torsdag, april 27, 2006

Kaffe

Efter många år av hejdlöst kaffedrickande, har jag börjat testa att dricka te i stället för kaffe på morgonen. Jag hittade ett te som heter Green Tchaé Orient (inte påste för 17). De första veckorna gick det bra eftersom detta te är fantastiskt gott och har en härlig arom. Jag brukar sitta en lång stund och dra i mig ångorna från den lilla vackra tekannan.

Nu har kaffesuget blivit för starkt igen och i går fick jag ett nytt kaffe av dotter Karin. Testrapport kommer kanske när påsen är tömd.


Så här framställer jag min favoritdryck. Bönorna tas fram ur kylskåpet, mäts upp (fem gram per deciliter vatten) och hälls i den klassiska Zassenhauskvarnen. Efter långsam malning för att undvika överhettning av kaffet, tömmer jag pulvret i ett rostfritt kärl. Vatten som stått i kylskåpet över natten, kokas upp i en speciell vattenkokare. Efter avsvalning till cirka 98°C, blandas vattnet och kaffepulvret. Jag rör om under cirka en minut och filtrerar blandningen i ett Melittafilter.


Det smakar väldigt bra och smaklökarna är väl förberedda tack vare att jag vällustigt tuggat på några kaffebönor under malningen. Kopp!

Inga kommentarer: