tisdag, mars 07, 2006

Spiritismen i Bibelns ljus 1924




Vilka äro ”andarna i fängelset” och varför äro de där?

Satan vet väl, att de, som förneka hans tillvaro, kunna icke vara rädda för hans makt och inflytande, ej heller på vakt mot hans illfundighet och bedrägeri.

Ingen överraskning, att Satan och de fallna änglarna, hans kamrater i det onda, veta mycket mer än människor angående många angelägenheter i livet. Vi böra minnas att de av naturen äro av en högre ordning än människor ty människan gjordes lite lägre än änglarna.

Varen nyktra och vaken, ty eder vedersakare djävulen går omkring som ett vredgat lejon och söker vem han må uppsluka. Stån honom emot, stadiga i tron!

Vad skola vi tänka om arten hos spiritismen, med andeknackningar, borddans, andeföreteelser och så vidare? Kunna de fakta som icke äro något svek utan verkligheter, förklaras genom naturens lagar?

Vilka äro de väsen som åstadkomma dessa under? Gud och hans heliga änglar kunna ej verka bakom dessa usla under, en osund nyfikenhets föda, ej heller kunna de ställa sig själva till fromma människors förfogande för att utnötas som apor vid en förevisning.

De andar som frammanas vid seanserna, äro fördärvade andar. Dessa lögnaktiga andar föregiva att de äro de hädangångnas själar, men vem kan tro deras vittnesbörd om de äro lögnaktiga andar?

Spiritisterna göra anspråk på att spiritismen är det nya evangelium, som ska inom kort omvälva världen i socialt, religiöst och politiskt avseende.

Ett system som börjar med lätta, menlösa, lekfulla och obetydliga handlingar och förbindelser, men som slutar med att förleda sina efterföljare till att förneka och förkasta Guds ord, är ett bevis på att det finns ett stort syftemål under alla dessa fantastiska knep, samt att den gamle ormens kraft, som är en lögnare från begynnelsen, torde stå bakom alla dessa lekfulla och obetydliga meddelanden, vilka genom att egga nyfikenhet och skapa förtroende, invagga de ärliga men lättledda kritiklösa själarna till sömn, till dess de ödesdigert omringats av fienden till all rättfärdighet.

Många som börja med spiritism som en roande lek, hava funnit att den varelse som styr den, vet mer än de själva, och hava blivit Satans lärjungar.

Tillåt därför aldrig en ande att befalla dig göra vad ditt omdöme icke kan godkänna, vilket löfte än förenas därmed. Endast onda andra vilja bruka ett sådant tillvägagångssätt.

Andarnas mål är att taga plats i mänskliga kroppar.

Endast få, veta huru verksam spiritismen nu är, och hur den småningom lever upp på nytt.

Knackning-, skriv-, borddans- och även materialisationsprov äro endast begynnelsestadier hos spiritismen och utgöra icke andarnas slutmål.

Trogen sin karaktär som en bedragare börjar Satan alla sådana svek med utvärtes fromhet. Han sätter bete på kroken när han fiskar människor.

Vi har alla skäl att tro att de fallna änglarna lärt åtskilligt under loppet av de sista fyra tusen åren, och att de i vår tid hava en mycket större makt, trots sin fångenskap.

Vi äro böjda för att tro, att gräshoppsplågorna och de otaliga andra plågor, som hemsöka lantbrukaren, så väl som de sjukdomsbaciller, som angripa människor och djur, äro verkningar av samma onda makter.

Utom all fråga äro Satan och hans legioner lika mäktiga och villiga som någonsin att göra all den skada, som Gud i sin visdom finner lämpligt att tillstädja dem göra.

Alla veta, huru uppenbarelseboken förutsäger, att plågor skola komma över världen vid slutet av denna ålder.

Låt oss dock alltid ihågkomma att Herren sörjer för de sina och bevarar dem från varje olycka, som icke skulle bringa dem någon värdefull lärdom.

Det synes klart att andarna i fängelset, äro de andevarelser vilka voro olydiga under Noas dagar, och vilka Gud därför fängslade eller berövade en del av deras förra frihet och privilegier.

Jesu lidande, död och uppståndelse samt hans levnadslopp, fungerade under de tre dagar Jesus var död, som en predikan för alla dessa fallna änglar, dessa fängslade andar och de sågo ett exempel på lydnad ända intill döden. De sågo den lön han fick för sin lydnad: uppståndelse som ett andeväsen med gudomlig natur.

Viljans fullständiga underkastelse under Guds vilja, enligt hans ord, är alldeles nödvändigt för att kunna övervinna världen, köttet och djävulen.

Inga kommentarer: