lördag, mars 31, 2007

Är du en samlare?

You're a Pack Rat in Training
You know those crazy old people with a ton of video tapes and cats?Well, you're training to be one. Time to do some spring cleaning. Even if it isn't spring!


Seriösa tester under rubriken.

Nyhetssvepet


Klicka på rubriken och läs min favoritnyhetssida. Klicka på bilderna så blir de tydligare.

I morse hade de som första rubrik följande: ”Säpo måste redovisa samarbete med bostadsbolag”

Det är redan gjort! Säpo har meddelat att de har samarbete med bostadsbolag samt att de kommer att utöka denna utmärkta kontaktyta.

Om en hyresvärd misstänker att det pågår subversiv verksamhet i en lägenhet ska det finnas en naturlig och lätthanterad kontaktväg. Bra initiativ Säpo!

SvD följer upp
liksom DN
och SvT

Ett snille kommenterar:
"– Organiserat samarbetet låter konstigt. Vi kan ju inte jaga terrorister, säger Pelle Björklund, vd för Stockholmshem."

Häpp! sade Bill
Ojdå sade Bull

Nu är det så här Pelle att det är Säpo som ska jaga terrorister och något annat har aldrig varit aktuellt.
Al-Qaida ute efter svenska översättare

Hon flytt int!
Den tionde april kommer grävskopan till hennes hus. Spännande att följa detta spektakel. Modig tant!
-
-
-
Bygg om utsläppen i Stockholm och Södertälje NU innan min uteplats blir en swimmingpool!
-
-
Det nya Centerpartiet har tappat intresset för landsbygden. Nu tar Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) hand om problemet. Ironiskt nog hette Centerns Ungdomsförbund tidigare SLU. Kretsloppet fungerar ibland ;)
....fast Centerpartiet har också släppt frågan om kretsloppssamhället med optimal råvaruåtervinning.
-
Det här måste vara en nyhetsanka. Så korkade är inte ens landstingschefer.

fredag, mars 30, 2007

Panda mot isbjörn
Knut anklagas för pandas död

Klicka på den rubriken och läs om hur folk spekulerar i pandan Yan Yans mystiska hädangång. Isbjörnen Knuts popularitet knäckte pandan.

Klicka på huvudrubriken högst upp i mitt inägg och studera första sidan hos WWF. De har en större bild på isbjörnarna än på pandan och då är ändå pandan deras logotype.

Det ser ut som en konspiration mot pandorna.

Isbjörnen hotad står det här , men pandan då? Pandan är konstant utrotningshotad.

Isbjörnarnas lobbyister har slagit till!

Allt kanske började här
och här.
Klicka på bilderna och se de pandor som har fått asyl i mitt soffhörn.
Isbjörnar är koleriskt folkilskna och pandor verkar genuint snälla.
Jag tar parti för pandorna!
Ständigt dessa isbjörnar! Antagligen har Knut varit på semester i Kina.

torsdag, mars 29, 2007

Homosexuella och Kyrkan

Klicka på rubriken och ta del av Lars Arnells läsvärda betraktelse och sammanställning över problemen omkring kristen tro och homosexuell samlevnad.

De människor som gör samkönad kärlek till ett problem borde läsa noggrant, men det är nog en fåfäng förhoppning att mörkermännen ska ta till sig argumenten och förklaringarna från Lasse.

Vi andra gör det med glädje.

Det kanske är avsaknaden av glädje som är det verkliga problemet.

Hur ska den kunna känna glädje, som ständigt söker i Bibeln för stöd till att fördöma? Det kan bara resultera i mörker och melankoli.

Jag tror inte på Gud så som Han (vadå Han?) beskrivs i Bibeln, men jag blir ledsen och arg när jag ser människor som i det ena ögonblicket kallar Gud god och i det andra ögonblicket hävdar att Gud fördömer sann och innerlig kärlek mellan två människor.

Vilket hyckleri!

Om Gud är god, fördömer naturligtvis inte Gud äkta kärlek oavsett hur den manifesteras.

Citat:
"I
Romarbrevet 1:26-27 skriver Paulus om följderna av att leva gudsfrånvänt. Och då tar han bl a upp sexuell perversion. Man kan lägga märke till hur Paulus beskriver sexuella "lidelser" och "begär" utan att nämna ett enda ord om kärlek, trohet, ansvar eller varaktiga relationer. Han måste ha insett hur människor skadades, utnyttjades och förnedrades i samband med allmänt utbredd pederasti och prostitution. Ansvarsfull homosexuell samlevnad mellan vuxna jämlika personer som älskar varandra, det var något ovanligt på Paulus tid. Det är knappast något sådant han beskriver i Romarbrevet. När han skriver om "otukt" måste det vara utifrån den rådande situationen med allmänt omvittnat sexuellt utnyttjande av ynglingar, homosexuell prostitution och promiskuitet. Av sammanhanget ser man också att det förutsätts att de som hänger sig åt dessa renodlat sexuella utlevelser har vänt sig bort från Gud. Två kristna homosexuella människor - som vill leva i en relation präglad av ömhet, vänskap, kärlek och trohet - kan inte alls känna igen sig i det som Paulus beskriver i Romarbrevets första kapitel."

Mera citat:
"I
Första Korinthierbrevet 6:9 och Första Timotheosbrevet 1:10 handlar det inte heller om ansvarsfull homosexuell samlevnad. I dessa texter talas det inte om människor som älskar varandra eller lever i relationer utan bara om människor som utför vissa typer av sexuella handlingar, nämligen "män som ligger med män". Det grekiska ordet "arsenokoitai" har översatts bokstavligt men måste ses i det sammanhang som det refererar till. Man skall då lägga märke till att det över huvud taget inte nämns något om kärlek, trohet eller ansvar. Däremot nämns i sammanhanget "otuktiga", "avgudadyrkare" och "horkarlar". Flera forskare menar att det är pederaster eller prostituerade män som Paulus beskriver med ordet "arsenokoitai". I vilket fall som helst handlar dessa texter inte om kärlek mellan människor av samma kön. Ordet "arsenokoitai" refererar ensidigt till sexualitet, förmodligen insatt i ett sammanhang av pederasti och prostitution. Hade Paulus velat beskriva kärlek och ansvarsfulla relationer mellan vuxna jämställda personer av samma kön så hade han kunnat vara tydligare och välja andra ord."

Ett sista citat:
"
JA till människan och JA till kärleken. När homosexuella ger uttryck för sin längtan efter att få leva i en relation av ömsesidig kärlek, handlar det inte i första hand - såsom många tycks tro - om sexualitet, utan om vardagligt mänskliga uttryck för ömhet och närhet. Någon har formulerat det så här: "Det gäller rätten att få äta frukost med den jag älskar!" På samma sätt som man inte bör tvinga vänsterhänta att skriva med höger hand, eller tvinga dem att avstå från att skriva bara för att de är vänsterhänta, så bör man inte tvinga homosexuella människor att förneka sitt väsen och sin natur. Bibeltrohet, och framför allt trohet mot den Gud som skapat alla människor, måste medföra ett fullständigt bejakande av ansvarsfull homosexuell samlevnad och homosexuella människor måste ha samma rättigheter som heterosexuella människor, t ex när det gäller att få gifta sig och tillåtas att prövas som adoptivföräldrar! Kyrkan har i gångna tider medverkat till ett fruktansvärt förtryck av homosexuella människor. Det måste bli annorlunda. Så låt oss i Guds namn säga JA till människan och JA till den kärlek som vuxna ansvarstagande människor utifrån sina personliga förutsättningar, och utan att skada någon, vill uppleva och uttrycka i relationer av trohet och trygghet !
Störst av allt är den sanna kärleken! Gud är kärlek!"

Fritidsresor och Lottie Knutsson

Fritidsresor har som första fritidsorganisatör, insett att flyget som nöjestransportmedel, är på väg ut.

I god tid testar de nu det enda vettiga alternativet, det som alltid borde ha varit förstahandsval för nöjesresor.

Med Lottie Knutsson som kommunikatör kan tågcharter bli en succé.

Hoppas nu bara att SJ, detta krångliga och byråkratiska företag, inser potentialen och inleder samarbete med samtliga spårtrafikföretag som kan bli aktuella för det nya nöjesresandet.

Heja Lottie sade Bill

Klicka på rubriken om du vill resa med SJ, men kom i håg att testa alternativ. Det kan bli onödigt dyrt om du väljer fel resväg.

Heja SJ sade Bull

måndag, mars 26, 2007

Jakt och jägare. Owe Wiktorin och de vilda djurenKlicka på rubriken och läs Jägareförbundets nödrop till regeringen!

Citat:

"Igår kom nya beslut i den akut känsliga frågan om 7 miljoner utländska jägare ska få jaga småvilt på statens mark i fjällen på samma villkor som svenska jägare."

"Fjälljaktreformen måste värnas, den är viktig inte bara för jägare i Norrbotten, Västerbotten och i Jämtland utan för alla jägare i Sverige, från Skåne och norrut, som uppskattar att få komma till den svenska fjällvärlden och jaga småvilt. En ändring av fjälljaktreformen på det sätt som föreslås från Västerbotten och Jämtland kan få oöverskådliga negativa konsekvenser för den regionala utvecklingen, jaktetiken, miljön och rennäring."

Ordförande i Jägareförbundet är Owe Wiktorin f.d. Överbefälhavare i Försvaret, som var med om att iscensätta det klassiska försvarssystemets avrustning.

Det var en bra insats och nu tycker jag att han ska avrusta hobbydödandet i vår natur.


Mera gnäll från jägarna ◄Klicka

Jägareförbundet tycket att den föreslagna jaktlagen är för generös och jag håller med om detta.

Jag anser också att den gamla jaktlagen är för generös.


Allt dödande för nöjets skull bör totalförbjudas!

Hobbyjägarna motiverar sin sport med att de korrigerar obalanser i viltbeståndet.


Trams sade Bill

Viltbeståndet korrigerar sig sjävt mycket effektivare än vad hobbyjägarna någonsin kan göra.


Japp sade Bull

Vi har inget problem med det svenska viltbeståndet förutom en kraftig överrepresentation av folk som tycker att dödande är en kul sport.

Totalförbud mot nöjesjakt är det enda effektiva sättet att stoppa utländska jägare från att irra omkring i de svenska skogarna.

En synpunkt

De fem stora rovdjuren i Sverige

De fyra enligt SNF
Artfakta
Uppdatering 2/4

Tjuvjägarna är naturens huliganer och bör dömas till saltskott i ryggslutet.

lördag, mars 24, 2007

Gränsta - Knutby

Liftarens Guide till Galaxen och Kristi Bruds guide till paradiset är två helt osannolika historier. Den ena är ren fiction och den andra borde vara det. Kristi Bruds Guide till lyckan

Klicka på rubriken och ta del av material från norska aftenposten december 2005.

I dagens UNT finns en intressant
artikel om Eva Lundgrens fortsatta studier av fenomenet Kristi Brud och hennes sekt i Gränsta - Knutby.
Länk till pdf

Obekräftade rykten förtäljer att Helge Fossmo, den för mordanstiftan häktade pastorn, tillsammans med advokaten Peter Althin, inom kort tid ska träffa en representant för polisen i Uppsala.

Uppdatering UNT 28/3

TV4Helge har sagt sig vara beredd att lägga korten på bordet och avslöja detaljer om sin egen och andras skuld i det absurda drama som under början av år 2004, var förstasidesstoff i de flesta dagstidningar här och i Norge.

Den här bloggen kommer naturligtvis att följa utvecklingen och efter hand presentera såväl fakta som spekulationer.

För den som är intresserad av bakgrunden rekommenderas denna länksamling.

Tidigare i bloggen om den bisarra historien.

Den här ljudfilen avslöjar lite om hur tankarna går i en sekt som har förlorat fotfästet i verkligheten.

Några berättigade frågor till polisen ◄Klicka
Flera frågor ◄Klicka

Uppdatering quark 27/3: "Det blev inte så att Althin själv var med. På tiden att han kunde åka till Kumla, kunde inte polisen."

Liftarens guide till Galaxen h2g2Klicka på bilderna! Se se mig med oumbärlig handduk
samt iförd nyanskaffad tröja. Text på tröjans baksida
till höger. Tröjan och handduken ska bäras 25 maj
tillsammans med de övriga som har skådat ljuset.Douglas Noel Adams skrev liftarens guide till Galaxen, en historia som jag först hade svårigheter med att ta till mig trots att jag alltid har varit SF-fantast.

För att slippa skriva hela den långa titeln hela tiden, kommer jag fortsättningsvis att använda den vedertagna förkortningen h2g2 (the HitchHiker's Guide to the Galaxy).

Efter många års fostran i den klassiska SF-skolan, med Asimov, Clarke, Simak, Heinlein, Lindbohm och alla andra framtidsskådares alster som fyller en tak-till-golv-bokhylla hos mig, var det rätt så omruskande att ta del av DNA's bisarra framtidsalternativ i h2g2.

Allt börjar med att Arthur Dent vaknar en morgon av en oemotståndlig lust att bli galen. Hans vän Ford Prefect tycker att det är en bra idé och drar in Arthur i en karusell av fullständigt galna upplevelser som inte kan beskrivas helt rättvist i korthet . h2g2 är tröstläsning för den som oroas över att en asteroid ska slå ned på Jorden. En asteroid är en bagatell jämfört med en intergalaktisk vägbyggnadsentreprenör eller poesikväll med vogoner.
Läs Boken!
(Det ska vara stort B)

Relaterade länkar
Hemsidan
Towel Day IGLK
Den nya filmen
42
Tänkvärt citat relaterat till den smått osannolika historien om Arthur Dent, Livet, Universum och Allt: "It was later pointed out by readers that 6 × 9 = 42 [eller 4B (bloggarens anmärkning)] if the calculations are performed in base 13, not base 10. Douglas Adams later averred that he was not aware of this at the time, and repeatedly dismisses this as an irrelevant concoction, saying that "nobody writes jokes in base 13 [...] I may be a pretty sad person, but I don't make jokes in base 13."
Mera 42
http://www.bbc.co.uk/radio4/hitchhikers/index.shtml

fredag, mars 23, 2007

Sjödrama i Enköping!

Klicka på rubriken och läs om gårdagens dramatiska händelser i vår kommun. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och jag ska försöka ta bilder om jag hinner innan fartyget bärgats.

"Båtägaren får själv ta hand om bärgningen och räddningstjänsten har varit i kontakt med honom."

"Lars Karlsson, ordförande i båtklubben, berättar att båten varit på väg att sjunka i ett par veckor.- Förmodligen har den frusit sönder under vintern. Ägaren har varit här några gånger och pumpat läns, men tydligen har den inte blivit lagad.- Vi har därför befarat att det här skulle hända. Vi tycker att det är litet märkligt att ägaren inte dragit upp båten under vintern, men det är ju hans sak. Båten är dock värd ca en och en halv miljon kronor. Ägaren är inte medlem i båtklubben och har inte betalat hyra för platsen. - Vi har stött på, men hittills utan resultat, konstaterar Lars Karlsson."

Skepp ohoj sade Bill
Skeppare på djupt vatten sade Bull

Biobränsle

Klicka här och läs om nöten som kan lösa en massa olika problem.

Klicka på rubriken och läs om biobränslen

Jatrophaolja som biodiesel kan lösa flera problem samtidigt. Bönder i fattiga länder i Afrika och Sydamerika kan odla busken som dessutom kan växa i ökenområden och motverka ökenspridningen.

Det hela verkar fantastiskt intressant och det ska bli spännande att följa utvecklingen.

"Jatropha växer i varma länder, och levererar nötter som innehåller 40% olja av en kvalitet som ger mycket lite föroreningar."

"Jatropha kan växa i öknen, konkurrerar inte med livsmedelsproduktion och är giftig. Den har sitt ursprung i Mellanamerika men växer nu i tropiska och subtropiska områden över hela jorden."

"Jatrophabusken levererar olja motsvarande ca 2,5 tusen liter brännolja/hektar. Den finns redan planterad i Afrika från Sydafrika till Kenya och Ghana, i Indien och i Thailand och den ska planteras i Kina över en areal som hela England, och förväntas täcka en tredjedel av Kinas behov av biodiesel efter 2010."

Tidigare om biobränslen

torsdag, mars 22, 2007

Grand Canyon


Klicka på rubriken och på bilden

Citat tidningen Metro: "Den som inte är höjdrädd kan snart göra en "Skywalk" och få en oslagbar utsikt över Grand Canyon. Den 28 mars invigs "Grand Canyon Skywalk", en glasbrygga som hänger 1 200 meter över marken nedanför.
Bryggan går i en båge nästan 25 meter ut i tomma intet från Canyonen och i anslutning till den finns också ett nyinvigt besökscenter.
Trots sitt nätta utseende klarar bryggan enligt konstruktörerna vikten av en fullastad jumbojet och vindhastigheter på 160 kilometer i timmen."
För många år sedan visades en film på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Filmen var tagen från ett flygplan som gjorde en hisnande färd genom ravinen och med tanke på att det mesta är kalksten, skulle ingen kunna få mig att ta ett enda steg ut på bryggan.

Världsvattendagen
I dag är det den av FN instiftade Världsvattendagen (WWD) och nu ska vi se vad nyhetsmedierna har gjort för att uppmärksamma detta. I år när Världshälsoorganisationen (WHO), står som arrangör får dagen extra tyngd, men inte hos svenska nyhetsförmedlare. Klicka på rubriken och läs om vatten. Klicka på bilderna och se hur vattnet strömmar ned i mitt diskbänksavlopp.

Dagens Eko - noll!
P1-Morgon - noll!
Vetenskapsradion - Ett!
SvT Vetenskap - noll!
DN - noll komma fem! På ekonomisidan duger inte.
SvD - noll!
UNT - noll!
Enköpingsposten - noll! (ingen öppen nätversion)

Det kaske inte är så viktigt att folk får dricksvatten

Av de åtta nyhetsförmedlare som jag varje morgon granskar, var det bara Vetenskapsradion som höll måttet. DN skrev visserligen, men på Ekonomisidan.

onsdag, mars 21, 2007

Bombhot mot Forsmark

Sannolikt en bluff iscensatt av en mycket sjuk människa, men vad händer den dag det inte handlar om hotnyheter utan om katastrofnyheter?

Klicka på rubriken!

Här uppdateras nyheter om bombhotet

Uppdaterade nyheter från SvT

Slask- och snusktidningarna skriver här och här

Nu får polisen arbeta på ett mycket meningslöst projekt några dagar och skattepengarna rullar med en vådlig fart.

Den som vill skada Forsmark, varnar inte. Han spränger!

Uppdatering 22/3

GOOGLE

Google utökar sitt förråd av internettjänster hela tiden. Klicka på rubriken och läs om en del av dem.

Några exempel

Aktuella valutaväxlingskurser

Kalkylatorn Om du har IE7 kan du slå in räkneoperationen i googlerutan längst upp till höger och få svaret presenterat så här.

Bildsökning Skriv in vad du vill se avbildat och det kan bli så här.


Frågor om forskning

Översättningar

Bildhanteringsprogrammet som ger dig möjlighet att visa dina bilder i ett webbfotoalbum Picasa innehåller en enkel bildredigeringsfunktion som fixar oskärpa, felexponering, röda blixtögon med mera.

Google sade Bill
Kanon sade Bull

Islam den fredliga religionen

Klicka på rubriken och läs om ytterligare ett fall av bisarr rättsordning i den muslimska delen av mänskligheten.

Klicka på nedanstående länkar!

Amnesty om våld mot kvinnor

Amnesty om våldtäktslag i Pakistan

Amnesty om kvinnor i Pakistan

Fredens folk protesterar!

Den förtryckande religionen

Vad driver självmordsbombarna?
Artikelcitat:

"With suicide bombings spreading from Iraq to Afghanistan, the Pentagon has tasked intelligence analysts to pinpoint what's driving Muslim after Muslim to do the unthinkable.
Their preliminary finding is politically explosive: it's their "holy book" the Quran after all, according to intelligence briefings obtained by WND.
In public, the U.S. government has made an effort to avoid linking the terrorist threat to Islam and the Quran while dismissing suicide terrorists as crazed heretics who pervert Islamic teachings.
"The terrorists distort the idea of jihad into a call for violence and murder," the White House maintains in its recently released "National Strategy for Combating Terrorism" report."


Läs mera i artikeln!

Uppdatering 26/3Klicka och läs om islam och Adolf Hitler. Ett förklarande reportage från Libanon.

History of jihad

Koranen anmäld för våldsuppmaning!
Kravmaskinerna
Kvinnorna i islam
Primitiva knäppgökar
Grattis!
Alternativ koranskola

Svensk Imam
Citat: "- Det är tveksamt om kvinnor bör ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet, säger imam Abd al Haqq Kielan, före detta Leif Karlsson."
Tidigare i bloggen om islam (rulla nedåt för flera inlägg)


Koranen.

009.005 YUSUFALI: But when the forbidden months are past, then fight and slay the Pagans wherever ye find them, an seize them, beleaguer them, and lie in wait for them in every stratagem (of war); but if they repent, and establish regular prayers and practise regular charity, then open the way for them: for Allah is Oft-forgiving, Most Merciful.

PICKTHAL: Then, when the sacred months have passed, slay the idolaters wherever ye find them, and take them (captive), and besiege them, and prepare for them each ambush. But if they repent and establish worship and pay the poor-due, then leave their way free. Lo! Allah is Forgiving, Merciful.

SHAKIR: So when the sacred months have passed away, then slay the idolaters wherever you find them, and take them captives and besiege them and lie in wait for them in every ambush, then if they repent and keep up prayer and pay the poor-rate, leave their way free to them; surely Allah is Forgiving, Merciful.


Mera i bloggen om islamMedvind för vindkraften

Klicka på rubriken och läs om vindkraftverksproducenternas framgångar.

När det blåser ska man inte huka bakom vindskydd. Man ska bygga vindkraftverk!

Uppdatering 23/3 Klicka! Uppland kan bli vindkraftens Klondyke!

Uppdatering 26/3 ◄Klicka! Svenskarna kloknar till

Tidigare i bloggen om vindkraft ◄Klicka!

Vårdagjämning

Grattis! Nu blir dagarna längre än nätterna och snart är det sommar med smultron, svartvinbär och körsbär. Cykelvägarna blir snart rensopade från vintersanden. En extremt uthärdlig tid stundar!

Klicka på rubriken och läs om vårdagjämningen.

I morgon är det världsvattendagen (WWD) vilket av någon besynnerlig anledning får mindre uppmärksamhet än en fotbollsmatch.

Årets tema är sötvattenbristen som hotar redan utsatta människor i stora delar i världen.

Läs mera här!

Den svenska WWD-organisationen.

Programmet för de svenska aktiviteterna.

Programmet i Uppsala.

Mera om vattenbristen

Få av oss tänker på att vi unnar oss en obegriplig lyx när vi spolar i diskhon på morgonen för att få friskt kallt vatten till kaffebryggningen. Ännu mera obegripligt är slöseriet när vi spolar dricksvatten i toaletten många gånger varje dag. Naturligt för oss men obegripligt för hälften av planetens medmänniskor.

Denna lyx är fullständigt obegriplig för miljarder människor som lever med ett konstant dricksvattenunderskott.

De får det inte bättre om vi slutar slösa , men vi måste börja påverka våra politiker så att dricksvattenbristen lyfts till att bli en viktig fråga i de rika ländernas beslutande församlingar.


Läs här om hur glaciäravsmältningen orsakar torka.

Läs noga din dagstidning i morgon och sök efter information om Världsvattendagen. Lyssna på radion och titta i teveprogramtidningen efter program om Världsvattendagen.

Jag hoppas på en glad överraskning!

tisdag, mars 20, 2007

Skapelse eller utveckling?

Klicka på bilden så blir den tydligare. Klicka på rubriken och läs om utvecklingsläran.

Läs här om "intelligent design". Kan vi inte hitta på ett svenskt uttryck för denna teori som jag känner viss sympati för som panteist. Eller är jag panenteist? Jag vet inte säkert, men religionernas skapelseberättelser tror jag inte på annat än som intressanta fantasier.

Avro RJ - Luftens skönhet
Malmö Aviations Avro RJ 100 är det vackraste passagerarplan som flyger i dag. Planet är dessutom ett av de tystaste tack vare modern motorteknik. Klicka på rubriken och läs mera om planet.
Klicka på de vackra bilderna så syns de ännu bättre!

Airbus 380 - Luftens gigantBildspel ◄Klicka
-
På 70-talet flög jag ibland väldigt ofta till Danmark och brukade då boka plats på förmiddagsplanet till New York som mellanlandade i Köpenhamn. Anledningen var att det planet var en Boeing 747 Jumbojet och jag var helt fascinerad av de fantastiska utrymmena och känslan av att flyga med det största flygplan som fanns på den tiden.
Nu kommer det ett ännu större plan. Klicka på rubriken och läs om planet på Airbus hemsida. Klicka på bilderna så blir de tydligare.
-
Det har inte hänt så mycket på jumbomarknaden sedan Boeing 747 introducerades och man kan ju fråga sig om detta är starten på en ny tävlan mellan tillverkarna, om att bygga det största planet.
Jag hoppas innerligt att Airbus 380 blir den sista av luftens giganter och att flygplanstillverkarna nu börjar tävla om vem som kan bygga det energisnålaste flygplanet.
-
Skönhetstävlingen vinner i alla fall Boeing den här gången, men det vackraste flygplan som någonsin lättat från marken är tveklöst Malmö Aviations Avro RJ 100 ◄Klicka
Så här ser det ut

Uppdatering 28/7. Biljetter till premiärturen med jätteplanet säljs på Ebay.

Klicka på etiketter "flyg" här under så kommer de senaste inläggen om flyg.

måndag, mars 19, 2007

Hedersvåld
Klicka på rubriken och läs om hur Amnesty definierar hedersvåld.

I det här inlägget används ordet "hedersvåld" trots att skamvåld är en bättre benämning på den terror som män på grottmänniskonivå, plågar sina familjers kvinnor med.
Stockholms stads förvaltningar tar ett bra initiativ

....som det blev bråk om
Livslångt lidande för många

I Sverige kopplas hedersvåld oftast till den muslimska kulturkretsen. Arrangerade äktenskap är en tradition som också ofta förekommer i hedersvåldsammanhang. Äktenskap som är resultatet av sociala kontrakt mellan familjer, hör inte hemma i ett modernt samhälle. Kvinnors underordnande i familjen är också vanligt i denna primitiva kultur.

Hedersvåldskramare brukar kontra med att det förekommer lika mycket våld inom svenska familjer, vilket är ett rejält stolpskott.

För det första blir aldrig två fel lika med ett rätt!

För det andra är hedersvåldet/skamvåldet sanktionerat i familjen och släktkretsen, vilket knappast gäller i svensk tradition.
Glöm aldrig Pela och Fadime

Ur Fadimes tal i Riksdagen 2001-11-20.

"När jag kom upp i tonåren ville mina föräldrar att jag skulle åka ner till Turkiet och gifta mig med någon av mina kusiner, precis som mina äldre systrar hade gjort. Jag vägrade att finna mig i detta. Jag kände mig alldeles för ung och omogen för ett sådant stort beslut. Dessutom ville jag själv få bestämma vilken man jag skulle dela mitt liv med."

"Ensam och övergiven av familjen blev jag tvungen att snabbt lämna Uppsala för jag visste att om de fick tag på mig skulle de ta livet av mig. Jag flyttade upp till Sundsvall. Mina föräldrar spårade upp mig ganska snabbt och fick reda på var jag befann mig."

"Jag har fått ge upp hela min bakgrund och börja om från början med att bygga upp mig själv, min identitet. Jag har lyckats skapa mig en plattform på vilken jag står med mina två egna ben. Jag har kämpat så mycket för att komma dit och har betalat ett väldigt högt pris. Min trygghet finner jag hos mina nya vänner som har blivit min nya familj. Trots att jag fått betala ett så högt pris så ångrar jag inte att jag tog mitt beslut att ta min frihet och gå."

Fadime fick betala med sitt liv för detta. Hennes familj avrättade henne den tjugoförsta januari år 2002. Tre år tidigare omkom hennes pojkvän strax innan han och Fadime skulle flytta ihop.


Susning om Fadimefallet


Uppdatering klockan 17.20
I studio ett diskuterades problemet nyss med Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, Emre Güngör, ansvarig vid Sharafs hjältar och Zaida Catalán, jurist och ledamot kommunalfullmäktige (mp), Stockholms stad, i studion.

Zaida var mycket upprörd över att diskussionen inte gäller alla svenska män som misshandlar sina partners. Hon har inte förstått att vanliga idioter är svårare att identifiera än kulturellt präglade dito.

Zaida Catalán är miljöpartist.

söndag, mars 18, 2007

Edsbyn vann årets bandyfinal

Klicka på bilderna för att se dem i rätt storlek

Uppdatering bandyfinalen 2010
Uppdatering bandyfinalen 2009

Rätt lag vann!

Klicka på rubriken och läs om bandy.

Den som har växt upp i Segersta i Hälsinglad med två mil till Bollnäs, två till Söderhamn, fyra till Edsbyn och 8 till Ljusdal, har en speciell känsla för bandy.

Nästa hemort blev för mig Sandviken på den tiden då där fanns två allsvanska lag, SAIK och SIF. Bandykänslan fördjupades. Tyvärr fick dagens final avnjutas via teveapparaten, men det var ändå fantastiskt.

Så här tyckte DN
SvD om finalen
Expressen
Expressen - 2
Minut för minut
Guldlaget

Bokbad och bokbål

Klicka på rubriken och läs om Stockholms Universitetsbibliotek.

Ibland läser jag nyheter som skakar om mig och får mig att må illa. Oftast handlar det om att barn behandlas med grymhet.

Den här nyheten ger också illamående.

Universitetsbiblioteket saboterat

Citat "- I en av toaletterna är anslutningen till avloppet från ett handfat borta, och samtidigt var kranarna påslagna. Det verkar osannolikt att det är något annat än skadegörelse, säger Ronie Ekström, fastighetschef på Akademiska hus, till TT."

I totalitära stater har makthavarna alltid velat begränsa kunskapsinhämtande och bokbål har ofta varit en metod.

Det här är första gången jag hör talas om ett bokbad.

Det är inget vanligt busstreck när man låter kunskapens källa översvämmas av vatten. Hur tänker den människa som med berått mod försöker ödelägga tillgången till kunskap för unga vetgiriga människor?

Vem vill dränka böcker?
Är det en kuggad eller mobbad studerande?
Är det en lärare som blivit uppsagd?

Jag hoppas att det är någon som inte har förstånd att inse vidden av sin gärning.

Uppdatering 4/7

lördag, mars 17, 2007

Vapenamnesti och polisfiffel


Världen i dag är som jag ser det, en vedervärdig tidning, en megafon för Livets Ords kvasireligiösa dravel.

Ibland finner man dock pärlor på de mest oväntade ställen och artiklarna om vapenfifflet hos polisen är ett sådant exempel. Klicka på rubriken och läs om hur polisen hanterar beslagtagna vapen. Äran tillfaller frilansjournalisten Nuri Kino.

Vad händer med de vapen som nu kommer in via den nya vapenamnestin? ◄Klicka

Citat: "- Även om de är gamla så är det farliga. Varje vapen minskar antalet som kan användas i brottsliga sammanhang. De förvaras ofta osäkert och lättåtkomligt för stöld. "

Hittills har inte polisen övertygat om att beslagtagna vapen ökar säkerheten.

Några citat från artiklarna:

2006-02-13
"Efter Världen idags uppmärksammade serie artiklar om polisens vapenhantering beslutadeJustitiekanslern i fredagsatt inleda en granskning avStockholmspolisens vapenhantering.Vice chefsåklagare Kay Engfeldtvälkomnar JK:s agerande:– Det fanns vapen i myndigheternas lokaler som man inte visste vem de tillhörde och var de kom ifrån, och polisens tjänstevapen var på drift, säger han."


2005-12-30
"Under flera år har det pågått illegal vapenhandel inne på polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Det uppger polisinspektören Kaj Hahne som idag träder fram och berättar om vapenhanteringen på Stockholms polishus. Känsliga förundersökningar om vapenhanteringen har lagts ned."


2005-12-30
"Ett tjugotal vapen som det finns licens för är borta. Däremot finner de över tusen vapen som ingen är licensierad för. Handeldsvapen, kulsprutor, en granat, flera svarta sopsäckar med polisens tårgas, knivar och annat. Det är inte heller på något sätt bokfört eller registrerat hur allt har kommit dit eller vem/vilka som lämnat in dem.
De finner också drygt ett ton ammunition, som ingen vill kännas vid. En stor del av denna ammunition är till för vapen ingen i Skytteföreningen har licens för."


Jag litar inte på polisens vapenfifflare och misstror deras förmåga att hantera beslagtagna vapen på ett sätt som gör samhället säkrare.

fredag, mars 16, 2007

Skansenakvariet och Jonas Wahlström

Klicka på bilden och studera det folkilskna husdjuret rödörad vattensköldpadda.

Klicka på rubriken och läs om Skansenakvariet. Det är bra att krokodilerna får vara kvar där. Skansenakvariet är en fantastisk sevärdhet som jag har många minnen från. Där fick min yngsta dotter och mitt äldsta barnbarn klappa ormar och där har jag gått i timmar djupt fascinerad av det exotiska djurlivet.

När döttrarna var små skulle de ha husdjur och det fick bli vattensköldpaddor på grund av pälsdjursallergi hos två av oss.

De fick två stora glasakvarium som de inredde med för sköldpaddor hemtrevliga inventarier som gjorde de nästan dagliga akvarierengöringarna till en pina för mig.

Dessutom luktade det rutten skunk när man tömde ur vattnet.

Sköldpaddorna var våldsamt ilskna och bet alltid i händerna när de skulle flyttas för rengöringen.

Somartid fick de ofta vistas i speciella sommarakvarium ute på gräsmattan i hopp om att någon korkad rovfågel skulle hämta dem.

En av dem rymde en gång men blev hemburen av en illvillig granne.

Två episoder finns tydliga i minnet av dessa odjur.

En gång i maj vandrade vi till en liten skogstjärn och fångade tusentals grodyngel som vi tänkte ha som bas för en grodfarm i trädgården. Vad vi skulle göra med de vuxna grodorna har jag glömt, men det var antagligen genialt liksom de flesta projekt från den tiden.

Det gick inget vidare. Grodynglen dog på löpande band och vi förstod först efter några dagar vad det handlade om. När ynglen omvandlades och fick lungor, drunknade de för att de inte fick vila ovanför vattenytan. När vi byggde upp stenpartier där grodorna kunde gå upp och andas, blev överlevnadsgraden imponerande, men innan dess, hade vi givit upp och kommit på en alternativ lösning.

Grodynglen fick bli sköldpaddsvillebråd vilket tog kål på åtskilliga hundratal stackars grodaspiranter.

Det blev faktiskt ett folknöje att se sköldpaddorna jaga grodyngel.

Till sist tröttnade vi föräldrar på de bitska kräken och tog kontakt med Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Han gillade upplägget och den officiella versionen för barnen blev att Skansenakvariet ville köpa deras sköldpaddor.

Vi lade skaldjuren i små kartonger och avreste till Skansen. Där tog Jonas hand om dem och släppte varligt ned dem till befintliga vattesköldpaddor. Sedan tackade han högtidligt flickorna för det fina tillskottet till akvariet och gav dem en massa fribiljetter.

Många skansenbesök blev det.

Tack Jonas!

Djurskyddsmyndigheten

Krokodilerna - Miljöpartihattefnattarna 3 - 0

Klicka på rubriken och läs om Djurskyddsmyndigheten.

Den förra regeringen skapade Djurskyddsmyndigheten för att ge några miljöpartister ett tryggt statligt jobb. Myndigheten har gått från fiasko till fiasko och ska nu äntligen läggas ned.

Göran Persson nådde dock sitt mål. Ännu ett gäng stödpolitiker har sin försörjning tryggad för resten av livet.

De socialdummokratiska fallskärmarna är idiotsäkra, såvida inte alliansregeringen sätter stopp för politrukernas trygghetsmygel.

Tidigare i bloggen om Miljöpartiet

Mera om Miljöpartiet

Boxning och struliga ungdomar


Klicka på rubriken och läs om boxning.
För ett år sedan såg jag på boxning som legitimerad misshandel och kan tyvärr konstatera att visst förekommer det misshandel inom sporten, men det finns en gyllene framsida av denna idrottsliga verksamhet.
-
Boxningsklubbarna har en fantastisk historia av social träning för ungdomar som strular med kriminalitet och drogmissbruk.
Klicka på bilden som visar den nästan färdigbyggda boxningsringen i lokalen där Ungdomens Ark disponerar utrymmen för träning och diverse andra aktiviteter.
-
Nu är vi i full gång med erforderliga registreringar och kommer att presentera verksamheten på årsmötet 15/4
-
Varmt tack till er som hjälper oss med detaljerna.
-
▲Klicka▲
-
▲Klicka▲
-
Fortsättning följer i bloggen.
-
▲Klicka▲

torsdag, mars 15, 2007

Musjakt
Klicka på rubriken och läs om möss. Möss är små söta djur som kan ställa till med ett rent elände. Vi fick in möss på arbetsplatsen för många år sedan och blev till sist tvingade att anlita Anticimex för att bli av med husdjuren. Det luktade något alldeles förfärligt illa överallt där mössen uppehöll sig, men det var två episoder som avgjorde saken.

Jag är och har alltid varit tokig i choklad. I en skrivbordslåda låg oftast en kaka mörk Lindts. En morgon när jag skulle hämta en penna ur lådan, upptäckte jag musavföring i det första facket och en liten urgröpning i plastväggen till nästa fack. När jag drog ut lådan helt såg jag en delvis uppäten chokladkaka. Musen hade först tuggat upp ett hål i skrivbordslådans 12 mm tjocka träpanel för att sedan gnaga upp ett lagom stort hål i plastmellanväggen och därefter kalasat på min goda choklad.


Några dagar senare (det var högsommartid) låg det en fet huggormshona och vilade sig efter maten, på golvet i i lagret som alltid sommartid hade den stora porten öppen. Ormen var väldigt slö efter muskalaset men jag lät den ändå hugga sig trött mot ett därtill lämpligt föremål innan jag lade den i en hink och gick till dagiset (som låg i samma hus) och visade barnen hur en orm ser ut på nära håll. Därefter släppte jag ormen i ett gammalt militärvärn några hundra meter bort.Nu blev det skillnad mellan jakt på mus och jakt med mus.


onsdag, mars 14, 2007

Fästingar

Det här året ska vi tydligen drabbas värre än vanligt av fästingplågan Klicka på rubriken och läs om de små odjuren. Finns det någon nyttoaspekt på fästingarnas roll i naturens samspel?

Risk för fästingrekord i år enligt SvD

Varmare klimat ger fler fästingar

Ökad risk för TBE-smitta

Den varma vinterns fel

Förra året smittades 163 personer av TBE i Sverige. Av dessa smittades tio procent i Enköping. Två personer avled, båda i Enköping och i år ska det bli värre!

Med tanke på att jag verkar ha en mycket god dragningskraft på fästingar kanske det är dags att omvärdera flytten till Enköping

Apoteket om Borrelia

Wiki om Borrelia

Patientföreningen

Uppdatering två timmar senare.
Fästingar är naturens felande länk. Alla andra djur växelverkar. Fästingen är det enda djur som är enbart tärande. En oförsvarbar inkräktare i naturens kretslopp.
Google gav svaret!
I ett nyttomaximeringsperspektiv är fästingen onödig och bör antingen omskolas eller utrotas enligt min ringa mening.