt, men det oroar mig att inga forskare talar om mättnadsfaktorn.
-

Citat: "Södra oceanens minskade förmåga att tvätta ur koldioxid ur atmosfären motsvarar ungefär Sveriges årliga utsläpp. Även om mängderna inte är enorma tycker Göran Broström att upptäckten ger anledning till oro."
-
Under tiden medan de miljömedvetna oroas, börjar flygbolagen konstruera aningen mera miljövänliga flygplan för att lugna ned kritiken. På bilden finns en "ny" modell med kropp och vinge integrerad.

Den tanken har funnits sedan jag för första gången läste om flygplansutveckling och det är mer än femtio år sedan. Northrop YB-49 flög som modell på 50-talet.

Klicka på bilden som är hämtad ur artikeln.

-
Artikelcitat: "Flygbolagen bränner iväg bortåt 170 miljoner ton fotogen varje år. Flygbranschen står egentligen bara för två-tre procent av världens växthusgaser, men när många andra förorenare minskar sina utsläpp, så väntas flyget bara bli värre i takt med att resandet ökar. Att sedan utsläppen sker på en höjd där de gör många gånger mer skada än skorstenar och avgasrör på marken gör inte saken bättre."
-
Zeppelin tänkte rätt men den tidens teknik räckte inte till riktigt. I dag kan vi bygga billiga och energisnåla luftskepp som flyger tyst, fraktar många passagerare och kräver små flygplatser som egentligen bara är parkeringsplatser för luftskeppen. Dessutom blir de skadliga utsläppen bara en bråkdel av jetplanens.

Klicka på rubriken och läs om principen för kroppar som är lättare än luft,
-
Klimatbloggen i SvD ska bli intressant att följa.

torsdag, maj 17, 2007

Kristi Himmelfärds dag syttende maj


Blommor till hela Norge. Grattis!
Klicka på bilderna så blir de tydligare.
Champinjoner till mig. För några dagar sedan grävde jag i min lilla jordplätt för att sätta jordgubbsplantor. I går när jag vattnade fick jag se en massa vita knölar i jorden. Det var trädgårdschampinjoner som smakade mycket bättre än dem jag annars köper. De smakade kraftigare och med tydlig nötarom.


Så blev det då äntligen dags för det traditionella Kristi-himmelsfärds-dags-badet. En timme med myrten-aromterapiångor, Kakuro och Bach, gör en ny människa av en gammal människa.
I min ungdom fanns en annan tradition på Kristi himmelsfärds dag. Då vandrade vi tidigt på morgonen upp på Hårgaberget för att fira gökottan.
Det var väldigt spännande de första åren när vi, de yngsta inte visste riktigt hur vi skulle föhålla oss till sägnen som naturligtvis diskuterades livligt medan vi begrundade spåren efter dem som dansade tills bara skallarna snurrade i de gropar som än i dag utgör indicier för trovärdigheten. Hårgalåten.
Klicka på rubriken och besök Norges hemsida. Det verkar vara ont om norrmän i Enköping. Inget flaggviftande och tutande på gatorna.

onsdag, maj 16, 2007

Sveriges Radio

Klicka på rubriken och läs dagens chefsnyheter från Sveriges Radio. Jag har lyssnat på Kerstin Brunnbergs framträdande inför sin publik i dag och känner ett stilla hopp inför framtiden. Jag fick en känsla av att P1 kommer att återställas och kanske till och med bli ännu bättre.

I morgonens kommentarer om SR under VD Peter Örn och Programdirektör Eva Blomqvist, framkom att externa konsulter har haft ett stort inflytande över programutformningen. PR-muppar som är bra på veckotidningsskyltning i Pressbyrån och 7-11, har fått vara rådgivare till Sveriges Radio. Det är patetiskt.

En av många goda nyheter från Kerstin:

"Redan nu har hon dock bestämt att bland annat BBC kommer att kunna höras igen i Sveriges Radio, vilket radiokritikern i Dagens Nyheter, Marie Louise Samuelsson, välkomnar som ett litet, men symboliskt viktigt beslut för lyssnarna."

Min önskelista.

Säg upp alla externa flumkonsulter omedelbart.

Lös kontrakten med alla externa produktionsbolag direkt.

Säg upp programdirektören.

Ut med Lantz igen och in med Naturmorgon igen i P1

Utbilda de speedade, aggressiva och bjäbbiga P1-Morgon-reportrarna i god journalistik eller byt ut dem. Deras allmänkunskap imponerar men deras attityder är bedrövliga.

Låt P2 vara kanalen för oss klassisk-musik-njutare, men med regelbundna nyhetsinslag på de viktigaste invandrarspråken.

Renodla P4 till den perfekta lokalradion utan riksinslag.

Lägg det fulla ansvaret för omstruktureringsfiaskot på Ove Joansson som lät hattefnattarna härja med vår radio.

SvD
Artikelcitat:

"Vi anser att det stora problemet kvarstår, nämligen Peter Örns, SR:s styrelses och ledningsgruppens arbete med det stora förändringsprojektet SR 2010. Innan det är skrotat kan nog ingen journalist som arbetar på det här företaget få arbetsro igen."

"Makten över Sveriges Radios publicistiska utbud och budgeten för programverksamheten måste återföras till redaktionscheferna och programmedarbetarna."

DN
Artikelcitat:

"Det är naturligtvis en styrka att kunna verka som ordinarie radiochef med fullt mandat, säger Kerstin Brunnberg själv i ett pressmeddelande från SR:- Jag ser som en av mina främsta uppgifter att värna om det kreativa klimatet på de redaktioner och kanaler, där public service innehåll skapas.- En annan del är att slåss för kvalitet och olika lyssnargruppers behov av och rättmätiga krav på ett värdefullt innehåll i Sveriges Radio, säger Kerstin Brunnberg."

Lysande sade Bill
Strålande sade Bull

Kulturnytt från SR

Kerstin Brunnberg intervjuas av DN
Citat:

"Radio är ett väldigt nära och personligt medium. Som också bygger på ens egen tankeverksamhet hela tiden, eftersom man måste göra bilderna själv."

Läs det igen! Det där förstår inte Örn & Blomkvist.

Lekstugan i radiohuset är nu ett saneringsområde.

Sveriges bästa Radio är räddad.

Tidigare om Sveriges Radio vid etiketten här nedanför.

tisdag, maj 15, 2007

Växthuseffekten

Klicka på rubriken och läs om växthuseffekten. Klicka här och läs mera.
I morse hörde jag i radioprogrammet vetenskapsradion hur en teori presenterades om vattenångans stora betydelse för växthuseffekten. Tanken är inte ny och definitivt värd att beakta, men det minskar inte människans ansvar för att i största möjliga mån reducera utsläppen av växthusgaser.

Dagens Eko

Här finns en teori om växthuseffektens goda sidor.
här påverkar Europa atmosfären.

Detta kan du och jag göra för att åstadkomma en förbättring.

måndag, maj 14, 2007

Carl von Linné 300 år

Klicka på rubriken och läs om Linnéjubileet för 100 år sedan.

Här finns information om årets firande i Uppsala.
I Lund firas det också. Läs här.
Uppsala Universitet firar storstilat.

I Sveriges närmaste stad, Enköping finns en liten starkt lysande röd skylt som återfinns på 32 andra platser i Sverige. På skylten står det "Linné was here" På skyltarna finns det telefonnummer man kan ringa om man vill veta mera. Här finns ännu mera att läsa om detta.

Kål bönor och morötter fann han i Enköping och skrev att övriga Sverige borde följa Enköpings goda exempel och odla köksväxter.

Idéträdgården "Linnés nyckel" kommer att kunna beskådas efter Enköpingsån i sommar. Våra fantastiska parker kommer att prunka till Linnés ära hela säsongen.

Sveriges Radio firar så här och så här.

Berättelsen om Carl von Linné.

Sveriges Radio

VD Peter Örn avgår!

Äntligen!


Jag hoppas att programdirektören följer med och att den nya radioledningen återställer P1 till den nivå som fanns innan Peter Örn tillträdde. Kvaliteten på P1 har sänkt successivt och det viktiga programmet P1.Morgon, har blivit en tummelplats för aggressiva, bjäbbande skjutjärnswannabees.

Jag lyssnar bara på P1 och P2 eftersom programtablån för de övriga kanalerna inte lockar mig, med ett undantag. Naturmorgon som har flyttats till P4, var mitt favoritprogram i P1 och jag rattade naturligtvis över till P4 på lördagmornarna i början, men nu är det slut. Naturmorgon har i P4 blivit ett av många hackiga musikprogram


Lyssnade inte på medarbetarna
Citat: " -Jag lämnade personalen utanför i samband med tablåförändringarna i höstas. Det var fel, och jag sa då till personalen att det inte skulle ske igen - och det har det inte gjort."

Lokalradiokanalerna har den nya radioledningen inte hunnit förstöra.


Artikelcitat: ""Peter Örn har genomfört ett antal nödvändiga men smärtsamma förändringar och han har gjort det med den humanism och med den omsorg om public service som är hans kännetecken", säger Ove Joanson i pressmeddelandet."

Jag tror också att Peter Örn är en förträfflig människa med empati och humanism. Det har hans tidigare uppdrag visat, men för Sveriges Radio var han en katastrof på grund av att karriärtokiga och exhibitionistiska småpåvar fick för stort spelrum.

Lunchuppdatering.

När jag nyss lyssnade på lunchkulturnytt i P1, kom jag på två saker till som retar mig med med den nya radioorganistionen.

Programmen läggs nu ut på externa produktionsbolag. Ett klassiskt trick för att berika favoriter och ett lika klassiskt korruptionsincitament.

En hysteriskt fnissande kvinna som kallar sig Lantz, dyker frekvent upp i trailers och meddelar att hon i sitt program ska presentera någon "urintressant" person som jag aldrig har hört talas om.

Klicka på etiketten "Sveriges Radio" här under så kan du läsa mera om vad jag anser om den nya radion.

Trams sade Bill
Larv sade Bull

Minareter och terrorismen

I Schweiz kan en grupp människor, i demokratisk ordning, helt i linje med lagstiftningen, tvinga fram ett förbud mot minaretbyggen i landet. Jag tycker inte heller om minareter efter allt jag har läst om fanatisk jihadpropagande i moskéer, inte bara i England, Frankrike och Holland, utan även här i Sverige.

Läs mera
här om protestaktionen. Klicka på rubriken och läs om en moské i Sverige.

Det kanske finns någon extremkristen grupp i USA där prästen predikar våld, riktat mot människor som inte delar deras tro, men det får nog anses vara ett extremt undantag.

Artikelcitat:

"– Detta aggressiva, eller snarare islamofobiska, sätt att hantera frågan om minareter kan få oanade konsekvenser, säger Méjri."

Är det bara jag som utläser ett hot i den muslimske talesmannens kommentar?
Jag läser mellan raderna och ser följande: Om inte muslimer får som de vill kan de bli våldsamma.

"SVP-parlamentarikern Ulrich Schlüer har i sin krigsförklaring mot minareterna sagt att ”de är islamistiska byggen med ett imperialistiskt kall”."

Nu är det inte politiskt korrekt att i Sverige uttrycka misstänksamhet mot islams mål, men jag håller med Schlüer. Jag tycker väldigt illa om ökningen av muslimer i Europa.

En fundamentalistisk religion/kultur med inslag av hedersvåld (ingen får lämna islam - arrangerade äktenskap med mera), teokratimål, förakt mot homosexuella, kvinnoförtryck, en helig skrift som föreskriver dödande av icke-muslimer, passar enligt min ringa mening inte in i ett modernt sekulärt samhälle.

"Men framförallt krävs ökad förståelse av islam, menar många bedömare som framhåller att konflikten bakom tvisten är farligare än själva minareterna. Simon Weber, talesman för Schweiz protestantiska kyrkor, säger att ”vi kan inte plötsligt resa 20 minareter i Schweiz utan att det finns en kunskap om hur muslimer praktiserar sin religion och vilken roll minareter och moskéer spelar”."

Koranen
http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/
009.005 YUSUFALI: But when the forbidden months are past, then fight and slay the Pagans wherever ye find them, an seize them, beleaguer them, and lie in wait for them in every stratagem (of war); but if they repent, and establish regular prayers and practise regular charity, then open the way for them: for Allah is Oft-forgiving, Most Merciful. PICKTHAL: Then, when the sacred months have passed, slay the idolaters wherever ye find them, and take them (captive), and besiege them, and prepare for them each ambush. But if they repent and establish worship and pay the poor-due, then leave their way free. Lo! Allah is Forgiving, Merciful. SHAKIR: So when the sacred months have passed away, then slay the idolaters wherever you find them, and take them captives and besiege them and lie in wait for them in every ambush, then if they repent and keep up prayer and pay the poor-rate, leave their way free to them; surely Allah is Forgiving, Merciful.
009.029 YUSUFALI: Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the Jizya with willing submission, and feel themselves subdued. PICKTHAL: Fight against such of those who have been given the Scripture as believe not in Allah nor the Last Day, and forbid not that which Allah hath forbidden by His messenger, and follow not the Religion of Truth, until they pay the tribute readily, being brought low. SHAKIR: Fight those who do not believe in Allah, nor in the latter day, nor do they prohibit what Allah and His Messenger have prohibited, nor follow the religion of truth, out of those who have been given the Book, until they pay the tax in acknowledgment of superiority and they are in a state of subjection.

Liknande skräp finns i Bibelns GT, men de avdelningarna har vi, för att citera KG Hammar, "förpassat till historiens skräpkammare.".

Alla muslimer som jag har haft kontakt med, hävdar att Koranen är tidlös och att allt som står där gäller i dag.

"Islam kräver total lydnad"
”Ge aldrig efter för muslimska hot”
"Och störst är yttrandefriheten"
"Hamas skrattar åt oss. Med all rätt!"
Artikelcitat:

"Det går en röd tråd mellan det islamistiska våldet i Mellanöstern ochislamismen på vår egna bakgård. Vår oförmåga att hantera militanta rörelseri Mellanöstern motsvaras av handlingsförlamning här hemma."

"- Hamas skrattar åt oss. Med all rätt, sade terrorismforskaren MagnusNorell, som tillsammans med magasinet Neo arrangerade konferensen.Problemet är klassiskt. Våra liberala demokratiers goda vilja,förhandlingstradition och kompromissinstinkt ses som svagheter. Vårauniversella rättigheter innebär också friheter för frihetens fiender."

Dödens kultur.
Citat: "Redan nu förklarar man att de civila dödsoffer som de pågående israeliska vedergällningsattackerna kräver, bland palestinska kvinnor, barn och gamlingar, bör skrivas på Hamas konto. Eller också har offren sig själva att skylla eftersom de inte hindrar Hamas ifrån att sätta upp sina avfyrningsramper bland civil- befolkningens hus, eller på deras tak och balkonger. Detta cyniska resonemang förklarar dock inte hur en palestinsk familjefar, eller en mor som bävar för sina barns liv, ska hävda sig mot tungt beväpnade män."

Kiosken var en terrorbank

söndag, maj 13, 2007

Etanol och ozon

Klicka på rubriken och läs om ozon. Om marknära Ozon här.

Klicka
här och läs en artikel om ännu en av många forskare som verkar vara köpt av oljemaffian.

Jag undar stilla hur mycket han fick för denna slutsats "Att börja tanka etanol må vara positivt för miljön, men kan skada hälsan. Halterna av hälsofarligt markozon stiger, vilket kan leda till fler dödsfall och ökad sjukhusvård, visar en ny amerikansk studie. "

Vi kommer antagligen att få läsa många liknande artiklar allt eftersom marknaden för alternativa bränslen baserade på förnyelsebara råvaror, växer och oljan blir dyrare.

Artikelcitat: "Att gå över till etanol, det gröna alternativet på macken, kan leda till ökade utsläpp av hälsofarligt marknära ozon och orsaka fler dödsfall i luftvägssjukdomar än om man kör på bensin. Slutsatsen dras av atmosfärforskaren Mark Jacobson vid Stanforduniversitet i Kalifornien."

Är inte människan nykter när han skriver?

Mera citat: "Han har i avancerade datormodeller beräknat hur luftkvaliteten kommer att se ut 2020, när betydligt fler etanoldrivna bilar än i dag rullar på vägarna. I en modell kördes bilarna på bensin, i en annan på E 85, som är en blandning med 85 procent etanol och 15 procent bensin."

Dessa datormodeller har nog rätt många parametrar som tillhandahållits av oljeindustrin.


Mark Jacobson har ett stort klaver att trampa runt i. Mera citat: "Så om du ska tanka etanol, gör det inte utifrån hälsomässiga grunder. Det är inte bättre än bensin, utan uppenbarligen något sämre."

Mera artikelcitat: "Etanol, framställd av grödor som socker, majs eller vete, producerar koldioxid men grödorna absorberar också koldioxid ur atmosfären. Biodrivmedlet kan enligt vissa studier minska koldioxidutsläppen med 5060 procent jämfört med fossila bränslen. "

Det är faktiskt ännu bättre än så. Grödorna tar upp exakt lika mycket koldioxid under tillväxtprocessen som sedan vid förbränning avges som utsläpp.

Koldioxiden igen

Ett tag trodde miljöoptimisterna att koldioxidöverskottet kan lagras i hav och sjöar. Nu tror andra som gömmer sig för verkligheten, att våra myrar kan ackumulera den koldioxid som annars bidrar till växthuseffekten. Det finns till och med miljöfanatiker som tror att koldioxiden kan lagras i slutna bergrum som tömts på vatten, malm, olja och gas.

Alla har de fel!


Artikelförfattaren har visserligen rätt i att myrdränering ger ett ökat utsläpp, men fel i att myrarna kan fungera som en permanent koldioxidfälla.

Visst kan naturen temporärt lagra koldioxid i vatten och myrar, men när mättnad uppnås, kommer förr eller senare en kollaps där all lagrad koldioxid frigörs och vi får en växthuschock.

Om vi inte kan stoppa koldioxidöverskottet, ska vi hoppas att utsläppen sker kontinuerligt och inte periodiskt.

Citat ur artikeln: "Den typen av myrar är stabila vid en global temperaturhöjning och koldioxiden kommer att hållas kvar, summerar han."


Fel igen. Det som stängs in kommer ut.

Det finns bara ett sätt att mildra växthuseffekten och det är att minska på utsläppen av växthusgenererande gaser.

Klicka på rubriken och läs om koldioxid. Klicka här och läs om växthusgaser i allmänhet.

Det står att "Freoner var ett nystartat företag på 20-talet." Det är fel. DuPont i Frankrike tillverkade produkten Freon och sedan kallades alla liknande produkter "freon" oavsett tillverkare och produktnamn.
Wiki.org har de korrekta uppgifterna. (Jag har nu korrigerat texten i Wiki.se)
På samma sätt blev det när Piaggio i Italien tillverkade en scooter som de döpte till Vespa (geting) för att den surrade som en geting. Alla liknande produkter från andra motorcykeltillverkare kallas än i dag för Vespa. Dammsugaren Hoover blev på samma sätt ett produktgruppnamn i folkmun i USA.

Punkt! sade Bill
Håller med föregående talare sade Bull.

torsdag, maj 10, 2007

Början på slutet för klusterbomberna?

Lysande Allinsen!

Klusterbomberna ska bort enligt Sveriges Riksdags Utrikesutskott.

Ett välkommet förslag som bör få en enkel transportsträcka genom Riksdagen.

Klicka på rubriken och läs om klusterbomber. Visserligen är alla vapen ämnade för dödande eller hot, men klusterbomber är något extra vidrigt.

Svenska Freds tycker så här.

Nästa steg är att driva kampanj i EU.

Uppdatering 11/5.
Försvarsminister Odenberg visade bedrövlig okunnighet om klusterbomber när han hävdade att den svenska klusterbomben Bombkapsel 90, är ofarlig för civila människor. Trams!

SvD nämner inget i dag (09.00) om den moderate försvarsministerns klavertramp, men DN Kommenterar.

För min del kan jag bara konstatera att vi har fått en försvarsminister som anser att utländska vapen är farligare än svenska dito.

Uselt omdöme Odenberg!onsdag, maj 09, 2007

Hedersvåld och religion

Nyamko Sabuni vill utreda omfattningen av fysiska skador på skolelever, som kan misstänkas ha koppling till hedersvåld. Klicka på rubriken och läs om Amnestys syn på hedersvåldskulturer. Klicka här och läs om elever som av religiösa skäl slipper vissa delar av den obligatoriska skolundervisningen.

Citat ur artikeln:

"Vi anar att det förekommer i ganska hög utsträckning att elever får dispens från att delta i olika typer av ämnen av religiösa eller kulturella skäl. Men med vår skollag så är det ju så att dispenser inte är tillåtna. Och de här eleverna har rätt till hela sin utbildning, det är ju obligatorisk utbildning."

"Framför allt tjejer, men också killar, uteblir från aktiviteter och skolan låter det ske. Det är ingen formell dispens men resultatet blir detsamma."

"Skollagen behöver inte ändras, utan efterlevas.

Integrationsministern understryker att man ska akta sig för att göra frågan till "ett invandrarproblem".Det finns hederstänkande också bland etniska svenskar. Det är det vi ska komma åt. Vi måste kunna garantera att de får sina rättigheter säkerställda och det har absolut inget med invandrarskapet i sig att göra."

Det där sista ser jag som ytterligare en feg eftergift för att blidka de lättkränkta muslimerna.

Läs Amnestys rapport! (klicka på rubriken)

Det finns en väldigt tydlig koppling mellan islam och hederskulturer. Om det är ett problem som i övervägande grad gäller islam, bör klarspråk råda.

Islam har genererat massor av kulturella problem i Europa genom att muslimer inte verkar vilja anpassa sig till rådande samhällsnormer i Europa.


Det är inte underligt att Sverigedemokraterna får starkt stöd i väljaropinionsundersökningarna.

Flygplan och fåglar

Klicka här och läs om hur flygplanskonstruktörena har börjat studera tornseglarnsas vingkonstruktion för att lära sig mera om lågenergiflygning.

Klicka på rubriken och läs om flygteknik.

Ett intressant projekt, men forskarna verkar ha missat en viktig faktor. Avgörande för manöverduglighet och energiförbrukning, är förhållandet vingyta/vikt. Utan att göra en seriös beräkning, lovar jag att den kalkylen visar att ett passagerarflygplan som endast bärs av vingar, aldrig kan bli en lågenergiprodukt. Principen "lättare än luft" är den enda som kan minska energiförbrukningen för flygbolagen.

Om vi jämför den nya luftgiganten
Airbus 380 med en tornseglare blir utfallet ungefär följande.

Flygplanet tar 800 passagerare som vardera väger 80 kg inklusive bagage och reskost. Vingytan är cirka 800 m². Startvikten är 500 000 kg. Flygvikten blir 625 kg per kvadratmeter och per passagerare.

Tornseglaren har en flygvikt på 0,04 kg och en vingyta på 0,02 m² vilket ger flygvikten 2 kg per kvadratmeter.

Tänkte inte på det sade Bill
Tillbaka till ritbordet sade Bull


Nu gäller projektet inte passagerarflyg, men det var kul att göra jämförelsen. Det handlar om att konstruera obemannade övervakningsflygfarkoster, men även då blir det svårt att nå 2 kg per m².

Jag tror på luftfarkoster som är lättare än luft och anser att om vi ska jämföra med fåglarnas manöverförmåga och energiförbrukning, får vi också anpassa hastigheten till fåglarnas. Det klarar luftskeppen men inte flygplanen och framför allt inte flygplanspassagerarna.

Mera om luftskepp här och här.

Uppdatering 10/5

Citat:

"Under maj månad kommer fler flygplan än någonsin tidigare att lyfta och landa världen över."

" Från ett branschperspektiv bådar den här ökningen mycket gott för framtiden, säger OAG-bossen Duncan Alexander till brittiska Travel Daily News.

Men för miljön är konsekvenserna negativa. - Ju mer man flyger desto mer släpper man ut, så är det ju, säger Lars Johansson, professor och ordförande i flygets miljökommitté, till SvD.se"

Drygt 500 kg plåt och fotogen ska lyftas tillsammans med varje passagerare. Vem som helst begriper att det krävs oerhörda mängder energi till detta. Jämför med det transportmedel som oftast finns i blickpunkten när vi diskuterar transportkonsekvenserna. En vanlig bil med tre personer i, väger cirka 1500 kg. det ger samma viktförhållande mellan passagerare och fordon. Bilen ska bara flyttas horisontellt och i bara 10% av flyghastigheten. Ändå riktas det mesta av miljövärnskampanjerna mot bilar när den ökande flygtrafiken borde uppmärksammas minst lika kraftfullt.

Jag antar att min flyghistoria liknar de flesta andra företagsresenärers förutom att jag endast har nyttjat flyget i tjänsten. Många gånger har jag gjort tjänsteresor när jag verkligen behövde finnas på målorten av olika skäl, men de flesta resorna har gjorts av affärssociala skäl och samtliga dessa flygresor hade kunnat ersättas av några telefonsamtal om den goda viljan hade funnits hos båda parter. Fortfarande råder dock känslan av att man ska se varandra i ögonen och ta i hand för att bekräfta en överenskommelse.

Eftersom jag endast har rest i Europa, hade samtliga tjänsteresor kunnat ske med tåg om inte tidshysterin hade styrt agendan.

Uppdatering 11/5.

Flygplan som flyger som fåglar kanske inte är någon bra idé, men då tittar vi på fladdermössen i stället.

Svd hakar på.
Vetenskapsradion följer efter.

Visst är fladdermusen ett exempel på extrem flygteknik kombinerat med ett suveränt navigeringssystem, men vi bör nog begränsa oss till att njuta av att beundra naturens alla fullpoängare i stället för att försöka efterlikna dem.

För några år sedan skulle hajarnas skinn och delfiners navigering, hjälpa våra ubåtar att bli effektivare. Den forskningen ledde knappast till några vetenskapliga framsteg och jag tror inte att fåglarna och fladdermössen kommer att revolutionera flygplanskonstruktionerna.

Zeppelin visade den rätta vägen!